Hier vind je een overzicht van alle activiteiten die plaatsvinden in de RoSa-bibliotheek, die we mee organiseren of waarvan we partner zijn. Wil je graag een evenement met ons organiseren, de bibliotheek afhuren als locatie ...? Je kunt ons contacteren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

BINNENKORT

28.05 | Wat is de impact van crisissen op genderverhoudingen? (webinar)

db

Het Corona-virus raakt ons allemaal. Toch zijn er genderverschillen zichtbaar in de manier waarop de maatregelen die de verdere verspreiding van het virus moeten tegengaan ons raken. Denk aan een toename van huiselijk geweld, genderrollen die het thuiswerken bemoeilijken en de oververtegenwoordiging van vrouwen aan de frontlinies in de zorg.

Bieke Purnelle, directeur van RoSa vzw, legt uit hoe crisissen uit het verleden de sociologie beïnvloeden en wat daarin het genderperspectief is – en hoe dat er tijdens de Coronacrisis uitziet.

Praktisch: donderdag 28/05 om 19u, aanmelden doe je hier. Het event is gratis te volgen via de Facebookpagina van DeBuren.

"Wat is de impact van de crisissen op genderverhoudingen?" is een webinar in de reeks Moeilijke Dingen Makkelijk (online) Uitgelegd. Waarin complexe topics in tien minuren worden uitgelegd door experten. Moeilijke Dingen Makkelijk (online) Uitgelegd wordt georganiseerd door deBuren, Curieus en Selma Franssen. 

Meer informatie op de website van DeBuren.

 

AFGELOPEN

11.05 & 13.05 | Wikipedia edit-a-thon: maak topvrouwen zichtbaar! (DIY workshop)

wiki

Wikipedia edit-a-thon: maak topvrouwen uit de medische wereld zichtbaar! Online workshop, gesplitst over 2 momenten: 11 en 13 mei, telkens van 20 tot 21u. Gratis, maar met een maximum van 15 deelnemers.

10.03 | Male Identities - a reading circle with men, for men

male

Dit event wordt georganiseerd door danser Kevin Fay. Hij omschrijft het als volgt:

"The ways we use and understand language are multiple and personal, but in conversations about masculinity, certain language can predominate or stick. As a response, I propose we come together for a reading circle where we read and discuss texts relevant to opening up, understanding, and multiplying definitions and ideas about masculinity.

To do so, I'll select excerpts of texts for us read, I’ll prepare photocopies for us to share, and once we’re together, we'll take turns reading aloud, asking questions, writing things down, and sharing our thoughts."

In de eerste editie van deze leesclub wordt van start gegaan met een aantal passages uit bell hooks’ “The Will to Change” (2004). 

Wanneer: dinsdag 10 maart, van 19u tot 20u30

Waar: RoSa-bibliotheek, Zennestraat 30, 1000 Brussel

Meer info: Facebook-pagina van het event

05.03 | Engagement: The act of zine making voor WoWmen! 2020

 

wowmen

In de eerste week van maart – de week voor internationale vrouwendag – strijkt de vierde editie van WoWmen! neer in Brussel. Dit programma van performances, lezingen, debatten, films en workshops kijkt met een kritische bril naar de staat van gender, kunst en samenleving.

Want dat is nog steeds nodig in een wereld waar huiselijk geweld en feminicide blijven voorkomen. Een wereld waarin seksisme hoogtij viert, al dan niet op sociale media. Een wereld in crisis waarin informele sociale netwerken – vaak wit, hetero en mannelijk – nog steeds de kop op steken. Een wereld waarin #MeToo-verhalen boven water blijven komen. 

RoSa vzw is partner van WoWmen!.

Op 05.03 organiseert Engagement in de RoSa-bibliotheek een creatieve sessie over het maken van zines. Waarom is zelfpublicatie een feministische daad? Engagement heeft twee feministische zine-experts uitgenodigd om het creatieve proces van zelfpublicatie te bespreken. Laat je inspireren door het maken van zines en creëer je eigen verhaal! Tijdens dit gesprek in de RoSa-bibliotheek presenteert Engagement een reeks eigen zines en de recente uitgave over het werk van Sara Ahmed.

Wanneer: donderdag 5 maart, van 12u tot 14u

Waar: RoSa-bibliotheek, Zennestraat 30, 1000 Brussel

Meer info: WoWmen!

01.03 | "Pussyhat Stitch" tegen seksueel geweld

pussyhat stitch

Dit jaar slaan we de handen in elkaar met onder andere Lucienne groep, Amnesty International België Vlaanderen, Oxfam-Wereldwinkels, Lekker Gec, Belmundo 2020, Craftivists For Human Rights, Curiosa & co ... en zetten we ons aan het breien. We breien tegen seksueel geweld wereldwijd. 

Wanneer: zondag 1 maart, van 13u20 tot 17u20

Waar: Lekker GEC, Kon. Maria Hendrikaplein 6, 9000 Gent

Meer info: Lucienne groep

 

06.02 | Tentoonstelling Extracting from the land to the body 

83232993 2607943149273790 129038504247164928 n

Hoe verzetten Peruviaanse vrouwen zich tegen extractivisme, het ontginnen van grondstoffen, en creëren ze alternatieve manieren om vooruit te komen? In deze tentoonstelling benaderen we deze vraag vanuit twee verschillende invalshoeken. De tentoonstelling is een samenwerking tussen RoSa vzw, Catapa, Carpeta Colaborativa kunstenaars en Encuentro Belgian Latin American Network. De tentoonstelling wordt georganiseerd in de RoSa-bibliotheek, waar ook een brede collectie literatuur gespecialiseerd in gender en feminisme beschikbaar is voor het publiek.

Er is een selectie van kunstwerken van Carpeta Colaborativa, een collectief voor de herdenking en reflectie op de staatsgreep van 1992 in Peru. De staatsgreep levert de erosie op van de levensomstandigheden van de meest kwetsbare arbeiders in Peru als gevolg van de verdieping van het neoliberale economische regime. Naast de bijzonder harde gevolgen van het neoliberalisme voor werkende vrouwen, roept de staatsgreep ook het beruchte gedwongen sterilisatieprogramma op dat in heel Peru wordt uitgevoerd. 25 Jaar later kijken verschillende kunstenaars terug op deze kwesties en geven ze hun vragen en klachten weer in deze affiches.

Daarnaast is er ook een selectie van foto's van Pensando en Alternativas, een serie foto’s gemaakt door campesinas (plattelandsvrouwen) die vechten tegen grootschalige mijnbouw in Cajamarca in Peru. Deze foto's geven alternatieven weer voor het extractivisme die vrouwen in hun dagelijkse leven ervaren. Hun gedachten worden in hun eigen woorden weergegeven bij elke foto. De serie maakt deel uit van het onderzoek van professor Katy Jenkins (Northumbria University, VK).

Wanneer: vrijdag 7 februari tot donderdag 27 februari, van 10u tot 17u

Waar: RoSa-bibliotheek, Zennestraat 30, 1000 Brussel

Meer info: Facebook-evenement