RoSa vzw - expertisecentrum, bibliotheek en archief voor gelijke kansen m/v, feminisme en gender

home | nieuwsbrief | contact

 

 


HOME HOLEBINIEUWS ROZE COLLECTIE BRONNEN & KANONNEN LESBO-SPOTTING DIENSTVERLENING LINKS
 

Bronnen & kanonnen

Doorheen de lesbische geschiedenis loopt een spoor van belangrijke werken, belangrijk omdat ze voor heel wat vrouwen een centrale plaats kregen. We beginnen ons verhaal in 1928 en eindigen ongeveer vandaag.

In dit overzicht zijn zowel fictie als non-fictiewerken opgenomen. Het documentatiecentrum RoSa verzamelt niet actief romans. Nochtans zitten er heel wat in onze collectie. Bij de onderstaande werken is steeds vermeld of ze in de RoSa-bibliotheek aanwezig zijn.

Nieuwe bronnen en kanonnen: The Fosters (TV-serie) (2013 - )

1928
  1952
1965
1973
1979 1981   1983   1985   1986     1987   1988 1992 1993 1994   1996
2006 2007   2009 2010 2011 2012 2013 2015

kanonkanonkanon

De bron van eenzaamheid

1928

De bron van eenzaamheid (The Well of Loneliness)

Radclyffe Hall

Wie over een lesbisch canon wil spreken, kan moeilijk om 'De bron van eenzaamheid' heen, hoewel het boek wellicht evenveel gehaat is als het geliefd werd.

'De bron van eenzaamheid' vertelt het tragische levensverhaal van Stephen Gordon, een jonge vrouw die zich enkel tot vrouwen aangetrokken voelt. Als kind al merkt ze dat ze anders is dan andere kinderen, maar kan dit verschil niet onder woorden brengen. Haar vader kan dat wel en leest de werken van de seksuoloog Kraft-Ebing. Stephen vindt ze pas na zijn dood en gaat zichzelf typeren als 'seksuele invert'. Het boek vertelt haar lijdensweg en vormt een pleidooi voor de aanvaarding van homo's en lesbiennes in de samenleving.

Radclyffe Hall was één van de eersten die openlijk lesbisch leefden en pleitte voor de maatschappelijke aanvaarding van homo's en lesbiennes. Nochtans waren haar boek en zijzelf erg omstreden, zowel in haar eigen tijd als bij latere generaties.

Meer hierover lees je in RoSa's portret van Radclyffe Hall.
In de RoSa bibliotheek zijn er verschillende boeken en artikels te vinden over deze schrijfster en haar werk (trefwoord HALL RADCLYFFE).

Vindplaats in de RoSa-bibliotheek: RI/0207 (Ndl.) (niet voor uitleen) en RI/0014 (Eng.).

 

top

1936

Nightwood

Djuna Barnes

De Amerikaanse Djuna Barnes vertoefde tijdens het interbellum in de bohèmekringen van Parijs Linkeroever, destijds het walhalla voor kunstenaars en holebi's. Het deels autobiografische verhaal dat ze schreef, Nightwood, speelt zich af tegen die achtergrond. In een surrealistische stijl beschrijft Barnes de destructieve relatie die ze had met kunstenares Thelma Wood, wat meteen ook de titel verklaart.

Barnes' originele, expliciete versie werd volop aangepast door de beroemde T.S. Eliot om het boek geschikter te maken voor publicatie. Ondanks de censuur waren (vooral de Amerikaanse) lezers en critici toch nog gechoqueerd door de ongegeneerde beschrijving van lesbische relaties en het slopen van heilige huisjes zoals Kerk en huwelijk.

Sinds 1995 is een nieuwe editie van Nightwood op de markt waarin Barnes’ originele ongecensureerde materiaal is opgenomen. Nightwood wordt nog steeds beschouwd als een mijlpaal in verteltechniek en in het doorbreken van taboe’s rond holebi’s.

In de RoSa bibliotheek zijn er verschillende boeken en artikels te vinden over deze schrijfster en haar werk (trefwoord BARNES DJUNA).
Lees meer op de RoSa website Citytrip(s): Parijs over lesbische kunstenaars in het Parijs van de jaren '20.

top

1949

De tweede sekse (Le deuxième sexe)

Simone De Beauvoir

Wat betekent het om vrouw te zijn? Heel wat lesbische vrouwen hebben hun plaatsje onder de zon maar gevonden via het feminisme. De Tweede Sekse van Simone de Beauvoir was voor velen een absolute must.

La deuxième sexe

'De Tweede Sekse' wordt ook besproken op de jongerensite van RoSa: EHBF.
pijltje naar de bespreking op EHBF

Over Simone De Beauvoir is er bij RoSa een factsheet verschenen. 'De tweede sekse' wordt er uitgebreid besproken. pijltje download de factsheet Simone De Beauvoir

Vindplaats in de RoSa-bibliotheek: FIa/0378 (Ndl.) en FIIIa/0006 (Fr. dl1), FIIIa/0007 (Fr. dl2)

top

Carol

1952

Carol (The Price of Salt)

Patricia Highsmith

'The Price of Salt' speelt zich af in het bekrompen Amerika van de jaren veertig-vijftig. De jonge Thérèse staat op het punt te trouwen, maar wordt hals over kop verliefd op Carol, een getrouwde vrouw. In de roman worden alle twijfels beschreven die die gevoelens met zich brengen en alle obstakels die de vrouwen moeten overwinnen.

Patricia Highsmith is in 1952 al bekend als misdaadauteur. Ze leidde een verborgen lesbisch leven. Het stigma op homoseksualiteit was in de jaren vijftig enorm zwaar. Haar eigen uitgever ziet het liefdesverhaal tussen twee vrouwen niet zitten. Ze geeft de roman uit bij een kleine uitgeverij onder een schuilnaam.

In 1991 verschijnt de Nederlandse vertaling onder haar eigen naam, met de titel 'Carol'.

Deze roman bevindt zich niet in de RoSa-bibliotheek.

In de rubriek lesbospotting lees je meer over Patricia Highsmith.
In de RoSa-bibliotheek zijn er verschillende boeken en artikels te vinden over deze schrijfster (trefwoord HIGHSMITH PATRICIA) en haar verhalenbundel 'Vertellingen voor vrouwenhaters' (exemplaarnummer RI/0115).

top

1963

De eskimo en de roos

Carla Walschap

De eskimo en de roos is een teder liefdesverhaal van eigen bodem. Twee vrouwen, een Vlaamse en een Griekse, groeien naar elkaar toe en zoeken hun weg in intimiteit.

Het verhaal is niet choquerend geschreven, er worden geen sociale posities omvergeworpen, geen samenlevingen omgesmeed. Het huwelijk van één van beide blijft bijvoorbeeld gewoon standhouden. Nochtans hebben lezeressen het boekje gekoesterd (en doen dat nog steeds), omdat je het gevoel krijgt dat het - de liefde natuurlijk - hier en nu ook jou zou kunnen overkomen. Het verhaal heeft een happy end en dat is op zich lange tijd een grote zeldzaamheid geweest in literatuur over lesbische vrouwen. Lesbo’s snakten ernaar.

De eskimo en de roos

Vindplaats in de RoSa-bibliotheek: RI/0173.

top

1965

Een tevreden lach

Andreas Burnier

Burnier -echte naam Catharina Irma Dessaur - was de eerste auteur in de Nederlandstalige literatuur die op een vanzelfsprekende manier schreef over vrouwen die op vrouwen vallen. In haar debuut Een tevreden lach liet Burnier, die na haar scheiding openlijk lesbisch leefde, zich inspireren door haar eigen ervaringen met het ontdekken van haar geaardheid.

Hoofdpersonage Simone Baling is werkstudente en zoekt haar weg in de wereld.Ze leeft wild en drinkt veel.Ze bereikt diepe dalen en krabbelt weer recht, heeft hier en daar avontuurtjes met vrouwen.Na een reeks jobjes waarin ze ontevreden is, gaat ze werken voor een uitgever, met wie ze trouwt. Tijdens een reis geeft ze echter voorgoed toe aan haar liefde voor vrouwen.

Ook in haar latere romans speelt vrouwelijke homoseksualiteit een belangrijke rol.

Vindplaats in de RoSa-bibliotheek: RI/0106.

In de RoSa bibliotheek vind je nog meer werken van Burnier.

top

1966

Thérèse et Isabelle

Violette Leduc

In 1955 werd auteur Leduc gedwongen om een deel van haar roman Ravages te schrappen, omwille van de seksueel expliciete passages tussen vrouwen. Het gecensureerde deel werd uiteindelijk toch in 1966 gepubliceerd als een afzonderlijke roman: Thérèse et Isabelle. Dit verhaal is gebaseerd op Leducs korte maar hevig passionele romance met een schoolvriendin. Het boek mag dan wel een flinke hoeveelheid seks bevatten, het is meer dan een erotisch verhaaltje. Leduc wordt geprezen om haar verfijnde, literaire weergave van de complexe passie tussen twee jonge vrouwen.

 

In de RoSa-bibliotheek vind je een biografie over Violette Leduc en enkele van haar boeken.

top

Patience and Sarah

1969

Patience en Sarah (Patience and Sarah)

Isabel Miller

Een andere klassieker uit de lesbische literatuur is de roman 'Patience en Sarah'. Het verhaal is geïnspireerd op het levensverhaal van de schilderes Mary Ann Willson en haar vriendin miss Brundidge, een arme boerendochter. In het begin van de 19e eeuw trotseren beide vrouwen de afkeuring van hun familie en de omgeving en gaan samenwonen als koppel. De roman is geen hoogvlieger, maar wel een romantisch verhaal met een happy end.

Een Nederlandse vertaling verscheen pas in 1980, aanvankelijk onder de titel 'Een eigen dak'.

Vindplaats in de RoSa-bibliotheek: RI/0137 (Ndl.) en RI/0458 (Eng.).

top

1973

Rubyfruit Jungle

Rita Mae Brown

Dat Rubyfruit Jungle een all time classic in de lesbische literatuur is, ligt hoofdzakelijk aan één factor: humor. Bij momenten lig je simpelweg slap van het lachen. Neem daar nog bij dat de heldin van het verhaal geen complexen heeft over haar lesbisch zijn, brutaal en eigenzinnig is en vol verassingen zit en je weet waarom ze zonder meer het lievelingetje is geworden van menige lesbo. Het boek typeert lesbisch zijn niet als kommer en kwel, maar ontkent evenmin de sterke maatschappelijke afwijzing, zowel bij volkse Amerikanen als in het onderwijssysteem. Molly laat zich evenwel niet kisten.

Rubyfruit Jungle

Vindplaats in de RoSa-bibliotheek: RI/0103 (Eng.) en RI/0322 (Fr.).

Rita Mae Brown is een succesvolle schrijfster. Wie meer wil lezen van haar kan in de RoSa-catalogus opzoeken op Brown, Rita Mae. Haar autobiografie heeft als plaatscode S/0279.

top

Vrouwen die van vrouwen houden - een documentaire

1977

Vrouwen die van vrouwen houden - een documentaire

Hanneke van Buuren

In de jaren zeventig deed Hanneke van Buuren een baanbrekend onderzoek naar lesbische vrouwen in Nederland en Vlaanderen. Ze verzamelde levensverhalen, dagboekfragmenten, stukjes poëzie en proza. Het resultaat is een patchwork van persoonlijke ervaringen tegen de achtergrond van de jaren zeventig. Vrouwen die zich omwille van hun lesbisch zijn anders en geïsoleerd voelden, vonden er herkenning in en waren haar er dankbaar voor.

Hanneke van Buuren was één van de oprichtsters van Groep 7152, een laagdrempelige organisatie voor lesbische en biseksuele vrouwen in Nederland.

Vindplaats in de RoSa-bibliotheek: Aa/0004 en Aa/0287.

top

1977

De schaamte voorbij

Anja Meulenbelt

Voor heel wat lesbische vrouwen heeft het feminisme een centrale rol gespeeld. Sommigen ontdekten het lesbische leven net vanuit dat feminisme. Met haar autobiografische roman ‘De schaamte voorbij’ groeide Anja Meulenbelt uit tot een icoon voor deze vrouwen.

'De schaamte voorbij' wordt ook besproken op de jongerensite van RoSa: EHBF.
pijltje naar EHBFDe schaamte voorbij

Vindplaats in de RoSa-bibliotheek: RI/0406 en S/0003.

In de RoSa-bibliotheek bevinden zich nog heel wat andere publicaties van de hand van Anja Meulenbelt. Opzoeken kan best via auteur Meulenbelt, Anja.

In de rubriek lesbo-spotting lees je meer over Anja Meulenbelt.

top

Vrouwen die voor vrouwen kiezen

1978

Vrouwen die voor vrouwen kiezen (Les femmes préférent les femmes)

Elula Perrin

Elula Perrin was eigenares van een beroemde lesbische nachtclub in Parijs. Haar boek leest als een gedetailleerd reisverslag van haar omzwervingen op liefdesgebied. Ze schrijft zonder gêne, maar ook zonder mededogen over de vrouwen met wie ze het bed deelde.Vindplaats in de RoSa-bibliotheek: S/0336.

top

1979

Lesbisch Prachtboek

Maaike Meijer, Mieke van Kasbergen, Ineke van Mourik en Dorelies Kraakman

Maaike Meijer is momenteel hoogleraar aan het Centrum voor Gender en Diversiteit van de Universiteit van Maastricht. In de jaren ’70 was ze een prominent figuur binnen het opkomend feminisme in Nederland. Voor ze in de universitaire wereld aan de slag ging, was ze werkzaam als lerares, literair journalist en vertaler. In haar onderzoek en boeken staat de analyse van Nederlandse literatuur vanuit het perspectief van gender en diversiteit centraal.

Gelijk de middeleeuwse compilatiewerken bevat het ‘Lesbisch Prachtboek’ bijna alles. Literair proza, hoogstaande essayistiek, amusement, documentaire en poëzie. De rode draad die door het boek loopt, is het zoeken van alle auteurs naar de culturele en politieke erfenis die hen als lesbiennes verbindt.

Uit het voorwoord gegrepen:

“Lesbisch zijn is voor ons geen sociaal reformisme, niet alleen een seksuele voorkeur, geen fragment van het bestaan, geen scriptieonderwerp en geen ‘richting’. Het is een wijze van bestaan en een manier van kijken.”

Je kan dit boek vinden in de RoSa bibliotheek onder het volgende nummer: Aa/0069.
Onze RoSa bibliotheek bevat naast het Lesbisch Prachtboek nog heel wat andere werken van Maaike Meijer. Neem zeker eens een kijkje!

Wie meer wil weten over Maaike Meijer kan terecht op haar website: www.maaikemeijer.nl

top

1981

Gedwongen heteroseksualiteit en lesbisch bestaan

Adrienne Rich

Adrienne Rich is een dichteres, maar in dit dunne boekje maakt ze een filosofische uiteenzetting over de alomtegenwoordige heteronorm, waar lesbische vrouwen voortdurend mee in botsing komen. Rich verwerpt krachtig de idee dat heteroseksualiteit ‘normaal’ zou zijn en in de natuur van de mens zou liggen. Voor vrouwen zou het juist natuurlijk zijn om zich tot vrouwen aangetrokken te voelen. Heteroseksualiteit wordt hen aangeleerd vanaf hun prille begin.


Gedwongen heteroseksualiteit en lesbisch bestaan

Vindplaats in de RoSa-bibliotheek: Aa/0100.

Adrienne Rich is vooral bekend als dichteres. Verschillende van haar dichtbundels zijn beschikbaar in de RoSa-bibliotheek onder auteur rich,adrienne.

top

1982

Annie on My Mind

Nancy Garden

Annie on My Mind vertelt het verhaal van Annie en Liza, twee 17-jarige meisjes. De meisjes ontmoeten elkaar in het Metropolitan Museum of Art in New York. Ondanks dat ze van een zeer verschillende achtergrond komen, worden ze al snel de beste vrienden. Stilletjes aan groeit hun hechte vriendschap uit in liefde. Ondanks druk van hun familie en van de school, beloven ze elkaar trouw te blijven aan hun gevoelens. Het boek is geschreven vanuit het standpunt van Liza en richt zich voornamelijk tot jong volwassenen.

Het Boek kreeg heel wat positieve feedback, en niet alleen van Lesbische tienermeiden. The American Library Association gaf het boek de titel "Best of the Best Books for Young Adults" en het Amerikaanse School Library Journal nam het boek op in hun lijst van 100 meest invloedrijke boeken van de 20ste eeuw. The Young Adult Library Services Association, een onderverdeling van the American Library Association, gaf Nancy Garden in 2003 de Margaret A. Edwards Award voor Lifetime Achievement voor Annie on My Mind. In 2014 kreeg het boek ook de Lee Lynch Classic Award van the Golden Crown Literary Society, als "one of the most important classics in lesbian literature".

Anne on My Mind

Meer informatie over Nancy Garden vind je op haar officiële website: www.nancygarden.com.

top

1982

The Color Purple

Alice Walker

De jaren 30 in een Afro-Amerikaanse plattelandsgemeenschap. Celie is erg onzeker en onderdanig en wordt door de mannen in haar leven onderdrukt. Tot ze Shug ontmoet, de minnares van haar man, en gefascineerd raakt door deze onafhankelijke vrouw. Shug laat Celie inzien dat ze het waard is om geliefd en gerespecteerd te worden.

De liefdevolle en passionele romance tussen de twee vrouwen wordt in de verfilming van Steven Spielberg braafjes afgezwakt tot een vriendschapsrelatie. Zeker een geval dus waarin het boek meer zegt dan de film. The Color Purple is een controversiële aanklacht tegen de dubbele discriminatie van zwarte vrouwen door mannen en door blanken én wordt door zwarte lesbiennes ook erkend als ode aan de Afro-Amerikaanse vrouwenliefde.

The Color Purple vind je in de RoSa-bibliotheek : RI/0347 (Eng.).
In de RoSa catalogus vind je ook andere werken van en over Alice Walker. Zij schrijft romans en poëzie maar ook politiek-activistische werken als feministe en anti-raciste.

top

Cover Curious Wine

 

1983

A Curious Wine

Katherine V. Forrest

A Curious Wine is ongetwijfeld een klassieker in het genre van de romantische, lesbische triviaalliteratuur. Hoewel het verhaal bij tijden vrij stroperig is en bepaalde ideeën van de jaren '80 nu volledig achterhaald zijn, zorgt de meeslepende en sensuele stijl van Forrest zeker voor een prettige leeservaring. Verwacht geen hoogstaande literatuur, maar een leuk relaas van de sprankelende liefde tussen twee volwassen vrouwen.

De RoSa-bibliotheek heeft een boek gewijd aan populaire lesbische literatuur geschreven door Katherine V. Forrest: Lesbian pulp fiction: the sexually intrepid world of lesbian paperback novels (GIV2a/0497). Forrest werd vooral bekend door haar detectiveverhalen met een lesbische detective in de hoofdrol.

top

 

Oranges are not the only fruit

1985

Sinaasappels zijn niet de enige vruchten (Oranges are not the only fruit)

Jeanette Winterson

Jeanette Winterson verwierf bekendheid als lesbisch auteur. Haar bekendste werk is 'Oranges are not the only fruit'. In een dorp in Engeland botst het lesbische hoofdpersonage met haar evangelisch-christelijke omgeving.

'Oranges are not the only fruit' wordt ook besproken op de jongerensite van RoSa: EHBF.
pijltje naar EHBF

Vindplaats in de RoSa-bibliotheek: RI/0339 (Eng.).
Wil je meer weten over Jeanette Winterson, neem dan een kijkje bij de rubriek lesbo-spotting.

1985

Desert Hearts

Donna Deitch

Desert Hearts wordt over het algemeen beschouwd als de eerste film waarbij een lesbisch liefdesverhaal van start tot finish centraal stond. De film werd geregisseerd door de Amerikaanse Donna Deitch (1945) en in de hoofdrollen schitteren de Amerikaanse actrices Helen Shaver (1951) en Patricia Charbonneau (1959).

De film speelt zich af in Reno, Nevada in de jaren ’50 en vertelt het verhaal van Vivian, een 35-jarige vrouwelijke professor (gespeeld door Shaver) die in een klein dorpje terechtkomt onder het mom er haar echtscheiding snel geregeld te krijgen (Nevada stond daarom bekend in die periode). Toevallig ontmoet ze er de rebelse, vrijgevochten en tien jaar jongere Cay (vertolkt door Charbonneau). Een vrouw die haar geld verdient door in een Casino te werken. Ondanks de overduidelijke contrasten tussen de twee vrouwen, ontvouwt zich geleidelijk aan een wederzijdse aantrekking die geen van beiden kan ontkennen. Terwijl de jongere Cay toch al vrij snel haar gevoelens voor Vivian beseft en erkent, betekent de komst van Cay voor Vivian een grote verwarring. Haar leven is gebaseerd op orde en daarbovenop beschouwt ze zichzelf als een hoogstaande en belangrijke vrouw. Toegeven aan haar affectie voor Cay is dan ook uit den boze. Dit blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Beide actrices schitteren in hun rol (voor Charbonneau was dit haar eerste!) als respectievelijke Vivian en Cay en ook de aantrekking tussen beide vrouwen wordt met verve vertolkt. De film vordert niet altijd even vlot, maar dat nemen we er graag bij. Zeker een aanrader!

 

De DVD 'Desert Hearts' is terug te vinden in de RoSa-bibliotheek onder het exemplaarnummer K/0230.
Wie meer wil lezen over beeldvorming van lesbische vrouwen in films kan altijd onze catalogus online raadplegen onder de trefwoorden: FILM, LESBISCHE VROUWEN, HOLEBI en/of LESBIANISME. Uiteraard zijn jullie ook altijd welkom in de RoSa Bibliotheek zelf.

Voor (échte) fans van Helen Shaver: de Actrice nam in 2004 ook een kleine rol in het eerste seizoen van The L Word voor haar rekening als Faye Buckley.

top

1986

Andere vrouwen (Other women)

Lisa Alther

Het hoofdpersonage Caroline is ten einde raad als ze hulp zoekt bij een therapeute. Ze is er vijfendertig, heeft ongeveer alles geprobeerd en is depressief. Haar aanvankelijke wantrouwen ten opzichte van de heteroseksuele therapeute Hannah, groeit geleidelijk aan uit tot een warme vertrouwensband. In de roman wordt de relatie van Caroline met haar vriendin Diana - ze knuffelen elkaar zowat dood - en met haar therapeute in detail besproken.

Other women

Er zijn verschillende boekbesprekingen over de roman van Alther te vinden in ons tijdschriftenbestand.

top

Uw toegenegen, Dora D.

1987

Uw toegenegen, Dora D.
Reisbrieven

Saskia Wieringa

Geld voor onderzoek naar lesbische levenstijlen is er lange tijd niet geweest. Saskia Wieringa heeft jaren in de marge van haar wetenschappelijke opdrachten als antropologe de gewoontes en gebruiken van lokale lesbische gemeenschappen over de hele wereld bestudeerd. Nachten gevuld met dames en drank, je moet er wat voor over hebben. In de vorm van reisbrieven vertelt de auteur over haar ontdekkingen. Boeiende materie, met een knipoog gebracht.

Vindplaats in de RoSa-bibliotheek: FIIg/0210

top

1988

Vrouwen en liefde. (Women and Love)
Het nieuwe Shere Hite rapport

Shere Hite

De Amerikaanse seksuologe Shere Hite deed verschillende grote onderzoeken naar de vrouwelijke beleving van seksualiteit. Lesbische fantasieën, relaties en sekualiteit kregen daarin ruime aandacht. Het is wellicht haar verdienste lesbische vrouwen in de eerste plaats als vrouwen te zien.

Vrouwen en liefde

Vindplaats in de RoSa-bibliotheek: Aa/0191.

Je vindt de onderzoeken van Shere Hite in de RoSa-bibliotheek via auteursnaam (Hite, Shere).

 

1988

After Delores

Sarah Schulman

In een overzicht van lesbische bronnen en kanonnen kan Sarah Schulman zeker niet ontbreken. Schulman is openlijk lesbisch en een fervent feministisch activiste. Ze zette zich onder andere in voor het recht op abortus en maakte deel uit van actiegroepen die de strijd aangaan met AIDS. Ze staat bekend om haar provocerende, directe acties en werd hiervoor reeds meerdere malen gearresteerd. In 2009 kreeg Schulman de Kessler-prijs voor haar blijvende bijdrage aan LGBT-studies.

In totaal schreef Sarah Schulman negen romans, vier non-fictieboeken en een toneelstuk. De roman After Delores werd bekroond met de Stonewall Book Award in 1989. Schulman’s After Delores gebruikt en misbruikt het genre van de detectiveroman om het uiteenvallen van een lesbische relatie weer te geven. Een andere roman van Schulman die zeker de moeite waard is, is Rat Bohemia (1995), waarin Schulmans fijne ironie schitterend tot uiting komt.

De RoSa-bibliotheek beschikt over recensies en artikels over en van Sarah Schulman . Daarnaast heeft RoSa ook een non-fictieboek dat Schulman’s essays over LGBT-onderwerpen bundelt: My American History: lesbian and gay life during the Reagan/Bush years (Ag/0029).

top

Thuiskomen

1992

Thuiskomen.
Scènes uit een lesbisch bestaan

Majo Van Ryckeghem

Veel van wat vandaag bereikt is, was een paar decennia geleden ondenkbaar. In 1992 publiceerde Majo Van Ryckeghem een persoonlijk verslag van haar ontdekking dat ze lesbisch was, het aanvaardingsproces, haar verkenning van de lesbische wereld, haar coming-out en het gevoel 'thuis te komen' en eindelijk gevonden te hebben hoe het geluk ook voor haar kon weggelegd zijn. Het boekje was een hart onder de riem voor heel wat lesbische vrouwen in een samenleving die er – toen nog veel meer dan nu – zonder meer vanuit ging dat iedereen heteroseksueel was.

Vindplaats in de RoSa-bibliotheek: Aa/0219.

In de RoSa-bibliotheek bevinden zich nog andere werken van Majo Van Ryckeghem: zoek op auteur (Van Ryckeghem,Majo)

top

Stone Butch Blues

1993

Stone Butch Blues

Leslie Feinberg

Deze sterke, even provocerende als ontroerende roman vertelt over Jess Goldberg, opgroeiend in een fabrieksstad in de jaren vijftig. Als kind hoorde ze voortdurend: is het een meisje of een jongen?
Tijdens de prefeministische jaren beleeft ze op haar zestiende haar coming out als butch, onder de hoede van een doorgewinterd butch/femme paar. In de bars die ze bezoekt - verzamelplekken voor prostituées, travestieten en lesbiennes - zijn we getuige van opbloeiende liefdes en gewelddadige politie-invallen; in de fabriek ondervindt Jess steun van de andere butches.
Stone Butch Blues portretteert een bijzondere hoofdrolspeler, die vol verlangen en kwetsbaarheid is en uit de arbeidersklasse komt, en doet ondertussen de historie en de politiek krachtig herleven. Deze unieke 'underground' klassieker neemt de lezer mee in een achtbaanrit van gendertransformatie en -verkenning, en spreekt uiteindelijk het hart aan van iedereen die ooit heeft geleden of is geprezen omdat hij anders was.'

Leslie Feinberg groeide als jonge butch op in Bufallo, New York, vóór de Stonewall-rellen in 1969. Ze was journalist en zetter en profileert zich nu als transgender lesbisch activist en auteur. Stone Butch Blues was de eerste roman, maar niet de laatste. Onder meer ook Trans Liberation: Beyond Pink or Blue (1999) en Drag King Dreams (2006) zijn van Feinberg's hand.

De RoSa-bibliotheek beschikt over de Nederlandstalige vertaling uit 1995, Een Butch zingt de Blues.
Vindplaats in de RoSa-bibliotheek: S/0256. Daarnaast is ook Trans Liberation: Beyond Pink or Blue in de RoSa-bibliotheek terug te vinden (Rosa exemplaarnummer: Aa/0126)

Voor meer werken van of over Leslie Feinberg, zoek je op in RoSa's online catalogus onder het trefwoord FEINBERG LESLIE of onder auteur FEINBERG, LESLIE.

top

1994

Aimée & Jaguar
Een liefdesgeschiedenis, Berlijn 1943 (Eine Liebesgeschichte, Berlin 1943)

Erica Fischer

De Duitse Lilly Wust wordt in volle Tweede Wereldoorlog verliefd op de joodse Felice Schragenheim. Het boek is een reconstructie van hun intens, maar tragisch liefdesverhaal.

Van het boek werd een mooie verfilming gemaakt.

Aimée & Jaguar

Vindplaats in de RoSa-bibliotheek: T/0406.

top


Twee oude vrouwtjes

1994

Twee oude vrouwtjes

Toon Tellegen

Wat gebeurt er als twee oude vrouwtjes intens van elkaar houden?

In dit aardige boekje schetst Toon Tellegen de liefdesgeschiedenissen van 'twee oude vrouwtjes'. In ieder verhaaltje gaat het om andere vrouwen. De verhaaltjes zijn grappig, mooi, ontroerend, herkenbaar, maar telkens weer anders. Toon Tellegen schrijft verademend licht en teder over de lesbische liefde op een moment in het leven wanneer al het andere minder belangrijk is geworden.

 

Je vindt het boek in openbare bibliotheken of in boekhandels.

1996

Bound

Andrew Paul Wachowski & Lana (geboren als Laurence) Wachowski

Twee vrouwen, 2 miljoen dollar en een plan. Schitterende plot voor een film, toch? Bound vertelt het verhaal van Corky (gespeeld door Gina Gerschon), een typische lesbische 'butch' die er net vijf jaar gevangenis op heeft zitten. Haar eerste job is het opknappen van een appartement en het is in die context dat ze Violet (Jennifer Tilly) leert kennen. Zij woont namelijk, samen met haar vriend (en maffiosi) Caeser, in het aangrenzende appartement. Caeser blijkt echter niet meteen in aanmerking te komen voor de award "vriendje van de eeuw". Violet zoekt dan ook doelbewust naar een manier om haar gedachten te verzetten. Een mysterieuze nieuweling op de gang lijkt dan ook het perfecte excuus... Al snel hangt er chemie in de lucht en het is Violet die de eerste stappen zet. Samen bedenken ze vervolgens een plan om voorgoed van Caeser verlost te zijn: 2 miljoen dollar van de maffia stelen en de schuld op hem schuiven.

Bound kan geclasseerd worden als een neo-noir crime thriller, met veel humor en een aantal expliciete seks- en geweld-scènes. De seksscènes tussen Violet en Corky kunnen ook vandaag de dag nog steeds gecategoriseerd worden bij de meest expliciete "same-sex"-scènes in een mainstream film. Tot slot geld Bound ook als één van de eerste maffia-films waarin vrouwen de hoofdrollen mochten vertolken.

Liefhebbers van deze film kunnen altijd onze online catalogus raadplegen onder trefwoorden als: BUTCH FEMME, LESBISCHE VROUWEN, FILM en/of HOLEBI.

top

 

1998

Fluwelen begeerte (Tipping the Velvet)

Sarah Waters

In 1998 verschijnt er een nieuwe figuur in het lesbische literaire landschap. Het debuut van Sarah Waters is meteen een schot in de roos. De Britse literatuurhistorica schetst het wedervaren van een jonge oesterverkoopster die hals over kop verliefd wordt op een cabaretzangeres in mannenkleren. De roman speelt zich af in de Victoriaanse tijd, een periode die Sarah Waters grondig bestudeerd heeft. Na 'Tipping the Velvet' volgen nog 'Affiniteit', 'Vingervlug' en 'De nachtwacht'.

In de romans van Sarah Waters kunnen vrouwen die van elkaar houden elkaar ook haten, vernederen en verloochenen, zonder daarbij hun herkenbare menselijkheid te verliezen. Einde twintigste eeuw is de strijd om het bestaansrecht in die mate gestreden dat er ruimte vrijkomt voor alle schakeringen van de lesbische liefde, voor het mooie èn het lelijke.

Fluwelen begeerte

Je vindt deze romans in de openbare bibliotheek of in de boekhandel.

In de rubriek lesbospotting lees je meer over Sarah Waters.
In de RoSa-bibliotheek vind meer over en van de hand van Sarah Waters.

top

1998

GIA

Michael Cristofer

Deze film vertelt het levensverhaal van Gia Carangi, het Amerikaanse fotomodel dat in de jaren '70 van de 20ste eeuw bekend werd als één van de eerste zogenaamde "supermodellen".

Gia Carangi (weergaloos vertolkt door Angelina Jolie) geldt bij haar entree in de modewereld van de jaren '70 als een vreemde eend in het water. Eenmaal binnengedrongen in het wereldje, duurt het echter niet lang voor ze naar de top schiet. Maar niet alles blijkt rozengeur en maneschijn aan de top. Eenzaamheid slaat al snel toe. Gedragswisselingen en drugsgebruik worden in toenemende mate een vaste waarde in Gia's bestaan. In diezelfde periode smijt ze zich vervolgens - na een erg sensuele naaktshoot - vol overgave in een passionele relatie met make-up specialiste Linda (gespeeld door Elizabeth Mitchell). De dames lijken het prima naar hun zin te hebben, maar na een tijd wordt Linda ongerust. Als de limiet ook voor haar bereikt is, stelt ze een ultimatum: de drugs of hun liefde. Geconsumeerd door haar verslaving en de roem kiest Gia uiteindelijk voor het eerste. Stilaan raakt ze alles kwijt. Uiteindelijk zal ze nog de moed verzamelen om van haar verslaving af te raken, maar niet voor ze besmet raakt met HIV. Gia sterft uiteindelijk aan deze ziekte op 26-jarige leeftijd.

Zowel Elizabeth Mitchell als Angelina Jolie zijn fenomenaal in hun rollen als liefdesinteresses voor elkaar. Alleen daarom al is deze film een aanrader. Al mag niet vergeten worden dat ook het centrale plot (hoe ging Gia om met de het leven aan de top?) van deze film uitstekend in beeld gebracht wordt.

GIA
Meer weten? Voor publicaties van of over Angelina Jolie: zoek op in RoSa's online catalogus onder het trefwoord JOLIE ANGELINA.

Voor (échte) fans van Elizabeth Mitchell: de actrice speelde later nogmaals een vrouwenminnende vrouw. Namelijk in de rol van Dr. Kim Legaspi, de vaste vriendin van Dr. Kerry Weaver (gespeeld door Laura Innes) tijdens het 7de seizoen van de Amerikaanse ziekenhuisreeks E.R. (2000-2001).

top

1998

Show me Love (Fucking Amal)

Lukas Moodysson

Ondertussen een klassieker in het genre van de lesbische film is het Zweedse drama Show me Love (met de originele titel Fucking Amal). De film toont de verveling die de meisjes Agnes en Elin ervaren in het kleinburgerlijke provinciestadje Amal. De zestienjarige Agnes is nieuw in het dorp en heeft moeite om zich te ontplooien in haar nieuwe omgeving. Ze wordt op de koop toe verliefd op het populairste meisje van de school, Elin. Gaandeweg raakt Elin gefascineerd door Agnes, maar haar gevoelens voor Agnes zouden haar populariteit wel eens in de weg kunnen staan...

 

Show me Love affiche

Je vindt deze film in de openbare bibliotheek of in de dvd-handel.

De RoSa-bibliotheek heeft heel wat interessante boeken over holebi’s en film. Raadpleeg de online catalogus, trefwoord FILM gecombineerd met trefwoord HOLEBI, LESBISCHE VROUWEN of LESBIANISME
Lees zeker ook het artikel in Uitgelezen (2006, nr. 4) over ‘Lesbische erotiek in literatuur en film’.

2001

Niemandsland

Marjolein Houweling

Als Chris na haar scheiding Doris tegen het lijf loopt, ontwikkelt zich tussen hen een heftige relatie, waarin Chris een dominante, soms zelfs gewelddadige rol speelt. Chris is als politiepsychologe bezig een profielschets van een serieverkrachter op te stellen. Gaandeweg richt de verdenking zich op Doris. Wie is Doris eigenlijk, en wat voor verleden gaat er schuil achter het ondoorgrondelijke gezicht? Stukje bij beetje wordt het mysterie rondom Doris ontrafeld en wordt het niemandsland waarin Doris zich bevindt in kaart gebracht.

Marjolein Houweling (Rotterdam, 1958) is romanschrijver, scenarist en urban poet. Niemandsland is haar eerste roman. Later zouden ook Het droomteam (2002), Ik was een samoerai (2005) en Andermans ogen (2011) volgen.

Je vindt dit boek in openbare bibliotheken of in boekhandels.

Neem er ook eens het boek 'Ondernemende vrouwen' bij. Dit boek uit 1985 van de hand van Marjolein Houweling & Bernadette De Wit herbergt een aantal interviews met vrouwen die zelf een onderneming hebben opgezet & handelt over financiering, marktbenadering en personeelsbeleid.
Vindplaats in de RoSa bibliotheek: EII f/0028.

top

Mulholland Drive

2001

Mulholland Drive

David Lynch

Mulholland Drive is in veel opzichten een typische David Lynch-film en bijgevolg zijn er evenveel interpretaties voorgesteld als er betekenissen zijn. De psychologische thriller is een surrealistische opeenvolging van schijnbaar onsamenhangende, kryptische en droomachtige scènes. Centraal staat het personage Betty Elms, een actrice die hoopt op succes in Los Angeles. Ze ontmoet de mysterieuze en door geheugenverlies geteisterde Rita. Op een gegeven moment worden de rollen echter omgedraaid...

Niet alleen speelt Lynch met archetypische representaties van vrouwen, ook de lesbienne krijgt in Mulholland Drive een belangrijke rol toebedeeld. De tagline van de film, ‘A love story in the city of dreams’, heeft menig lesbische en feministische theoretica geïnspireerd om de liefdesrelatie tussen Betty en Rita als sleutel tot de interpretatie van de film te beschouwen.

De films van David Lynch bevatten vaak verwijzingen naar de psychoanalyse. De theorieën van Freud en co hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de discussie over gender en seksuele oriëntatie. Om de film beter te begrijpen kan je een aantal boeken over psychoanalyse en homoseksualiteit uit de RoSa-bibliotheek raadplegen, zoek op trefwoord PSYCHOANALYSE gecombineerd met trefwoord HOLEBI.

In Mulholland Drive experimenteert en speelt David Lynch ook met vrouwbeelden en het beeld van de lesbienne. Meer hierover? Raadpleeg de online catalogus en zoek op de trefwoorden: VROUWBEELDEN, STEREOTYPERING, gecombineerd met trefwoord LESBISCH of LESBISCHE VROUWEN.

Deze site geeft een overzicht van verschillende interpretaties van Mulholland Drive, waarbij ook lesbische en feministische aspecten aan bod komen: http://www.mulholland-drive.net/studies/theories.html

top

Zij en haar

2004

Zij en haar

Dirk Bracke

In de tienerroman ‘Zij en haar’ ontdekt het hoofdpersonage Eve dat ze lesbisch is. Haar twijfels en muizenissen worden beschreven, haar eerste liefjes, eerst vriendjes dan een vriendinnetje, haar eerste stappen in het holebi-milieu en de coming-out in de vriendengroep, in de klas en thuis. De auteur baseerde zich voor het boek op gesprekken met jonge holebi’s, wat de herkenbaarheid van het verhaal zeker ten goede is gekomen.

'Zij en haar' is een leuk boek. Het is geen 'voor en door' lesbische roman. Dirk Bracke is jeugdauteur en schrijft over tal van onderwerpen. Het boek mikt ook op een ruim jongerenpubliek. Gelukkig maar.

Vindplaats in de RoSa-bibliotheek: RII/0069.

top

2004

The L Word

Ilene Chaiken

In 2004 ging de Amerikaanse dramaserie The L Word in première, de eerste serie ooit die bijna uitsluitend uit lesbische personages bestaat. Dit gegeven op zich maakt van de serie al een mijlpaal in de representatie van lesbiennes in prime time. Geheel op Dickensiaanse wijze, met veel verschillende plotlijnen, schetst de serie het leven van een groep succesvolle en glamoureuze lesbiennes in Los Angeles.

Ondanks de verdeelde meningen over de talrijke en weinig verhullende erotische scènes en over de afwezigheid van minder slanke of minder succesvolle lesbiennes, is iedereen het erover eens dat The L Word een uiterst belangrijke en sterke serie is, door de sterke plotlijnen en de inventieve stijl, door het feministische engagement en de herkenbare liefdesverhalen.

De RoSa-collectie bevat een aantal artikels over The L Word. Zoek op titel (L Word)

top

Keeping You a Secret

2005

Keeping You a Secret

Julie Anne Peters

Keeping You a Secret is een jongerenroman van de hand van de Amerikaanse auteur en gewezen leerkracht Julie Anne Peters. Hoofdpersonage in het verhaal is Holland Jaeger, een meisje van 17 dat haar eigen seksualiteit begint te ontdekken en verkennen. Wat begint als een onschuldige "girl crush" groeit stelselmatig uit tot de ontdekking van haar eigen lesbisch zijn. Holland krijgt doorheen het boek op diverse manieren te maken met homofobie als ook anderen van haar verliefdheid op de hoogte worden gebracht. Zowel fysieke en emotionele mishandeling alsook geweld komen hierbij aan bod.

Het begin van het verhaal situeert zich als volgt: Holland Jaeger heeft een vriendje, is Student Council President op haar school en staat op het punt toegelaten te worden tot een prestigieuze universiteit. Alles lijkt van een leien dakje te lopen voor deze 17-jarige meid, tot Cede Goddard op haar school terecht komt. De twee tienermeisjes ontwikkelen een niet te ontkennen chemie voor elkaar. Maar hoe zullen anderen reageren?

Julie Anne Peters schreef tot op heden meer dan 20 jongerenromans. In een groot aantal van deze romans komen holebi- en transthema's aan bod. Keeping You a Secret is één van de bekendste.


Opzoeken doe je in RoSa's online catalogus op auteur: PETERS, JULIE ANNE.

Liefhebbers van dit boeken, zullen mogelijks ook Annie on My Mind van Nancy Garden (1982) smaken. Keeping You a Secret wordt algemeen als 'de opvolger van' beschouwd.

top

2006

Fun Home: a family tragicomic

Alison Bechdel

Fun Home van Alison Bechdel is niet zomaar 'het zoveelste boek'. Het boek is zowel cartoon als memoire met zowel een vleugje humor als drama als seksuele vrezen en nog veel meer. Bechdel vertelt in deze grafische memoire haar persoonlijke weg naar volwassenheid. Het verhaal leert ons kennismaken met haar familie en dan voornamelijk met haar vader: een obsessieve begrafenisondernemer, leekracht Engels, afstandelijke vader en homo in de kast. Via een verhaal dat momenten kent waarbij je hart lijkt te breken, maar ook passages die je doen knikkebollen van het lachen, worden we toegelaten in de wereld van de jonge Alison. Het verhaal bouwt stelselmatig op naar Bechdel's eigen coming out.

Alison Bechdel is een gelauwerd Amerikaanse cartoonist. Waarschijnlijk is ze het best bekend voor haar lang lopende comic strip "Dykes to watch out for". Daarnaast staat ze ook bekend voor de "Bechdel-test", een indicator van gender vooroordelen in fictie. in 2014 mocht ze de MacArthur "Genius" Award in ontvangst nemen.

Zij en haar

Vindplaats in de RoSa-bibliotheek: Q/0135

Van het boek werd een gelijknamige musical gemaakt die in 2013 voor het eerst officieel in première ging. De musial werd zeer positief onthaald en mocht onder meer al volgende awards in ontvangst nemen: de Lucille Lortel Award for Outstanding Musical (2014), de New York Drama Critics' Circle Award for Best Musical (2014) en de Outer Critics Circle Award for Outstanding New Off-Broadway Musical (2014).

In de RoSa-bibliotheek vind je ook The essential Dykes to watch out for van Alison Bechel (Exemplaarnummer: Q/0158)

top

2006

Vrijages

Pia Fraus

Pia Fraus schrijft complexloos over lesbische seks. Haar vrouwen worden verleid, er wordt genoten, gevochten, verzoend, gezoend, verlangd, veroverd en bevredigd... Dat maakt de verhalenbundel 'Vrijages' zo heerlijk ontspannend. En ook opwindend. Misschien moet er in de maatschappij nog terrein bevochten worden en is de verdraagzaamheid zelfs vandaag een te dun laagje, maar nu even niet. 'Vrijages' is de strijd om erkenning voorbij. Iedereen haar recht op liefde, verlangen en genot.

Zij en haar

Vindplaats in de RoSa-bibliotheek: RI/0561
Bij het boek hoort een website: www.vrijages.be.
'Vrijages' werd uitgegeven door de Vlaamse holebi-uitgeverij 't Verschil.

top

2006

Imagine Me and You

Ol Parker

In deze heerlijk Britse, met droge humor beladen film ontdekt de pas getrouwde Rachel gaandeweg dat ze verliefd is op de openlijk lesbische Luce. Kiest Rachel voor haar beste vriend en echtgenoot Heck, of gaat ze voor Luce, die ze nog maar pas kent, maar voor wie ze overduidelijk sterke gevoelens heeft?

Cover Imagine me and You

De RoSa-bibliotheek beschikt over heel wat boeken en naslagwerken in verband met holebi’s en film. Raadpleeg de online catalogus, trefwoord FILM gecombineerd met trefwoord HOLEBI, LESBISCHE VROUWEN of LESBIANISME.

Bekijk ook het artikel in Uitgelezen (nr 4., 2006) over lesbische erotiek in literatuur en film.

top

2007

Landing

Emma Donoghue

In het romantische en ontzettend humoristische verhaal Landing ontmoet de Ierse stewardess Sil de Canadese Jude. Van bij hun eerste ontmoeting op het vliegtuig is er een niet te ontkennen chemie tussen de vrouwen. Ze proberen een lange afstandsrelatie op te bouwen met bijbehorende e-mails, telefoontjes en korte bezoekjes. Naast geografie duiken ook andere factoren op die hun verlangens in de weg staan.

De Ierse Emma Donoghue is schrijfster van bekroonde romans, kortverhalen en toneelstukken. Haar eerste roman Stirfry (1993) is zeker ook een aanrader. Het boek beschrijft de coming-out en coming-of-age van Maria, een studente die toevallig ontdekt dat haar roommates lesbisch zijn en zo haar eigen identiteit en verlangens in vraag komt te stellen. Als literatuurhistorica kiest Donoghue vaak een historische invalshoek voor haar boeken, maar onder andere Landing bewijst dat ze ook de contemporaine post 9/11-maatschappij scherpzinnig in kaart weet te brengen.

Dit boek is verkrijgbaar in boekhandels 't Verschil en Hephaestion. RoSa heeft wel de boeken Passions Between Women: British Lesbian Culture 1661-1801 (Am/0042) en We are Michael Field (T/0552). Donoghue stelde ook een kortverhalenbundel samen met lesbische verhalen, The Mammoth Book of Lesbian Short Stories (RI/0421).

top

2009

Ash

Malinda Lo

In Ash zien we het sprookje van Assepoester terugkeren, maar dan een beetje anders. Ash is een tienermeisje dat net haar vader heeft verloren. Ze blijft alleen achter met haar niet zo sympathieke stiefmoeder. Haar enige bron van troost is het lezen van sprookjes. Dit doet ze elke avond bij kaarslicht op haar kamer. Ash droomt er van dat feeën haar op een dag zullen komen halen en haar mee nemen naar een wereld waarin al haar dromen uit kunnen komen. Op een avond vind de mysterieuze feeënprins Sidhean Ash. Ash haar droom komt uit. Sidhean zal haar voorbereiden om tot het feeënrijk te kunnen toetreden. Kort na haar ontmoeting met Sidhean ontmoet Ash echter jonkvrouw Kaisa, persoonlijke jager van de Koning. Ash en Kaisa vormen niet alleen heel direct een sterke vriendschapsband; Ash beseft dat ze verliefd wordt op deze prachtige, sterke vrouw. Het lijkt er naar uit dat ook Kaisa gelijkaardige gevoelens heeft. Net op dat moment komt Sidhean echter terug om op te eisen wat 'rechtmatig van hem is': Ash. De strijd om Ash kan beginnen.

Het boek werd onder andere genomineerd voor the Andre Norton Award, de William C. Morris YA Award, een Kirkus Best Young Adult Novel, een Northern California Book Awards en een Lambda Literary Award in de categorie "LGBT Children's/Young Adult literature".

Malinda Lo is een Amerikaanse auteur van jongerenromans. Na Ash volgden ook nog de boeken: Huntress (2011), Adaption (2012) en Inheritance (2013). Naast jeugdromans en kortverhalen schrijven, doet ze ook onderzoek naar diversiteit in jeugdliteratuur. Lo was ook een tijdlang actief voor Afterellen.com, een Amerikaanse website die dagelijks films, boeken, tv-series en actualiteit analyseert door een roze bril.

Raadpleeg RoSa's online catalogus op trefwoord HOLEBI, JONGEREN, JEUGDLITERATUUR, FANTASTISCHE LITERATUUR en FANTASTY.

top

2010 - 2012

Lip Service (mini-serie)

Harriet Braun

Wie denkt dat het Amerikaanse The L Word de enige speler is op de lesbische televisiemarkt heeft het mis. Gloednieuw is Lip Service, het antwoord van de BBC op The L Word.
Net zoals in The L World volgen we ook hier het leven van een groep bi en lesbische jonge vrouwen, maar in tegenstelling tot die eerste blijven zware lesbische thema's (coming out, meemoederschap,...) hier achterwege. De makers van Lip Service wilden vooral het alledaagse (liefdes-)leven schetsen van een groep Schotse vrouwen die toevallig lesbisch zijn, met verhaallijnen die hun geaardheid overstijgen. En: er kan al eens gelachen worden.

Lip Service lokt nu al controverse uit omwille van de realistisch lijkende, soms rauwe, seksscènes. Ook het feit dat 'butch'-personages ontbreken en er enkel zogenaamde 'lipstick lesbians' worden opgevoerd, is nieuw en heeft net zoals de verhaallijnen voor-en tegenstanders.

RoSa heeft verschillende boeken over lesbiennes in de televisiewereld. Raadpleeg de online catalogus en zoek op de volgende trefwoorden: televisie, populaire cultuur, lesbianisme.

top

2010 - 2015

Lost girl (TV-serie)

Michelle Lovretta

Lost Girl is een Canadese dramareeks met een bovennatuurlijke touch. De reeks doet een beetje terug denken aan Buffy the Vampire Slayer, maar dan in een meer volwassen versie. De serie volgt het leven van biseksuele succubus Bo (gespeeld door Anna Silk). De kracht van een succubus ligt er in dat deze zich voedt met de (seksuele) energie van anderen, niet zelden met de dood van de persoon in kwestie tot gevolg.

In het begin van het verhaal is Bo zich niet bewust van wat haar krachten juist inhouden en heeft ze er ook amper controle over. Ze past zich zoveel mogelijk aan haar menselijke bestaan aan, maar een spoor van dode minnaars is al snel het gevolg. Op die manier komt ze in contact met de Fae en het clan systeem en de rigide hiërarchie die deze bovennatuurlijke wezens er op na houden. Ook Bo blijkt Fae te zijn en wordt gedwongen te kiezen tussen 'licht' en 'donker'. Maar dat is buiten de eigenzinnige Bo gerekend… Kortom: een reeks vol spanning en avontuur gegarandeerd!

Naast het bovennatuurlijke element, kunnen vriendschap, loyaliteit en liefde uiteraard niet uit het concept ontbreken. Biseksuele Bo zit op liefdesvlak al snel tussen twee vuren. Dyson, een mannelijke politieagent/wolf-shifter en Lauren, een menselijke wetenschapper/dokter van de Fae (gespeeld door Zoie Palmer) vallen al snel voor haar charmes.

Mooi aan de serie is vooral de luchtige manier waarop met seksualiteit wordt omgegaan. Nooit volgt er een verduidelijking of verklaring voor het feit dat Bo zowel op mannen als vrouwen valt, nooit dient ze zich hiervoor te verantwoorden. Ook over Lauren haar voorkeur voor vrouwen wordt niet moeilijk of neerbuigend gedaan en zowel de relatie Bo-Dyson als Bo-Lauren krijgt gelijke aandacht, ook wat expliciete scènes betreft. Goede acteerprestaties en de nodige dosis humor maken het totaalpakket meer dan af. Voor fans van science fiction, een must!


Fans van science fiction kunnen in RoSa's online catalogus terecht met het trefwoord: SCIENCE FICTION

top

2010

The Kids Are All Right

Lisa Cholodenko

Nic en Jules (Annette Bening en Julianne Moore) zijn al meer dan 20 jaar samen en hebben twee kinderen van dezelfde zaaddonor. Hun leven wordt hevig door elkaar geschud als zoon en dochter op zoek gaan naar hun biologische vader.

De film werd enthousiast ontvangen en bekroond als een zeldzame portrettering van een langdurige stabiele lesbische relatie. Toch is de seksuele voorkeur van de personages geen rode draad in de film. Het is vooral een grappig en ontroerend verhaal over vertrouwdheid, ouder worden en verantwoordelijkheid nemen. Leuk weetje: regisseur Lisa Cholodenko is zelf lesbisch en kreeg ook een kind via kunstmatige inseminatie.

De RoSa-bibliotheek heeft heel wat interessante boeken over holebi’s in films. Raadpleeg de online catalogus, trefwoord FILM gecombineerd met trefwoord HOLEBI, LESBISCHE VROUWEN of LESBIANISME
Voor boeken over lesbisch moederschap: trefwoorden KUNSTMATIGE INSEMINATIE en LESBISCHE MOEDERS en DONORS.

top

2011

Pariah

Dee Rees

Pariah vertelt het verhaal van Alike (Adepero Oduye), een 17-jarige Afro-Amerikaans meisje dat op zoek is naar haar (lesbische) identiteit. Ze lijkt erg overtuigd van haar seksuele geaardheid en van de manier waarop ze zichzelf wil presenteren. Toch verbergt ze haar 'ware ik' in eerste instantie voor haar familie en doet ze zich voor zoals ze denkt dat 'de ideale dochter' hoort te zijn. Dit blijkt echter steeds moeilijker, zeker als er ook een vriendinnetje (Asasha Davis) bij komt kijken. Vooral de moeder van Alike lijkt moeite te hebben om haar dochter te aanvaarden zoals ze is.

In de film staan naast de zoektocht van een jonge vrouw naar haar seksuele identiteit, ook poëzië en muziek centraal. De scènes in de film worden lyrisch aan elkaar verbonden door een dichtende Alike, wat het geheel zeker ten goede komt.

De film werd beloond met verschillende prijzen en is gebaseerd op Dee Rees haar - ook reeds in de prijzen vallende - kortfilm Pariah uit 2007. Dee Rees is zelf openlijk lesbisch en noemt Audre Lorde, Alice Walker en Toni Morisson als haar grootste invloeden.

Fans van deze film kunnen in de RoSa bibliotheek heel wat interessant leesmateriaal vinden. Neem eens een kijkje in onze online catalgus aan de hand van de volgende trefwoorden: POEZIE, MUZIEK, BUTCH FEMME en/of LESBIANISME. Ook onder LORDE AUDRE of WALKER ALICE valt heel wat te vinden.

2011

Allemaal lesbisch

Mildred Roethof

In deze Nederlandse documentaire worden de levens van een aantal jonge en minder jonge Nederlandse lesbiennes geportretteerd. Aanvaarding, zowel door zichzelf, door familie en vrienden, als door de buitenwereld staat hierbij centraal. Daarnaast komen echter ook heel diverse momenten uit het leven van deze vrouwen aan bod: van prille liefdes over komische gezinsmomenten tot nieuwe carrièremogelijkheden. Wat deze documentaire zeker tot een aanrader maakt, is het feit dat Roethof noch dramatiseert, noch tracht te ontkennen dat lesbische vrouwen vandaag de dag nog steeds heel wat hindernissen moeten zien te overwinnen.

Vervolgens moet ook de grote variatie aan vrouwen in deze documentaire geprezen worden. De éne lesbienne is nu eenmaal niet de andere. De soberheid en vanzelfsprekendheid waarmee deze diversiteit aan bod wordt gebracht is te bewonderen. Herkenbaar, maar ook hoopvol: het mag wel eens!

Allemaal lesbisch kwam tot stand in samenwerking met LetsBeOpen (een platform voor jonge lesbiennes) en het Aletta Instituut voor Vrouwengeschiedenis (dat sinds kort onder de nieuwe samenwerking Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis valt).

De DVD 'Allemaal Lesbisch' is terug te vinden in de RoSa-bibliotheek onder het exemplaarnummer K/0229.
Meer boeken en artikels over 'lesbisch leven'? Typ snel even de trefwoorden LESBISCHE VROUWEN, RELATIES en/of ERVARINGEN in de online zoekmachine van de Rosa Bibliotheek.

 

 

2011

Kyss mig (Kiss me)

Alexandra-Therese Keining

In dit Zweedse romantisch drama uit 2011 wordt het verhaal verteld van Mia (Ruth Vega Fernandez). Mia is architecte en staat op het punt te trouwen met haar zakenpartner Tim. Als ook haar vervreemde vader Lasse op het punt staat opnieuw te trouwen, besluiten Mia en Tim terug te keren naar Mia's geboortestreek om mee de verloving van Lasse en Elizabeth te vieren. Op dat verlovingsfeest komt Mia voor het eerst in contact met haar nieuwe stiefzus, Frida (gespeeld door Liv Mjönes), de openlijk lesbische dochter van Elizabeth. In een poging om elkaar (opnieuw) beter te leren kennen, zet Lasse een list ineen waardoor hij, Elizabeth, Mia en Frida tijd moeten doorbrengen op een afgelegen eiland. Al gauw blijkt waarom de relatie tussen Mia en haar vader zo verstoord is: Lasse komt niet opdagen en dus blijven enkel de drie dames achter op het eiland. Mia en Frida kunnen het al snel erg goed met elkaar vinden. Het duurt dan ook niet lang voor de vlam overslaat.

Knappe acteerprestaties, mooie beeldvorming en eerlijke weergaven van waarachtige personages. Voor liefhebbers van goede drama: een must see.

 

De RoSa-bibliotheek heeft heel wat interessante boeken over holebi’s in films. Raadpleeg de online catalogus, trefwoord FILM gecombineerd met trefwoord HOLEBI, LESBISCHE VROUWEN of LESBIANISME.

 

top

2012

Carry the one. A novel

Carol Anshaw

In de roman Carry the one wordt het verhaal verteld van 1 broer (Nick) en 2 zussen (Carmen en Alice). Het verhaal omvat fragmenten uit een periode van 20 jaar. Als lezer wordt je via deze fragmenten in en uit het leven van deze drie jonge mensen getrokken.

Het begin van het verhaal krijgt volgende setting: Nick, Alice en Carmen bevinden zich allen op Carmen's bohemiaanse trouw. Broer Nick is al snel high van de paddestoelen en lesbische zus Alice heeft een affaire met een bruidsmeisje op het oog. Een vrolijke bende zou je denken. Maar als de dronken vriendin van Nick hem en Alice naar huis wil brengen, rijdt ze een 12-jarig meisje aan. Deze gebeurtenis zal de levens van de inzittenden voorgoed met elkaar verbinden. Nick, Carmen en Alice zijn enorm loyaal ten opzichte van elkaar, en het is die band - nog meer dan het ongeval - die de emotionele rode draad van het verhaal vormt. Centraal in het boek staat dan ook de mate waarin de levens van de drie hoofdpersonages elkaar beïnvloeden door de jaren heen.

Voor Lesbi-lezers spreekt uiteraard het verhaal van Alice het meeste aan. Alice is een complexloze lesbische schilderes. Kortom: ze maakt absoluut geen probleem van haar eigen seksualiteit, integendeel. Het is meer een 'non-issue'. Dit is een fijne verademing van de meeste andere fictie, waarin lesbiennes nog al te vaak als 'twijfelend, gekweld of in de war' worden voorgesteld. Alice is een evenwaardig hoofdpersonage als Nick en Carmen, en alleen daarom al is deze roman het vastpakken waard.

Carol Anshaw schreef naast Carry the one ook nog volgende romans: Aquamarine (1992), Seven Moves (1996) en Lucky in the Corner (2002). Voor haar werk mocht ze ook al een aantal literaire prijzen in ontvangst nemen, waaronder the Carl Sandburg Literary Arts Award for Fiction en een National Book Critics Circle Citation for Excellence in Reviewing. Anshaw was 16 jaar getrouwd met een man. Sinds 1996 is ze echter samen met documentairemaakster Jessie Ewing. Ze trouwden in 2014.

 

Raadpleeg RoSa's online catalogus op trefwoord LESBISCHE VROUWEN + LITERATUUR.

 

top

2012

The Miseducation of Cameron Post

Emily M. Danforth

The Miseducation of Cameron Post is een tienerroman van Emily M. Danforth. De protagonist van de roman is Cameron Post, een 12-jarig meisje uit Montana (Verenigde Staten) die haar eigen homoseksualiteit begint te ontdekken. Nadat haar ouders omkomen bij een auto-ongeluk, moet ze verplicht gaan samenwonen met haar conservatieve tante en oma. Al snel ontwikkelt ze een nogal intieme vriendschap met haar beste vriendin, wat niet onopgemerkt blijft. Stante pede wordt ze dan ook naar een zogenaamd "onthomo"-kamp gestuurd, waar de initiatoren zich tot doel gesteld hebben om de kinderen de "correcte genderrollen" en "juiste seksuele voorkeuren" aan te leren. Centraal staan de ervaringen van Cameron Post in hoe ze omgaat met verliefd worden, vrienden maken op een kamp waar dat niet de bedoeling is en hoe ze zich afzet tegen het hele "heropvoedingsidee".

The Miseducation of Cameron Post is het literaire debuut van de Amerikaanse Emily M. Danforth. Zij is assistent-professor aan Rhode Island College in de Verenigde Staten. Emily M. Danforth is openlijk lesbisch.

Raadpleeg RoSa's online catalogus op trefwoord HOLEBI, LESBISCHE VROUWEN en COMING OUT.

 

top

2012

Les Invisibles

Sebastian Lifshitz

Mannen en vrouwen, geboren in het interbellum, vertellen hun verhaal. Het enige gemeenschappelijk punt dat ze hebben, is dat ze homoseksueel zijn en op een bepaald punt hebben gekozen dat leven te leven. Ze maakten deze beslissing allen op een moment waarop de maatschappij homoseksualiteit verwierp. Ze hebben liefgehad, verlangd, geworsteld en gevochten voor erkenning. In 'Les Invisibles' werpen ze een blik op het verleden en vertellen ze het verhaal over hun opstandige, gedeelde leven tussen de wens om net als de anderen te mogen liefhebben en de verplichting om een eigen vrijheid uit te vinden.

De DVD 'Les Invisibles' is terug te vinden in de RoSa-bibliotheek onder het exemplaarnummer K/0228.

 

top

2013 -

Orange is the New Black (TV-serie)

Jenji Kohan

Orange Is the New Black is losjes gebaseerd op de gelijknamige memoires van Piper Kerman (Orange is the New Black: My Year in a Women's Prison, 2011) en vertelt het verhaal van Piper Chapman (gespeeld door Taylor Shilling), een blanke blonde vrouw afkomstig uit Connnecticut die met haar vaste vriend (Jason Biggs) in New York woont tot plots de politie voor haar deur staat. Blijkbaar heeft Piper er een leven op zitten als vriendin van een lesbische drugssmokkelaar. Ze wordt tot grote verbazing van haar familie en vriend (correct) beschuldigd van deelname aan deze trafiek en mag zich klaarmaken voor een verblijf in Women's Litchfield gevangenis. Wat blijkt nu, ook Alex Vause (de lesbische drugsmokelaar en ex in kwestie - en gespeeld door Laura Prepon) moet haar straf in deze gevangenis uitzitten. De dames kunnen al snel niet meer om elkaar heen. Maar ook andere dames lijken er "lady-loving wensen" op na te houden. En dan hebben we het nog niet over de hoofdbewaker (die zich tot persoonlijk doel heeft gemaakt om "lesbische activiteit" uit zijn gevangenis te weren) en de gelovige medegevangenen die er ook alles aan doen om het leven van Piper, Alex en de anderen zo moeilijk mogelijk te maken.

Voor meer over Lesbische en/of biseksuele vrouwen in TV of FILM, zoek op in de RoSa catalogus onder de trefwoorden: HOLEBI, LESBISCHE VROUWEN + TELEVISIE, TELEVISIEPROGRAMMA en of FILM.

 

top

2013 -

The Fosters (TV-serie)

Peter Paige, Bradley Bredeweg & Jennifer Lopez

De Fosters is een Amerikaanse dramareeks. De serie volgt het leven van de familie Foster, bestaande uit een lesbisch koppel (gespeeld door Teri Polo en Sherri Saum) die samen een multi-etnisch gemengd gezin van biologische, geadopteerde en pleegkinderen grootbrengen. De achternaam van het gezin is de achternaam van één van de moeders, maar zinspeelt ook op de Amerikaanse benaming voor pleegkinderen: foster children.

De serie is gemaakt door Peter Paige en Bradley Bredeweg, die ook als executive producers optreden naast Jennifer Lopez. Het eerste seizoen ging in première op 3 juni 2013 en de vervolgseizoenen spelen momenteel op ABC en Freeform. Al meteen vanaf het eerste seizoen mocht de serie diverse positieve beoordelingen van critici in ontvangst nemen. In het bijzonder oogst de serie veel lof voor zijn vertolking van LGBT's. Zo wonnen ze onder meer ook de GLAAD Media Award voor Outstanding Drama Series, de GLAAD Vanguard Award (voor executive producer Jennifer Lopez), evenals de Teen Choice Award voor Choice Breakout TV Show.

Plot: de TV-serie volgt de blanke politieagente Stef Foster (Teri Polo), haar Afro-Amerikaanse vrouw Lena Adams (Sherri Saum) - die als schooldirecteur aan de slag is - en hun 'multi-etnisch gemengd gezin' in hun woonplaats, San Diego. Stef en Lena zijn de ouders van Brandon (Stef's biologische zoon) en de tweeling, Jesus en Mariana, die Lena en Stef als kleine kinderen adopteerden. Aan het begin van de serie neemt het koppel net twee pleegkinderen in huis: Callie en Jude, die beiden onlangs uit een gewelddadige thuissituatie werden weggehaald. Daarnaast is er ook nog Mike Foster, Stef's collega en vaste patrouillepartner die tegelijk ook haar ex-man is en Brandon's vader.

De reeks is momenteel nog niet op een Vlaamse televisiezender te zien, maar de DVD- en BluRay-boxen van de oudere reeksen zijn wel reeds uit en beschikbaar.

Raadpleeg de RoSa catalogus onder de trefwoorden: HOLEBI, LESBISCHE VROUWEN, ADOPTIE, PLEEGGEZIN, GEZIN, MEEMOEDERS, LESBISCHE MOEDERS & OUDERSCHAP.

 

top

2015

Under the Udala Trees

Chinelo Okparanta

Under the Udala Trees is geïnspireerd op Nigeriaanse volksverhalen en de gebeurtenissen tijdens de Biafra-oorlog (1967-1970). Het boek is een krachtige roman over de gevaren van het openlijk leven en liefhebben.

In Under the Udala Trees leidt een toevallige ontmoeting tussen Ijeoma, een christelijke Igbo, en Amina, een islamitische Hausa, tot een vriendschap die snel ook passioneel wordt. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Ijeoma en speelt zich af in 1968, een jaar na de start van de Biafra-oorlog. Het oorlogsgeweld en de gevolgen daarvan zijn tegen dan reeds allomtegenwoordig en vormen dan ook de setting waarin deze prille liefde zich manifesteert. Het verhaal speelt in op diverse conflicten: het gaat om twee meisjes, het gaat om meisjes van een ander geloof en het gaat om meisjes uit verschillende bevolkingsgroepen.

Wanneer de liefde tussen Ijeoma en Amina wordt ontdekt, leert Ijeoma dat ze dit deel van zichzelf zullen moeten verbergen. Maar er is een prijs aan het leven in een leugen.

Under the Udala Trees maakt gebruik van de levensspanne van één vrouw om de diverse manieren waarop Nigerianen blijven worstelen met hun identiteit, te examineren. Terwijl hun natie herstelt van de gevolgen van oorlog en verdeeldheid, zijn de Nigeriaanse levens zelf vernield; terwijl taboes en vooroordelen naar boven komen drijven. Deze roman van Chinelo Okparanta biedt een sprankje hoop: een toekomst waarin een vrouw in staat zal zijn om vorm te geven aan haar eigen leven, waarheid en liefde.

Chinelo Okparanta is een Nigeriaans-Amerikaanse auteur. Ze is openlijk holebi. Under the Udala Trees is haar eerste volwaardige roman. Haar debuut kortverhalen - Happiness, Like Water (2013) - viel ook reeds meermaals in de prijzen. Zo won Okparanta met deze bundel onder meer de Lambda Literary Award for Lesbian Fiction (2013).

Raadpleeg de RoSa catalogus onder de trefwoorden: HOLEBI, LESBISCHE VROUWEN + NIGERIA.

kanonkanonkanon

 

© RoSa. contact webmaster