Maart: actiemaand rond gelijk loon

Rent a Man - actie van ACV Genderwerking

Maand maart is traditioneel de maand van gelijk loon. Omdat vrouwen moeten werken tot maart 2013 om evenveel te verdienen als mannen in 2012!. Sinds het verbod op loonongelijkheid is de slogan 'gelijk loon voor gelijk werk' een verworven recht. Ondanks wetgeving inzake gelijk loon verdienen vrouwen gemiddeld 10-23% minder dan mannen, afhangende van de berekening op uurloon, maandloon, jaarloon.

De ACV genderwerking vindt dit niet kunnen en de bestrijding van de loonkloof begint bij een gelijke verdeling thuis, als je de stereotypen in de zorg thuis wegwerkt, en zorgt voor een gelijke verdeling van de zorgtaken, is er ook meer ruimte voor zowel man als vrouw om op het werk ook tot een gelijke verdeling te komen bij het opnemen van de verlofstelsels, carrièremogelijkheden, enz.

Ontdek de campagne en de eisenbundel op www.rent-a-man-now.be.

20 maart 2013: Equal Pay Day

De nieuwe cijfers bewijzen het: vrouwen verdienen in België nog steeds 22% minder dan mannen. Daarom organiseren zij-kant, de progressieve vrouwenbeweging en het ABVV op woensdag 20 maart 2013 al voor de negende keer Equal Pay Day (EPD), de dag voor gelijk loon voor vrouwen en mannen.

Equal Pay Day is de dag tot wanneer vrouwen moeten werken om hetzelfde loon te krijgen als mannen verdienden tijdens het voorbije jaar. De nieuwe cijfers tonen het aan: vandaag bedraagt die loonkloof nog steeds 22% (percentage brutomaandlonen, in de privésector, deeltijds werk inbegrepen). Dat is amper 0,18% beter dan vorig jaar en nagenoeg verwaarloosbaar. De dalende trend van de voorbije jaren heeft daarmee een status quo bereikt.

De loonkloof verkleint dus niet meer. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is het feit dat vrouwen vaker deeltijds werken dan mannen. Dat is dan ook het thema van de Equal Pay Day-campagne dit jaar. Ongeveer 44% van de vrouwen werkt deeltijds, tegenover slechts 9% bij de mannen.

Die keuze voor deeltijds werk gebeurt helemaal niet zo vrijwillig als vele mensen geloven. Voor 52% van de deeltijds werkende vrouwen is de combinatie tussen privéleven en werk de hoofdreden om deeltijds te werken.

Vrouwen worden zo dubbel getroffen: ze nemen een groter deel van de zorg op binnen het gezin en komen meer terecht in beroepen die in de richting van deeltijds werk zijn georganiseerd, zoals de distributie, de schoonmaak en de diensten aan personen.

Bekijk hier het promofilmpje, onder het motto: Extreme Housekeeping

Meer weten?

Ontdek alles over de loonkloof op onze kwestie "Loonkloof"

Leer meer over de strijd voor gelijk loon in het Geheugen.

Leer meer over de Arbeid - zorg

NIEUW! Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen lanceerde deze maand haar nieuwe website loonkloof.be, met informatie over de loonkloof en het wegwerken ervan.

De campagne vorige jaren

20 maart 2012: Equal Pay Day

Naar jaarlijkse gewoonte voeren Zijkant en het ABVV in maart actie om de loonkloof tussen mannen en vrouwen aan te kaarten. Volgens de organisatie bedraagt de loonkloof dit jaar 22% (uitgaande van bruto maandlonen in de privé-sector, met inbegrip van deeltijds werk). Dit is een lichte verbetering in vergelijking met vorig jaar toen de loonkloof nog 23% was. Aan dit tempo echter zal de loonkloof pas binnen 22 jaar volledig gedicht zijn. Dit jaar wordt er gefocust op de invloed van studiekeuze op de loopbaan en het loon.

Speerpunt van de campagne is de controversiële stelling: "Verklein de loonkloof. Word porno-actrice".

Alle informatie over de campagne en de promofilmpjes vind je op de Equal Pay Day website.

Meer weten over wat er aan de hand is met studiekeuze en wat je eraan kan doen? Ga dan naar www.genderindeklas.be

25 maart 2011: Equal Pay Day

ABVV-vrouwen en Zijkant organiseren elk jaar de 'Equal Pay Day '. Voor hen moet de loonkloof in de breedst mogelijke zin worden bekeken, namelijk als een vergelijking tussen de loonmassa (= het totaal van alle lonen) of het gemiddelde loon van de vrouwen t.o.v. deze op de arbeidsmarkt. Sinds 2008 baseren zij zich op het Loonkloofrapport.

Een handige tool is de "Kleine gids voor grotere loongelijkheid - pdf".

Voor 2011 wordt de Belgische Equal Pay Day op 25 maart geplaatst. Bekijk hieronder het campagnefilmpje:

Ik stop met strijken: maart, maand van gelijk loon

KAV en ACV brengen de loonkloof in de aandacht met de actie "Ik stop met strijken". Bekijk hieronder het campagnefilmpje.

Lees ook de brochure Pak de loonkloof in je onderneming aan - pdf.