internationale vrouwendagAcht maart is een feestdag voor de internationale vrouwenbeweging. Overal ter wereld worden activiteiten georganiseerd. De VN stellen elk jaar een thema centraal. Dit jaar is dat:

'Equal rights, equal opportunities: Progress for all'

 Naast dit centrale thema brengen heel wat landen of organisaties hun eigen thema's op de voorgrond. Ook België viert op 8 maart mee.

Agenda

Historisch

  • 8 maart 1908: In New York gaan vrouwen uit de kleding- en textielindustrie in staking om te strijden voor een 8-urige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht voor vrouwen.

  • 1909: In Amerika wordt voor het eerst een vrouwendag georganiseerd ter herinnering aan de opstand van het jaar ervoor.  

  • 1910: In Kopenhagen wordt een internationale socialistische vrouwenconferentie gehouden met als belangrijkste thema's het vrouwenkiesrecht en de slechte arbeidsomstandigheden van werkneemsters. Tijdens die conferentie wordt ook besloten elk jaar een Internationale Vrouwendag te organiseren. De jaren daarop worden in een groeiend aantal landen op 8 maart demonstraties en vergaderingen gehouden.

  • Op 8 maart 1917 komen de vrouwen van Sint-Petersburg, Rusland, op straat tegen de slechte arbeidsomstandigheden, tegen de oorlog en tegen het voedseltekort. De staking groeit uit tot een algemene werkstaking en is de voorbode voor de Russische maartrevolutie.

  •  In 1921 wordt door het Internationale Vrouwensecretariaat van de Derde Communistische Internationale beslist om voortaan 8 maart als vaste datum voor de Internationale Vrouwendag te gebruiken, ter herinnering aan de vrouwen van Sint-Petersburg. De dag wordt daarna vooral in communistische landen en door socialistische / communistische vrouwen gevierd.

  • Bij de tweede feministische golf is er een hernieuwde belangstelling voor de symbolische dag. In veel socialistische landen was/is 8 maart een officiële feestdag. In 1978 wordt de dag door de Verenigde Naties als feestdag erkend.

  • In België wordt sinds 1972 de Nationale Vrouwendag op 11 november gevierd (zie het geheugen: eerste nationale vrouwendag )

meer info:

About the International Women's Day

Zoek in de RoSa catalogus onder het trefwoord: internationale vrouwendag