hier komen promoties & acties

RoSa bespreekt: Onder het tapijt

9200000020897346

Onder het tapijt
Suzanne Cautaert
Brave New Books, 2013. - 229 p.
RoSa-exemplaarnummer: RI/606

Hoewel fictie niet de specialiteit is van de RoSa boekencollectie, willen we een uitzondering maken voor de op ware feiten gebaseerde novelle van Suzanne Cautaert (°1952), Onder het tapijt, verschenen in oktober 2013. 

De auteur is een geëngageerde feministe die zich altijd heeft ingezet voor de rechten van vrouwen. Dat engagement zette ze in 1981 om in concrete actie. Toen richtte ze Refleks op, een actiegroep tegen seksueel geweld, die uitgroeide tot Refleks Weerbaarheidscentrum, waar vrouwen konden leren zich te verdedigen tegen fysiek en seksueel geweld. Cautaert organiseerde er trainingen in fysieke en mentale verzetstechnieken. Toen in 2002 de subsidies helemaal opdroogden moest het centrum de deuren sluiten. Suzanne Cautaert schonk het archief aan RoSa vzw.
Vóór het verschijnen van haar verhaal publiceerde Suzanne verschillende scenario's en non-fictiewerken.

Onder het tapijt is een spannende, vlot lezende vertelling over de wereld van vrouwen die poetsen, koken en strijken in huizen van anderen. De beschrijving van mistoestanden en misbruiken, die blijkbaar onderdeel zijn van de dagelijkse werkomstandigheden van een huishoudhulp, maken het verhaal niet drammerig of belerend, maar juist bijzonder spannend. Je wil het boek in één ruk uitlezen.

Alix, een succesvolle lifestyle journaliste, en haar oudere zus Stella, alleenstaande moeder van drie en onderbetaalde poetshulp, zijn in alles elkaars tegenpool. Ze hebben dan ook regelmatig knallende ruzies. Na het zoveelste verwijt van haar zus besluit Alix undercover te gaan werken als huishoudhulp voor de firma waar zus Stella werkt. Alix ambieert namelijk een carrière als onderzoeksjournaliste en hoopt zo materiaal te verzamelen voor een spectaculaire artikelenreeks over de sector. Tegelijk wil ze Stella’s verwijt ontkrachten dat ze een wereldvreemde luxe-pop is. Alix heeft zich duidelijk mispakt aan de fysiek en mentaal veeleisende job. Geleidelijk aan verandert ook haar focus op wie slachtoffer is en wie pleger in de schokkende toestanden waarmee ze geconfronteerd wordt. Wanneer haar collega Fatima aangerand wordt door een cliënt, bedenkt Alix een plan.