Weetewa2

Vlaanderen's eerste Vlogwedstrijd is een feit! 'Weetewa... ge zijt mijn stereotype niet' wil jongeren doen nadenken over genderrollen en stereotypen om zo homohaat aan te pakken. De wedstrijd focust zich hierbij op jongeren van 14 tot 21 jaar (maar ook "buiten categorie" kan je meedoen!). De wedstrijd roept jongeren op om een vlog te maken rond stereotypen, genderrollen en/of homohaat. Achter homofobie en homofoob geweld gaan namelijk heel vaak stereotiepe ideeën schuil over hoe een man of vrouw zicht dient te gedragen. Uit de wedstrijd zal achteraf ook een educatief pakket voortvloeien.

Het geheel is een samenwerkingsproject van Sensoa, Mediaraven en RoSa vzw en kwam tot stand met de steun van Afdeling Jeugd van de Vlaamse overheid en OP12.

 

Vloggen, wat?

Vloggen is een samentrekking van de woorden 'video' en 'bloggen' en kent een grote opmars bij jongeren wereldwijd. 'Vlogs' worden regelmatig gepost op sociale media als Facebook, Twitter en Youtube en zijn dus de aangewezen manier om jongeren tussen 14 en 21 jaar te bereiken.

Een voorbeeld van een vlog: "Moeders zijn belangrijk" (Zaka).

Vloggen, gender en homofobie

Rode draad van de Weetewa-wedstrijd: jongeren zelf aan de slag laten gaan met thema's als genderrollen of stereotiepe verwachtingen die we - vaak onbewust - hebben ten aanzien van mannen en vrouwen.

Waarom en hoe verschillen mannen en vrouwen van elkaar? Zijn 'ideale' mannen en vrouwen wel zo ideaal? Waarom is speelgoed blauw voor de jongens en roze voor de meisjes? Waarom vinden we het raar als mannen wenen of een vrouw de baas is? Is alles wel zoals het lijkt?

Doel van het project?

  • jongeren een stem geven
  • jonge vloggers op gang brengen

  • op een open manier het genderthema aan bod brengen
  • jongeren bewust maken van de grote diversiteit in gender
  • stereotiepe rollen waarin heel wat jongeren gevangen zitten doorbreken
  • jongeren 'mannelijkheid' en 'vrouwelijkheid' in verschillende vormen laten ontdekken

  • flexibelere manieren van denken stimuleren
  • het maatschappelijke taboe op mannelijke emotionaliteit doorbreken
  • homofobie en homonegativiteit voorkomen door uit hokjes te stappen

Je bewust zijn van gender creëert dan ook ruimte om op een accepterende manier om te gaan met verscheidenheid & verschillende manieren om 'mannelijk' en 'vrouwelijk' uit te drukken.

Waarom meedoen?

De 20 finalisten krijgen online coaching en mogen mee op bootcamp om hun vlogtechniek en kennis van het onderwerp aan te scherpen onder begeleiding van binnen- en buitenlandse experten. Na afloop van dat traject wikt en weegt een jury van jongeren en professionele televisiemensen de vlogs en kiest er de beste uit.

OP12 zendt in september vervolgens de beste vlogs uit op televisie. Daarenboven krijgt de winnaar ook nog eens een GoPro-camera én een geldprijs van 100 euro. Bovendien mag je als winnaar een filmpje opnemen met de populairste vlogger van Vlaanderen: Zaka (www.youtube.com/user/ZakaZakiii).

Naast dit alles zijn er ook prijzen voorzien voor "beste inhoud", "beste techniek" en "buitencategorie" (boven de 21 jaar of niet afkomstig uit Vlaanderen of Brussel).

Educatief pakket

De wedstrijd kadert in een breder traject waarbij er gestreefd wordt om de stem van de jongeren ook na de wedstrijd gehoor te geven. Na afloop van de wedstrijd zal er dan ook - op basis van het vlog-materiaal - een educatief pakket samengesteld worden dat zich richt op gebruik in het secundair onderwijs en naschoolse jeugdwerking voor jongeren tussen 14 en 21 jaar. Dit lespakket zal leraren en andere begeleiders van jongeren een waardevol instrument in handen geven om thema's als gender en homofobie beter bespreekbaar te maken. 

 

Meer weten?

Inschrijven: 

Registreren voor deelname aan de wedstrijd kan vanaf 15 maart 2014 op www.weetewa.be. Om op de hoogte te blijven van nieuwigheden omtrent de wedstrijd, kan je je abonneren op het Weetewa-youtubekanaal of op de Weetewa-Twitterpagina. Ook het wedstrijdreglement, de beoordelingscriteria, de prijzen en de belangrijke data kan je daar terugvinden. Het volledige wedstrijdverloop is gepland van maart tot juli 2014.

Praktisch: 

  • VLOGWEDSTRIJD 'WEETEWA..' - meer info - inschrijvingen vanaf 15 maart 2014.

Bekijk zeker ook even het promofilmpje op www.youtube.com/watch?v=4FCX461YlQE&feature=youtu.be!

Prijsuitreikeing

Wees erbij op 30 augustus op de prijsuitreiking en ontdek samen met de jonge vloggers wie de winaars zijn van de 4 prijzen. De moderatie ligt in de handen van Tom De Cock (MNM-presentator en Weetewa-jurylid) en wordt afgesloten met een receptie met mogelijkheid om de winnaars en andere vloggers te ontmoeten.


Wat: Prijsuitreiking eerste Vlaamse vlogwedstrijd met Tom De Cock (MNM) en deelnemers
Wanneer: Zaterdag 30 augustus, 14 uur
Waar: Sensoa, Presidentbuilding, vijfde verdieping, Franklin Rooseveltplaats 12, 2060 Antwerpen
Wie: Deze wedstrijd is een initiatief van Sensoa en Mediaraven, met steun van gewezen Vlaams minister van Jeugd Pascal Smet, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen, RoSa vzw en de VRT (OP12).
Meer info: Wouter De Meester, projectmedewerker bij Mediaraven vzw via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0486 93 80 43

In de RoSa-bibliotheek

Meer lezen over gender, stereotiepe verwachtingen m/v en/of de link tussen gender en homofobie? In de RoSa-bibliotheek zijn heel wat interessante publicaties hierover te vinden. Opzoeken kan via de online-catalogus op de volgende trefwoorden (of een combinatie er van): 

GENDER, GENDERROLLEN, STEREOTYPERING, NORMEN, MAN-VROUWVERSCHILLEN, MANNELIJKHEID, VROUWELIJKHEID, MANBEELDEN, VROUWBEELDEN, IDENTITEIT, HOLEBI, HOMOSEKSUALITEIT, HOMOFOBIE en/of ATTITUDEN.

Een aantal aanraders: 

Killerman SamWaarom we allemaal van mars komenHet idee m/vgewonerGender, bullying and harassment

Nog voorbeelden van relevante boeken of artikels? Werp ook even een blik op de bijbehorende literatuurlijst (pdf) van het project.