Sophie De Brabander richtte 4 jaar geleden Madam Vélo op, een fietscommunity voor vrouwen. Een zot idee, dat in geen tijd uit de hand liep. 

 IMG 4720 kopie e1560275508885

 Bron foto: Madam Velo

Waarom kwam je op het idee om een fietscommunity op te richten?

Sophie De Brabander: “Ik ben zelf hartpatiënt. Ik wilde graag sporten, maar heel veel sporten zijn gewoon niet geschikt voor mensen met hartproblemen. Fietsen mocht en kon wel, had ik opgezocht. Mijn cardioloog vond het een goed idee om te starten met fietsen. Ik fietste eerst op gevoel, maar heb me toch al snel een hartslagmeter aangeschaft zodat ik me veilig voelde. Al snel voelde ik de behoefte om wat vaker in gezelschap te fietsen. Maar de fietsclubs die ik vond bestonden vooral uit mannen en waren vrij competitief. Ik vond er geen aansluiting. Terwijl ik gewoon een hobby zocht die je zowel binnen als buiten, en zowel alleen als in groep kon beoefenen.”

“Er zat niets anders op dan zelf op zoek te gaan naar fietsgezelschap. Ik maakte een Facebook-groep aan onder de naam Madam Vélo. Eerst bestond die groep alleen uit vrienden, maar het groeide heel snel. Iedereen kende wel iemand die ook interesse had. Blijkbaar had ik onbewust een gat in de markt gevonden, en bestond er behoefte aan een niet competitieve en vrijblijvende fietsgemeenschap voor vrouwen.”

“Intussen zijn we vier jaar verder en hebben we ruim 800 leden. We organiseren vaak laagdrempelige kennismakingsritten. Iedereen zorgt voor elkaar en iedereen moet meekunnen. Niets moet, alles mag. Vriendschap staat centraal. En lekker eten en drinken. Blijkbaar hebben we dat gemeen bij Madam Vélo: we eten en drinken graag. Er worden in de Facebookgroep ook heel wat tips uitgewisseld. Weet er iemand een goede tweedehands koersfiets te koop staan? Wat zijn de beste klikpedalen? Waar vind je leuke fietskledij? Hoe onderhoud je je fiets? Wat zijn de beste fietssnacks? Wie een fietsmaatje zoekt gooit een uitnodiging in de groep. De sfeer is heel positief en gemoedelijk. Het vrijblijvende van onze community is ook heel belangrijk. Zelf wil ik ook geen verplichtingen voelen in het week-end. Het is fijn om te gaan fietsen, maar ik wil niks moeten.”

 

Komt er geen commentaar op het feit dat Madam Vélo er alleen voor vrouwen is?

Sophie De Brabander:“Madam Vélo is er door en voor vrouwen. Er staat nergens geschreven dat mannen niet mee mogen doen, maar in de praktijk worden ze thuisgelaten. De sfeer is echt anders als je onder vrouwen fietst.  Veel vrouwen komen echt meefietsen omdat het rustig gaat en omdat ze niet hoeven te presteren. In een competitieve sfeer, zoals je bij veel fietsclubs aantreft, gaan mensen snel over hun grenzen. Mannen gaan elkaar al snel opjutten. Dat is niet fijn en ook gewoon ongezond. Veel vrouwen voelen zich er niet op hun gemak. De drempel is veel hoger. “Dat betekent niet dat wij uitdagingen uit de weg gaan. Zo doen we mee aan de Ijsselmeer Challenge met 6 à 7 vrouwen. Het is een tocht van 310 km, dus best pittig. Onlangs konden we met een aantal vrouwen van Madam Vélo deelnemen aan Ladies at the Track van Cycling Vlaanderen (op de piste fietsen). We trekken ook al eens naar het buitenland met een groep, voor een meerdaagse fietsreis.”