Seksuele intimidatie: stop ermee!

Recente onthullingen over een Vlaams politicus die vrouwen seksueel intimideerde krijgen heel wat aandacht in de media. Terecht. Het is immers een probleem waarmee verrassend veel vrouwen te maken krijgen. Op de werkplek, op straat, op het openbaar vervoer.. Er wordt vaak nogal lacherig over gedaan. Maar wie het meemaakt is diep geschokt en weet niet meteen hoe te reageren. Dat er gradaties zijn van seksuele intimidatie maakt het allemaal nog gecompliceerder. Hoever is te ver? Vrouwen verdringen vaak zo’n incident en dienen niet snel klacht in. Een juridische procedure is immers zo’n rompslomp. 

Op straat

Vrouwen willen niet betast, geknepen of aangeklampt worden op straat. Voor vier Brusselse vrouwen is het nu genoeg geweest. Naar het voorbeeld van Hollaback!, een vereniging die in 2005 in New York ontstond, richtten ze onlangs Hollaback! Brussels op. Ze willen “terugroepen” om hun frustratie te ventileren en om duidelijk te maken dat de straat ook van hen is (to holla : roepen, schreeuwen). Slachtoffers van seksuele agressie gaan in de tegenaanval met eenvoudige middelen. Ze schrijven op de plek waar het gebeurde met krijt op de grond “hier werd ik lastig gevallen” of via een smartphone app duiden ze de plek aan op een stadsplan. Getuigenissen en acties worden gepubliceerd op de nieuwe website http://brussels.ihollaback.org . De site is klaar tegen 30 april 2012. Een facebook-pagina komt er ook www.facebook.com/hollabackbrussels. FEL feminisme plant een gelijkaardige actie in Gent.

Lees Met stoepkrijt ten strijde tegen seksueel geweld (De Standaard, 19/04/2012)

Bekijk hier de documentaire 'Femme de la rue' van Sofie Peeters over seksuele intimidatie in de straten van Brussel (uitgezonden op Canvas op 26 juli 2012).

Slutwalks 

De Slutwalks (slettenmarsen) zijn een andere manier van vrouwen om hun lichaam opnieuw te claimen. Het idee komt uit Canada. Vrouwen verkleed als sletten houden een ludieke optocht om seksuele intimidatie en machtsmisbruik aan te klagen. Branie als wapen tegen de angst voor seksuele agressie. In september vorig jaar werd in Brussel een slettenmars georganiseerd;

Recent in de pers

Je rechten op het werk

Krijg je te maken met ongewenst seksueel gedrag op het werk, dan kun je gaan praten met de vertrouwenspersoon, de preventieadviseur of de arbeidsgeneesheer van je bedrijf. Kan dit niet, spreek dan met je huisarts, je vakbond. Je kan je ook richten tot de arbeidsinspectie, tot de arbeidsrechtbank.   
Praktisch
Werknemers:

Werkgevers:

Juridisch
Rechtspraak : geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op ... (PDF, 493KB)  
Respect op het werk: rechtspraak

In de RoSa bibliotheek