Het Nobelprijscomité heeft dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan de Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai, wat haar tot de jongste Nobelprijswinnares ooit maakt sinds de eerste uitreiking in 1901.

Ik ben Malala

malala2Het verhaal van de 17-jarige Yousafzai is even schrijnend als bewonderenswaardig. In 2009 houdt zij als jong tienermeisje een anoniem dagboek bij voor de BBC over de heerschappij van de conservatieve Taliban en de onderdrukking van meisjes in het onderwijs in haar geboortestreek de Swatvallei in Pakistan. Haar strijd om onderwijs voor meisjes af te dwingen, kost haar bijna het leven. In 2012 wordt ze door een Talibanstrijder in het hoofd geschoten terwijl ze met de bus terugkeert van school. Yousafzai overleeft wonderwel de aanslag en verhuist naar Groot-Brittannië voor medische verzorging. In 'Ik ben Malala' vertelt ze in haar eigen woorden wat er die beruchte dag is gebeurd en over haar volharding om zich niet te laten intimideren door extremisten.

Na haar herstel blijft ze vanuit Birmingham ijveren voor onderwijs voor meisjes. Als erkenning van haar moed roept de VN 10 november uit tot 'Malala Day'. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de miljoenen kinderen die wereldwijd niet naar school gaan. Volgens de VN gaan in Pakistan vijf miljoen kinderen niet naar de lagere school, waarvan het grootste deel meisjes.

"In het verleden werd de heropeningsdatum van de school na de wintervakantie op tijd aangekondigd. De directeur informeerde ons dit jaar niet over de heropening, ik vermoedde dat de Taliban de toegang van meisjes tot scholen had verboden." - Fragment uit dagboek Malala Yousafzai

Gelijk onderwijs voor jongens en meisjes

Yousafzai groeit uit tot een boegbeeld voor gelijke rechten voor kinderen overal ter wereld. In 2013 wijst ze de Verenigde Naties op haar verantwoordelijkheid in haar eerste publieke toespraak. Na haar pleidooi voor onderwijs voor meisjes handigt Malala een petitie over aan Ban Ki-Moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, om alle VN-lidstaten op te roepen zich extra in te zetten voor onderwijs.

malala1

In 2011 wordt Malala genomineerd voor de Internationale Kindervredesprijs en ontvangt ze de National Youth Peace Prize van de Pakistaanse regering. Deze prijs wordt later als eerbetoon aan haar hernoemd naar de 'National Malala Peace Prize'.

In 2013 krijgt ze de Sakharov-prijs van het Europees Parlement voor de vrijheid van meningsuiting. Bij de ontvangstname van deze prijs vraagt Malala de machthebbers na te denken over de 'ideologie van de macht'. "De echte supermacht is een land met vele opgeleide en getalenteerde jongeren, niet het land dat tienduizenden wapens bezit", vertelt ze. In hetzelfde jaar wordt ze voor allereerste keer genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Volgens Time Magazine is ze ook een van de 100 meest invloedrijke personen ter wereld.

Malala ambieert een carrière als politica en wil niet herinnerd worden als het meisje dat door de taliban werd neergeschoten, maar wel als iemand die oproept tot dialoog met de taliban om vrede te kunnen bereiken.

Op de RoSa website

Kwestie

Hete hangijzer

In de pers