Jongens en meisjesJongens en meisjes
fotogr. Annie Van Gemert; tekst Marijke Libert

Nijmegen : Annie van Gemert, 2009

Een fotoboek bij een tentoonstelling
Meer dan ooit tevoren speelt het uiterlijk een rol in de media en in reclamebeelden. Niet alleen van volwassenen maar ook van kinderen wordt verwacht dat ze beantwoorden aan wat vrouwelijk of wat mannelijk is.  

Fotografe Annie van Gemert ging op zoek naar het grensgebied tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid. Tussen 2003 en 2009 fotografeerde zij 30 kinderen en jongeren tussen de 6 en 18 jaar waarvan het uiterlijk niet aan de traditionele verwachtingen voldoet: meisjes die er jongensachtig uitzien en jongens die er meisjesachtig uitzien. Gedurende vijf jaar volgde zij hun ontwikkeling en legde dit op de gevoelige plaat vast. De foto’s confronteren de kijker met zijn/haar eigen verwachtingspatroon ten aanzien van de uiterlijke kenmerken en de lichaamstaal van jongens en meisjes.

Annie van Gemert is niet aan haar proefstuk toe. In 1997 verscheen Uniformiteit, een fotoboek over meisjesinternaten in Vlaanderen, en in 2002 volgde het fotoboek Kinderrijk, over grote gezinnen in Vlaanderen en in Nederland. Later volgden nog Een zomer aan zee (2003) en Kloosterlingen (2006). Alle boeken werden in eigen beheer uitgegeven.

Tentoonstelling
De tentoonstelling ‘Jongens en meisjes’ loopt nog tot 3 januari 2010 in het Nationaal Onderwijsmuseum Rotterdam (www.onderwijsmuseum.nl ), en vanaf zomer 2010 in het Limburgs museum in Venlo (www.limburgsmuseum.nl ).

Fotoboek
Jongens en meisjes / fotogr. Annie Van Gemert; tekst Marijke Libert
Uitgever: Annie van Gemert, postbus 1208, 6501 BE Nijmegen (www.annievangemert.com )
Het boek wordt in België verdeeld via Uitgeverij van Halewyck in Leuven.

In de RoSa-bibliotheek te vinden onder het nummer Q/167