De langverwachte documentaire ‘He named me Malala’ gaat in première op woensdag 9 december 2015. De opbrengst van de film gaat naar het Malala Fund dat zich wereldwijd inzet voor kwaliteitsvol onderwijs voor alle meisjes en bij uitbreiding elk kind.

he named me malala poster

Deze datum is geen toeval. Het is dan exact een jaar geleden dat Malala Yousafzai als jongste ooit de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. In de documentaire vertelt Malala hoe ze zich, ondanks het langzame herstel, haar twijfels en haar dagelijks leven als gewoon schoolmeisje in een vreemde omgeving (ze moest naar Engeland vluchten) onvermoeibaar blijft inzetten voor gelijke kansen voor meisjes wereldwijd. He named me Malala, geregisseerd door Davis Guggenheim – bekend van de Oscarwinnende documentaire ‘An inconvenient truth’ – heeft ook veel aandacht voor de belangrijke rol van Malala’s vader en voor de onwezenlijke omstandigheden van het leven in de Pakistaanse Swat-vallei onder de Taliban.

Het verhaal van Malala is genoegzaam bekend. Als vijftienjarige wordt ze in 2012 door de Pakistaanse Taliban door het hoofd geschoten. Zij zien haar als een bedreiging door haar strijd tegen hun discriminerende regime.

Malala: ‘Eén kind, één leerkracht, één boek en één pen kan de wereld veranderen.’

Miraculeus overleeft ze de aanval en groeit ze uit tot ’s werelds meest bekende tiener die zich voor gelijke kansen inzet.

Omdat het belangrijk is dat leerlingen bij ons dit harde maar hoopvolle verhaal ook kennen worden er speciaal voor leerkrachten visies georganiseerd. De volgende leerkrachten visie is op 17 januari 2016. De locatie wordt nog bekendgemaakt. Inschrijven kan via www.klasse.be. Details volgen later.

In de loop van 2016 komt er ook een lesmap voor leerkrachten om met de documentaire aan de slag te gaan. Voor leerkrachten die hiermee in hun klas aan de slag willen gaan, biedt RoSa vzw workshops aan rond gelijke kansen voor jongens en meisje.

Lees meer op de RoSa-website

Malala Yousafzai ontvangt Nobelprijs voor de Vrede