hier komen promoties & acties

Het anti-feminisme van nu

Ook vandaag nog worden feministen misbegrepen. Het gaat zelfs zo ver dat ze worden bedreigd met de dood en verkrachting.

Anti-feminisme in de politiek

Vier jaar nadat Mike Buchanan uit de Tory partij van David Cameron stapt, wanneer de huidige premier zijn steun geeft aan voorverkiezingslijsten binnen de partij waarop alleen vrouwen staan, richt de Britse politicus de Justice for Men and Boys Party (2014) op. Sindsdien noemt Buchanan zich een anti-feminist. Hij vindt feministen gemeen, omdat ze alleen bezorgd zouden zijn om meisjes en vrouwen.

"Het vaderschap wordt systematisch uit de samenleving gesloten, wat betekent dat de belastingbetalers spermabanken subsidiëren voor single vrouwen en holebi's. Als je door een gynocentrisch perspectief kijkt, dan lijkt het alsof onze samenleving enkel bezorgd moet zijn om vrouwen en meisjes. De mannen en jongens worden naar huis gestuurd. Wij stippen aan dat vrouwen niet zo'n goddelijke wezens zijn." "'Feminists hate men': Meet Mike Buchanan, the leader of Britain's new Justice for Men and Boys party" (The Independent, 14/01/2015)

Anti-feminisme op internet

Sociale media en online fora zijn het decor voor uiteenlopende vormen van pestgedrag. Feministen worden zelfs bedreigd met de dood en verkrachting.

#GamerGate

In het najaar van 2014 raakt de gamewereld in de ban wat #Gamergate is gaan heten: een online haatcampagne tegen vrouwelijke game-ontwikkelaars, en -critici die alternatieve spelletjes aanbieden. Haat die wordt gezien als een reactie van mannelijke gamers op de uitgesproken feministische houding van vrouwen in de gamewereld, die door aanhangers 'sociale moraalridders' worden genoemd. Via Twitter en online fora worden vrouwen lastiggevallen en met de dood bedreigd vanwege hun kritiek op een gebrek aan diversiteit in de game-industrie. Gamemakers Brianna Wu en Zoe Quin en de feministische blogger Anita Sarkeesian worden bedreigd met de dood en verkrachting, en leven nog steeds ondergedoken.

Aanhangers van #Gamegate willen spelletjes spelen zonder lastig gevallen te worden met vragen over het lage percentage vrouwelijke personages, de passieve rollen die deze personages krijgen en de geseksualiseerde en stereotiepe manier waarop ze worden afgebeeld. Het bestaan van deze alternatieve games is een bedreiging voor hun identiteit, en dus vreest een deel van de gamewereld dat spellen voortaan politiek correct moeten zijn.

Doodsbedreigingen en intimidatie aan het adres van vrouwelijke gameontwikkelaars en -critici zijn niet nieuw. Wel nieuw is het volume en de snelheid waarmee de bedreigingen het internet overspoelen. Steeds meer vrouwen gamen. Volgens de Entertainment Software Association is 48% van de gamers vrouw. Er zijn veel meer volwassen vrouwen die gamen (36%) dan minderjarige jongens (17%) – de traditionele doelgroep. Vrouwen gebruiken vaak een mannelijk pseudoniem om niet lastiggevallen te worden. Uit onderzoek van Michael Kasumovic over seksisme in de gamewereld blijkt dat gamende mannen die verliezen van een vrouw sneller seksistische opmerkingen maken, omdat zij een gamende vrouw - bewust of onbewust - als een bedreiging zien.

Women Against Feminism

Op hetzelfde moment wordt de Tumblr-pagina Women Against Feminism opgericht. Vrouwen posten er foto's met daarop de reden(en) waarom zij tegen feminisme zijn. Deze variëren van 'Ik heb feminisme niet nodig, de strijd voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen is al gestreden' naar 'Ik heb feminisme niet nodig omdat onze zonen geen verkrachters zijn en onze dochters geen slachtoffers.'

Men Are Better Than Women

Ook MenAreBetterThanWomen.com is 'het feministische geklaag beu' en beweert dat de strijd voor gelijke rechten en kansen voor vrouwen en mannen zinloos is omdat de ongelijkheid tussen de seksen 'natuurlijk' is.

Return of the Kings

De Amerikaanse blog Return of The Kings is het werk van de anti-feminist Roosh V, pseudoniem voor Daryush Valizadeh. Hij staat bekend als een notoire anti-feminist die de terugkeer eist "van de masculiene man in een wereld waarin mannelijkheid in groeiende mate wordt bestraft ten gunste van een androgyne en politiek correcte samenleving die toestaat dat vrouwen zich superieur voelen over mannen."

Fora met reacties

Women against feminism, Gamergate en Men Are Better Than Women tonen aan dat er nog steeds een vertekend en foutieve beeldvorming over feminisme bestaat. Feministen zouden gefrustreerde mannenhaatsters en ruziemaaksters zijn. Het feminisme zou niet meer belangrijk en nodig zijn omdat de emancipatie zou voltooid zijn. Vrouwen zouden immers net als mannen de vrijheid hebben om zelf hun leven in te richten. Als het dan niet meevalt, dan zou dat aan henzelf liggen.

Anti-feministische organisaties

Volgens anti-feministische organisaties worden mannen en niet vrouwen onderdrukt in de samenleving. De feministen zouden er immers voor gezorgd hebben dat mannen nu in het verdomhoekje zitten.

Vooral in Amerika woedt er een hevig debat tussen feministische en anti-feministische organisaties over 'de feminisering van de maatschappij'. De Men's Rights Activists (MRAs) zijn mannen én vrouwen die beweren dat het feminisme er net voor heeft gezorgd dat de ongelijkheid tussen de seksen nog altijd bestaat, omdat mannen als tweederangsburgers zouden worden beschouwd. Mannen zouden worden gediscrimineerd en gezien worden als 'daders' en niets als 'slachtoffers'. Vooral in het verkrachtingsdebat laten ze hun stem gelden dat vrouwen moeten vermijden zich sexy te kleden en flirterig te gedragen om geweld te voorkomen. De MRAs wijzen er ook op dat er te weinig rekening wordt gehouden met wat mannen willen.

Anti-feministische auteurs

De Britse journalist Peter Lloyd is ervan overtuigd dat feministen seksisten zijn. In zijn boek 'Stand By Your Manhood' beweert Lloyd dat mannen de pineut zijn van de vrouwenemancipatie. Feministen zouden niet gelijkheid, maar wél ongelijkheid tussen vrouwen en mannen bevorderen, omdat ze niet geven om mannenrechten. Mannen zouden vaker dakloos en werkloos zijn en het slachtoffer zijn van geweld. Ze zouden sterven op jongere leeftijd en vaker benadeeld worden bij een echtscheiding. Het feminisme zou nagestreefd zijn en de achterstelling van mannen bevorderen.

Meer lezen online


Aanraders uit de RoSa-bibliotheek