Thema: zorg

Logo vrouwendag 2009Al sinds 1972, op 11 november, organiseert het Vrouwen Overleg Komitee (VOK), in samenwerking met andere vrouwenorganisaties, lokale overheid en individuele vrouwen, de nationale Vrouwendag . Dit jaar staat de Vrouwendag helemaal in het teken van zorg. Gastlocatie van de 38ste V-dag is cc De Spil in Roeselare.

Op het uitgebreide programma - pdf staan lezingen, workshops, debatten, muziek, tentoonstellingen en veel meer. Tot 1 november kun je deelnemen aan de fotowedstrijd "Flits je zorg" .

Kom bij ons langs op de RoSa-stand! RoSa zal ook deze keer aanwezig zijn met een informatiestand waar de bezoekers kunnen kennismaken met ons uitgebreide aanbod. Speciale aandacht dit jaar gaat naar “Arbeid - zorg”  en alleenstaande ouders.

Ga ook even kijken in RoSa's minibibliotheekje en snuister in de speciaal voor deze dag geselecteerde collectie rond zorg.

Een beetje historiek

affiche vrouwendag 1972De internationale vrouwendag werd in 1978 tot officiële feestdag uitgeroepen door de VN en gaat sindsdien elk jaar door op 8 maart. Onze eigen nationale vrouwendag is echter al ouder en vindt al sinds 1972 plaats op 11 november. Een historisch gegroeide datum. Het was de enige dag waarop de eregaste van de eerste editie, Simone de Beauvoir, nog een plaatsje in haar agenda had. 37 edities later is 11 november uitgegroeid tot de vaste V-dag.

De eerste vrouwendag was een overdonderend succes. Tienduizend bezoekers kwamen samen om feest te vieren, actie te voeren en te luisteren naar Simone De Beauvoir, Germaine Greer en vele anderen. Organisator was het toen pas opgerichte VOK.

Meer hierover vind je in Het Geheugen en in het boek Lily Boeykens, een grenzeloze feministe.

Heimwee naar vroegere Vrouwendagen?

In de  RoSa affiche collectie vind je affiches uit vervlogen tijden.

Meer uitleg over thema's die toen actueel waren vind je in de woordwolk van Het Gegeugen.

RoSa over Zorg

RoSa kwesties 

RoSa  het geheugen

RoSa publicaties

Factsheets

Uitgelezen

RoSa-collectie

In de RoSa-bibliotheek is heel wat te vinden over zorg. Naar goede gewoonte is alles terug te vinden via de online catalogus, onder de gepaste trefwoorden van de vrouwenthesaurus. Onderstaande lijst geeft een selectie van trefwoorden die binnen de debatten, lezingen en werkwinkels van deze vrouwendag aan bod komen. Het is mogelijk de zoektermen te combineren. 

Adoptie

Ontwikkelingslanden

 Alleenstaande moeders  Opvoeding
 Allochtonen  Ouderen
 Baby's  Ouderschap
 Beroepen in de gezondheidszorg  Professionele zorg
 Dubbele belasting  Sekserollen
 Eenoudergezin  Stress
 Feministische therapie  Taakverdeling
 Gezin  Thuiszorg
 Gezinszorg  Tijdsbesteding
 Gezondheidszorg  Vader-kindrelatie
 Herverdeling  Vaderschap
 Holebi’s  Verzorgingsstaat
 Hulpverlening  Vrouwenhuizen
 Informele zorg  Vrouwenhulpverlening
 Kinderopvang  Zelfhulp
 Leefvormen  Zorg
 Moederschap  Zorgarbeid
 Onbetaalde arbeid  Zorgsector