Feminisme, waar staat dat voor? En is feminisme ook relevant voor mannen? Dat alles kom je op een leuke manier te weten met het boekje van Michael Kaufman & Michael Kimmel, The Guy's Guide to feminism. De 200 pagina’s lezen vlot weg en het werkje past in elke jaszak of handtas. We wachten ongeduldig op een Nederlandse vertaling.

The guy's guide to feminism / Michael Kaufman, Michael Kimmel, 2011 The Guy’s Guide is opgebouwd als een verklarende woordenlijst met tachtig alfabetisch gerangschikte trefwoorden die kort en raak worden uitgelegd. Het boekje behandelt een vrij compleet spectrum aan feministische kwesties, van bh's verbranden (een mythe !) over genderquota tot seksistische reclame en ja, ook verschrikkingen als genitale verminking en verkrachting. De auteurs houden constant in het achterhoofd waarom feminisme ook voor mannen een goede zaak is. Tegelijk tonen ze aan dat gendergelijkheid een motief op zich is.

Kaufman en Kimmel weerleggen stuk voor stuk een hoop clichés en dooddoeners met valabele argumenten. Ze gaan in de tegenaanval met antwoorden die steek houden. Wie op zoek is naar een gevatte repliek op stereotiepe overtuigingen vindt in de Guy’s Guide voorbeelden genoeg.

Een paar staaltjes:

“Feminism isn’t only about equality. It’s about freeing both females and males from the narrow straitjackets of what it supposedly means to be women and men”

Equality, equity, and liberation (p. 41)

 

“Mysogyny is the attitude, sexism its social organization”

of ook: “Strong men aren’t afraid of strong women”

 Mysogyny/misandry (p. 102)

“Rape is about domination. It is about having power and control over someone. Rape is always a violent crime.”... “Sexual assault casts a terrible shadow over all men, even that vast majority of men who will never commit assault.”

Rape/sexual assault (p. 133)

Het laatste lemma “Zero” eindigt zo :

“Zero is the ideal number of men who don’t know that women’s equality points the way to better relationships, better sex, stronger families, peaceful communities, a more just society, and simply a damn better world.”

Zero (p. 185)

De verklaringen van de sleutelwoorden zijn naar de vorm erg gevarieerd. Soms verhalend, soms belerend, soms als examenvraag en –antwoord. Soms geformuleerd als een quiz, een zakelijke presentatie, een catchy oneliner of een uitgesponnen grap. Andere tekstjes hebben de vorm van een conversatie tussen psychiater en patiënt of de reclametaal en lay-out van een advertentie. De auteurs houden ook erg van ironie. Altijd is hun uitleg amusant geschreven, en een beetje stout.

Kaufman & Kimmel schrikken ook niet terug voor wat historische achtergrondinformatie en actuele cijfers. De bronnen vermelden ze allemaal samen op pagina 186 (Notes). De inhoudstafel is puur een alfabetische lijst van de trefwoorden die in het boekje aan bod komen. Er is ook een website met fragmenten www.guysguidetofeminism.com

Een laatste hoofdstukje is gewijd aan beide auteurs. Michael Kaufman en Michael Kimmel, die naar zichzelf verwijzen als MK2, profileren zich als twee van ‘s werelds grootste verdedigers van gelijke rechten voor vrouwen en mannen. Kaufman geeft lezingen en opleidingen en is schrijver en publicist. Zijn activiteiten zijn erop gericht om mannen ertoe aanzetten op te komen voor gelijke rechten m/v en tegen geweld op vrouwen. Hij is medestichter van de Wittelintjescampagne, een wereldwijd actieplatform van mannen die zich inzetten voor het uitbannen van geweld tegen vrouwen (www.michaelkaufman.com). Kimmel is een Amerikaans hoogleraar sociologie en wetenschappelijk onderzoeker. Hij publiceert bestsellers over mannen en hun strijd tegen seksisme, geeft lezingen aan universiteitsstudenten en is consultant voor ngo’s en overheidsinstellingen (www.michaelkimmel.com).

Hun gezamenlijke publicatie heeft alvast een fan uit de feministische hoek. Gloria Steinem noemt het boek “A relevant, inclusive, funny, and straight-to-the-point explanation of how and why feminism improves life for the male half of the world, too.”

The Guy’s Guide to Feminism / Michael Kaufman & Michael Kimmel. Seal Press, 2011. isbn: 978-1-580005-362-4. RoSa exemplaarnummer FIIa/1086.