RoSa vzw - expertisecentrum, bibliotheek en archief voor gelijke kansen m/v, feminisme en gender

home | nieuwsbrief | contact

 

 


HOME HOLEBINIEUWS ROZE COLLECTIE BRONNEN & KANONNEN LESBO-SPOTTING DIENSTVERLENING LINKS
 

Holebi in de klas

Het aantal holebi's in ons land wordt op zo'n 5 à 10 % geschat. In je klas zitten dus naar alle waarschijnlijkheid één of meer holebi's. Toch zijn vooroordelen tegenover holebi’s nog ruim verspreid onder Belgische jongeren .
Bron: De houding van jongeren ten aanzien van holebi-rechten (K.U. Leuven, 2007)

Hoe kan je als leerkracht ervoor zorgen dat iedereen, ook holebi-leerlingen, zich welkom voelt in de klas? Hoe werk je eventuele homofobie weg bij hetero-leerlingen en hoe maak je holebiseksualiteit bespreekbaar bij jongeren? Laat je inspireren door deze tools:

- Online lesmateriaal
- Online beeldmateriaal en leestips
- Lesmateriaal uit de RoSa-bibliotheek


Voor wie in de klas wil werken rond gender of genderbewust wil lesgeven, 
is er een ander initiatief van RoSa:  Gender in de klas 

 

Online lesmateriaal

 • Lou op weg naar school, 2016 Nieuw!
  Iedereen is anders. We verschillen op vlak van geslacht, huidskleur, seksuele oriëntatie, religie, leeftijd en ontelbare andere vlakken. Die diversiteit zit verweven doorheen het boek en al het afgeleide materiaal. Dit educatief pakket gaat niet over wie ‘anders’ is. Wie is immers die ‘andere’? Dat is voor iedereen anders, afhankelijk van het referentiekader dat iedereen opbouwt op basis van opvoeding, ervaringen, eigenheid, …
  Bijgevolg zal je in dit pakket ook stereotiepe voorstellingen van personen en situaties vinden. Er is immers niets mis met stereotypen op zich, zolang ze deel uitmaken van een bredere voorstelling van de werkelijkheid. Er zijn een pak zorgzame mama’s op deze wereld en dat is fantastisch. Maar er zijn ook heel wat zorgzame papa’s. Net daar wringt het schoentje in veel educatief materiaal: we zien enkel de stereotypen. Dit educatief pakket is een begin. ‘Lou op weg naar school’ is immers het eerste boek van een reeks verhalen rond dit personage. Een reeks die niet zal gaan over diversiteit, maar waarin diversiteit evident zal zijn. Zo wil Lou bijdragen een wereld waarin het fijn samenleven is, met al onze verschillen en gelijkenissen.
  In het boekje wandelt Lou in zijn super diverse omgeving naar school en gaat hij op schoolreis. Intussen leren we heel wat over het verkeer, beroepen, verschillende gezinsvormen en zoveel meer!

  wat: educatief pakket
  voor wie: kinderen van de 1ste tot de 3de kleuterklas
  uitgegeven door: çavaria & Kathleen Amant / met de steun en de middelen van de provincie Vlaams-Brabant
  Meer informatie: çavaria
 • So What ?!: the gayme: speelse gespreksvorm om gender en seksuele diversiteit te bespreken, 2015
  "Hé, ik ben homo" of "Ik voel me een jongen in een meisjeslichaam". Uitspraken als deze lokken vaak ongepaste reacties uit. Net daarom zwijgt men er soms liever over. En dat is echt not done. Net daarom slaan Centrum Informatieve Spelen en Wel Jong Niet Hetero de handen in elkaar. Het resultaat? Het #SoWhat?! The Gayme, een spel dat deze onderwerpen wél bespreekbaar maakt. Zoals het zou moeten zijn. Al spelenderwijs maken tieners kennis met gevoelige thema's in de maatschappij. Het spel maakt onderwerpen als seksualiteit, holebi en transgender bespreekbaar en doorbreekt het taboe.
  wat: educatief spel
  voor wie: jongeren tussen 12 en 16 jaar
  uitgegeven door: Centrum voor informatieve spelen & WJNH / met de steun van de Vlaamse Overheid, afdeling Jeugd
  Meer informatie: weljongniethetero.be / het pakket is ook in papieren versie beschikbaar in de RoSa-bibliotheek onder exemplaarnummer: P 4/0562.
 • Weetewa... ge zijt mijn stereotype niet - pdf, 2014
  Educatief pakket over genderstereotypen en homofobie. Het is bedoeld om met jongeren in verschillende settings te spreken over genderrrollen en diversiteit. Het pakket bevat achtergrondinformatie, tips en methodieken om een gesprek in te leiden, te stofferen en evalueren. Dit lespakket werkt met video's in de vorm van vlogs.
  wat: educatief pakket
  voor wie: secundair onderwijs, vanaf 14 jaar
  uitgegeven door: Sensoa vzw in samenwerking met Mediaraven en RoSa vzw / met de steun van de Vlaamse Overheid, afdeling Jeugd
  Meer informatie: Seksuelevorming.be / het pakket is ook in papieren versie beschikbaar in de RoSa-bibliotheek onder exemplaarnummer: DII 3f/0163 .
 • De eerste lijn: Holebi en transgender, 2014
  Boekje uit de reeks 'Eerste lijn', met tips en achtergrondinformatie om de thema's holebi en transgender op te nemen in je schoolbeleid en in je lessen. Bevat onder meer getuigenissen (zowel in verhaal als op video) en een tienpuntenplan. Meer info online.
  wat: informatieve brochure met website
  voor wie: basisonderwijs en secundair onderwijs
  door: Klasse
 • Educatief pakket Holebipioniers, 2013
  Vandaag hebben holebi's heel wat wettelijke rechten opgebouwd en is de maatschappelijke aanvaarding van homo's, lesbiennes en biseksuelen groot. De educatieve website Holebipioniers is het resultaat van een erfgoedproject waarbij Het Roze Huis Antwerpen op zoek ging naar de pioniers die dit alles mee mogelijk hebben gemaakt. Het project gaat ook specifiek in op de emancipatorische strijd van lesbiennes in de holebi- en vrouwenbeweging. Ook RoSa vzw voorzag (beeld)materiaal om dit alles mee te helpen verwezenlijken.
  Naast heel wat info over de geschiedenis van de holebibeweging kan je er terecht voor een educatief pakket om het holebithema aan bod te brengen in het secundair onderwijs. Je vindt in het pakket ook heel wat tips en tricks die de leerkracht een houvast bieden.

  wat: eductief pakket mét een eigen website: www.holebipioniers.be
  voor wie: secundair onderwijs (3e graad)
  door: Het Roze Huis - çavaria Antwerpen
 • Er was eens ... een regenboog: diversiteit in de klas.
  Deze educatieve map is ontwikkeld voor het lager onderwijs en bevat heel wat informatie, tips en kant en klare methodieken om kinderen in het lager onderwijs kennis te laten maken met genderdiversiteit en seksuele identiteit. De map bevat 2 onderdelen. Deel 1 geeft de leerkracht basisinformatie over hoe je kan werken aan een open schoolklimaat. Hierin staan praktische tips en voorbeelden. Deel 2 bevat 9 uitgewerkte methodieken voor kinderen vanaf 6 tot en met 12 jaar.
  wat: educatieve map
  voor wie: basisonderwijs
  door: çavaria
 • Bank vooruit! Op naar een holebi-vriendelijke school.
  Deze educatieve map bevat heel wat tips, achtergrondinformatie, direct bruikbare methodieken en doorverwijzingen. Ze is bedoeld voor iedereen die in het secundair onderwijs met het holebithema aan de slag wil gaan.
  wat: educatieve map
  voor wie: secundair onderwijs
  door: çavaria
 • Vreemde eend in de bijt? - pdf 49,97 MB
  Hoe ga je om met een jongere die met zijn of haar seksuele geaardheid worstelt? Hoe maak je de klas toleranter voor holebi’s? Deze brochure richt zich op jeugdwerkers maar kan ook in de klas toegepast worden. Bevat speelse methodieken, een quiz, getuigenissen, tips en weetjes.
  wat: educatieve brochure
  voor wie: 2de en 3de graad secundair onderwijs
  uitgegeven door: Wel Jong Niet Hetero
 • Jonas en Jasper
  Deze website bevat methodieken om klasgesprekken over holebiseksualiteit te voeren met kinderen vanaf 6 jaar. Met kleurplaten en bijhorende werkmap met handleiding, vragen, meerdere variaties, een glossarium en een aanbevolen jeugdliteratuurlijst.
  wat: website met downloadbaar lesmateriaal
  voor wie: basisschool
  gepubliceerd door: Jong & HiB
 • Wel Jong Niet Hetero
  WJNH, de nationale holebi-jeugdbeweging biedt op haar website info aan over holebi-seksualiteit, coming-out, praktische zaken. Er is ook een interactief luik en je kan er getuigenissen lezen van holebi-jongeren of zelf delen. 
  Wat: website
  Voor wie: jongeren tot 30 jaar 
  Door: Wel Jong Niet Hetero
 • Maarten heeft twee mama’s! - pdf 860,54 kB
  Educatieve map met het oog op de integratie van het holebi-thema in het lager onderwijs. Bevat achtergrondinfo, tips en kant-en-klare methodieken voor leerkrachten en een stappenplan voor schooldirectie en zorgcoördinatoren.
  wat: educatieve map
  voor wie: basisonderwijs
  gepubliceerd door: Holebifederatie
 • Holebi-dossier Klasse voor Leraren
  Klasse geeft in dit artikel een reeks praktische aandachtspunten voor scholen en leraren om seksuele diversiteit bespreekbaar te maken en holebi-leerlingen zich goed te laten voelen op school.
  wat: online artikel
  voor wie: secundair onderwijs
  gepubliceerd door: Klasse voor Leraren
 • Checklist homo-emancipatiebeleid - pdf 14,23 kB
  Door middel van deze Nederlandse checklist kan je de holebi-vriendelijkheid nagaan van de school waar je als leerkracht werkt. Algemeen schoolbeleid, gedragscode, personeelsbeleid, begeleiding en materiaal worden hiermee onderzocht.
  wat: checklist
  voor wie: basis- en secundair onderwijs
  gepubliceerd door: Algemeen Pedagogisch Studiecentrum Utrecht
 

Holebi in de multiculturele klas

 • Anders bekeken: Het holebi-thema bij multiculturele groepen - pdf 205,90 kB
  Dit infopakket is een leidraad om het holebithema bespreekbaar te maken in multiculturele groepen. Je vindt er achtergrondinformatie, folders van groepen voor allochtone holebi’s , tips en lesmethodieken over het werken met multiculturele groepen.
  wat: brochure
  voor wie: secundair onderwijs
  gepubliceerd door: Holebifederatie 
 • Respect 2 Love
  Nederlandse informatieve en interactieve website voor allochtone holebi-jongeren, met tips, getuigenissen, filmpje, chathulpverlening.
  wat: website
  voor wie: allochtone holebi-jongeren secundair onderwijs
  door: COC Nederland / Artikel Één / Forum

 

Online beeldmateriaal en leestips

 • Boekenlijsten homoseksualiteit en genderdysforie
  Literatuurlijsten van romans, kinder- en jeugdboeken en informatieve publicaties die tijdens de les kunnen gebruikt worden om seksuele diversiteit en transgender bespreekbaar te maken.
  wat: literatuurlijsten
  voor wie: kleuter- /basis- / secundair onderwijs
  gepubliceerd door: Gay & School

 • Holebi-boekentips: een selectie uit het aanbod - doc 96,5 kB
  Lijst van aanraders uit de kinder-en jeugdliteratuur over holebi en transgender. Gesorteerd per leeftijdscategorie.
  wat: literatuurlijst
  voor wie: kleuter-/ basis- / secundair onderwijs
  gepubliceerd door: çavaria

 • Puberruil XL: Luuk en Loek
  In deze aflevering ruilen Luuk en Loek voor 5 dagen van leven, inclusief ouders, vrienden en school. Luuk heeft vriendinnen en is voor zijn geaardheid net 'uit de kast' gekomen. Loek gaat het liefst met zijn macho-vrienden chillen op het schoolplein en heeft een vriendin. Bekijk de uitzending online.
  wat: televisie-aflevering
  voor wie: secundair onderwijs
  door: KRO
 • Twee vaders
  Wat betekent het als je twee vaders hebt in plaats van een vader en een moeder? Lotte vertelt.
  wat: reportage
  voor wie: secundair onderwijs
  door: School TV
 • Diversiteit in beeld en geluid
  Online reportages over holebi’s die je in de klas kan bekijken (vooral Nederlandse programma’s, ook transgender).
  wat: links naar online reportages
  voor wie: secundair onderwijs
  door: Gay & School
 • Mannenharem
  Deze kortfilm, geïnspireerd op het gelijknamige boek van schrijver Vinco David, vertelt over een Marokkaanse acteur die ermee worstelt dat hij in een film over een homo moet spelen. In de dagen voor zijn besluit vindt zijn vriendin hem stil en lachen zijn vrienden hem uit. Deze film wil homoseksualiteit bespreekbaar maken in de moslimgemeenschap.
  wat: voorlichtende kortfilm
  voor wie: 3de graad secundair onderwijs
  door: Eddy Terstall / COC Nederland

 

Lesmateriaal uit de RoSa-bib

 • Undoing homophobia in primary schools / Elizabeth Atkinson & Renée DePalma, 2010 (RoSa exemplaarnummer: DII 3g/0190)
 • Bank vooruit!: op naar een holebivriendelijke school / red.: Eva Dumon ; Katrien VanLeirberghe ; Mieke Stessens  / Cavaria . -Gent : Cavaria, 2009 (RoSa exemplaarnummer: P 4/0540
 • Vreemde eend in de bijt ?: voor het jeugdwerk: educatieve map rond holebi's / eindred.: Yves Tits  / Wel Jong Niet Hetero . -Gent : Wel Jong Niet Hetero, 2007 (RoSa exemplaarnummer: P 4/0530)
 • Combattre l'homophobie: Pour une école ouverte à la diversité / red.: Tanguy Pinxteren; Florence Tamagne / Ministère de la Communauté française. - Bruxelles:  Ministère de la Communauté française, 2008 (RoSa exemplaarnummer: DII 3f/0091)
 • Maarten heeft twee mama's! : educatieve map: Integratie van het holebithema in het lager onderwijs / red: Mieke Stessens; Kyra Van Isterbeek / Holebifederatie. Gent: Holebifederatie, 2005 (RoSa exemplaarnummer P 4/0526)
 • Zij & zij en hij & hij: Lessuggesties bij boeken over holebi's/ red: Ilona Plichart / Antwerpen: Leesweb, 2004 (RoSa exemplaarnummer P 4/0524

Of zoek in de RoSa online bibliotheekcatalogus onder de volgende trefwoorden:

leermiddel
leermiddelen
cursusmateriaal
didactiek
onderwijs
holebi
homoseksualiteit

homo's
lesbische vrouwen
seksuele voorkeur
coming out
biseksualiteit

Via het uitgebreid zoeksysteem kan je verschillende trefwoorden combineren in je zoektocht, bv. holebi + leermiddel . Of neem een kijkje in onze holebi-thesaurus om de RoSa catalogus doelgericht te doorzoeken.

 

© RoSa. contact webmaster