Vanaf heden zal RoSa elke maand een overzichtje publiceren van de evenementen die plaatsvinden in de RoSa-bibliotheek, die we mee organiseren of waarvan we partners zijn. in maart hebben we een workshop, webinars en een bespreking van Rebecca Solnit’s ‘Men Explain Things to Me’ voor jullie op het programma.

WoWmen!18: #WeToo & Engagement

wetooRoSa vzw zorgt samen met het Kaaitheater, deBuren, VUB - Vrije Universiteit Brussel & Waerbekee voor een goedgevuld programma voor WoWmen!18 tijdens de week van Internationale Vrouwendag.

In het kader van #MeToo publiceerde Ilse Ghekiere in Rekto Verso het artikel #WeToo: Waar dansers over spreken wanneer ze spreken over seksisme. Haar onderzoek over seksisme in de Belgische danswereld - en het debat dat hierop volgde - stimuleerde haar om een anti-seksisme campagne op te starten genaamd ENGAGEMENT. Samen met andere artistieke personen komt ze praten over de stappen die er zijn genomen tegen discriminatie, ongepast gedrag en machtsmisbruik.

In samenwerking met RoSa en ACOD.

Praktische info

Wanneer: maandag 5 maart om 20:30.
Waar: Kaatiheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel
Meer info: https://www.facebook.com/events/373745173091838/ 

WoWmen!18: On Rebecca Solnit

solnitRoSa vzw zorgt samen met het Kaaitheater, deBuren, VUB - Vrije Universiteit Brussel & Waerbekee voor een goedgevuld programma voor WoWmen!18 tijdens de week van Internationale Vrouwendag.

Eén daarvan is 'On Rebecca Solnit', waar we in de RoSa-bibliotheek dieper zullen ingaan op Solnit's essay 'Men Explain things to Me'. Amerikaanse auteur Rebecca Solnit maakt met haar tekst duidelijk hoe onze samenleving nog altijd is doortrokken van ongelijkheid tussen de seksen. In het titelessay introduceert ze het verschijnsel dat inmiddels bekendstaat als ‘mansplaining’. Waarom gaan mannen ervan uit dat ze alles weten? En, minstens zo erg, waarom laten vrouwen zich gewillig de mond snoeren?

We zullen passages van het essay voordragen, bespreken en becommentariëren in groep. Deze bespreking is gratis en iedereen is welkom.

Praktische info

Wanneer: dinsdag 6 maart van 12:30 tot 14:00
Waar: RoSa vzw-bibliotheek, Zennestraat 40 in Brussel
Facebookevement: https://www.facebook.com/events/373745173091838/

WoWmen!18: RoSa's pop-upbib in het Kaaitheater

pop up bib kaaitheaterRoSa organiseert een pop-upbibliotheek in de Kaaistudio's rond de thema's van WoWmen!18.

Praktische info

Wanneer: van dinsdag 6 maart tot zaterdag 10 maart
Waar: Kaaistudio's, O.L.V. van Vaakstraat 81 in Brussel
Meer info: https://www.kaaitheater.be/wowmen

 

 

Fatima Mernissi Leerstoel, boekenkaravaan in het kader van 'De Vrouwenlente'

fatima mernissi leerstoelOp 1 maart gaat voor de tweede keer op rij het festival 'De Vrouwenlente' van start. een maand lang kun je films, documentaires, theater, concerten, debatten en workshops meepikken, geselecteerd en geprogrammeerd door inspirerende vrouwen uit Brussel en daarbuiten.

In de RoSa bibliotheek wordt in een kleine groep en onder professionele begeleiding fragmenten gelezen en besproken uit een beperkte selectie boeken van de Marokkaanse sociologe Fatima Mernissi onder begeleiding van Goedele Nuyttens van de Vrije Universiteit Brussel.

Praktische info

Wanneer: dinsdag 6 maart van 09:30 tot 12:00
Waar: RoSa vzw-bibliotheek, Zennestraat 40 in Brussel
Hoe inschrijven? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Meer info: http://www.vub.ac.be/events/2018/fatima-mernissi-boekenkaravaan

Webinars in het kader van ‘De Week van de Lentekriebels’

weekvandelentekriebels2018De Week van de Lentekriebels is een jaarlijkse campagneweek van SENSOA en het VCOK, waarin leraars over heel Vlaanderen extra aandacht kunnen besteden aan seksuele vorming in de klas. Die week vindt dit jaar plaats van 12 maart tot 16 maart en heeft als doel opvoeders, leraren en ouders beter kennis te laten maken met het thema, zodat zij deze thema’s op een aangename manier kunnen overbrengen naar hun leerlingen of kinderen.

In het kader van de Week van de Lentekriebels dit jaar, organiseren het VCOK en Sensoa 4 gratis online lezingen over relationele en seksuele opvoeding. Ben je leraar, ouder of gewoon geïnteresseerd in de seksuele opvoeding van kinderen en jongeren? Dan zijn deze webinars voor jou. Ook RoSa zal één van deze webinars begeleiden, over genderbewust opvoeden:

 

Maandag 19 maart 2018 van 20u tot 21u30

Webinar 'Weg met roze en blauw? Tips & tricks voor een genderbewuste opvoeding'

Stel jij je ook vragen bij al dat roze en blauw in de speelgoedafdeling? Een dochter die graag in bomen klimt of een zoon die zijn nagels wil lakken? Hoe kan je jezelf en kinderen stimuleren om buiten de hokjes van meisjes-jongens te denken?

De andere webinars:

Maandag 5 maart 2018 van 20u tot 21u30
Webinar 'Relaties en seksuele situaties bij tieners: hoe reageer ik erop?'

Stel: je tiener wil dat zijn lief blijft slapen, moet je dat toelaten? Een gesprek starten over veilig vrijen: hoe doe je dat? Hoe kan je er als ouder zijn voor je tiener en je dochter of zoon toch loslaten?

Maandag 12 maart 2018 van 20u tot 21u30
Webinar 'Naaktfoto’s online'

Op sociale media zijn jongeren in contact met vrienden, vinden ze informatie en steun en ontwikkelen ze hun identiteit. Maar jongeren flirten en daten ook online, delen seksueel getinte foto’s en filmpjes ('sexting'), of kijken porno. Vraag jij je ook af of dat allemaal wel veilig is?

Maandag 26 maart 2018 van 20u tot 21u30
'Webinar seksuele ontwikkeling: stap voor stap

Mijn kleuter zit aan tafel met zijn handje in zijn broek. Hoe kan ik best reageren? Mijn dochter kijkt toe hoe haar kleine broertje plast, moet ik daar iets over zeggen? Seksualiteit hoort bij de ontwikkeling van een kind, maar bezorgt ouders en opvoeders ook vragen.

Praktische info

Wanneer: tussen 5 en 26 maart 2018
Waar: achter je eigen computer
Hoe inschrijven? https://www.seksuelevorming.be/webinar-roze-en-blauw-genderstereotypen-19-maart-2018-van-20u-tot-21u30
Website: https://www.seksuelevorming.be/nieuws/volg-de-webinars-over-seksuele-opvoeding

Lunchgesprek: Monika Triest

monika triest'Wat zoudt gij zonder 't vrouwvolk zijn? Een geschiedenis van het feminisme in België' is een markant overzichtswerk van de relevante gebeurtenissen voor het Belgisch feminisme, van de hand van auteur Monika Triest. Zij komt haar nieuwe boek voorstellen in onze bibliotheek en wij willen haar daarbij enkele interessante vragen stellen. Misschien heb jij ook een prangende vraag voor Monika? Of wil jij gewoon weten waarover haar nieuwe boek gaat? 

Vanaf 12 uur is iedereen welkom om vrijblijvend mee te komen luisteren in onze bibliotheek. Wij voorzien koffie en thee, maar breng gerust zelf je lunch mee. 

 

Praktische info

Wanneer: woensdag 21 maart van 12:00 tot 13:30
Waar: RoSa vzw-bibliotheek, Zennestraat 40 in Brussel
Facebookevenement: https://www.facebook.com/events/569211940164012/

‘Jongens die dansen, meisjes die brullen…  Creatief aan de slag met genderstereotypen in de klas’

ehb bijscholingRoSa-medewerker Christin Ho geeft op 22 maart een bij- en nascholing voor leerkrachten (in spe), directie en pedagogische begeleiders in samenwerking met de Erasmushogeschool Brussel. Het inschrijvingsgeld van deze leerrijke workshop bedraagt 50 euro en gaat integraal naar de Erasmushogeschool.

Praktische info

Wanneer: donderdag 22 maart 2018 van 13u tot 16u.
Waar: Campus Jette, Laarbeeklaan 121, 1090 Jette
Inschrijvingsgeld: 50 euro
Voor praktische vragen kan je best mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.