Internationale Vrouwendag viert de sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen. Op 8 maart vragen we jaarlijks aandacht voor de strijd voor gelijke kansen voor vrouwen en mannen in het verleden, heden en toekomst. "Het verhaal van de strijd voor gendergelijkheid is niet toe te eigenen aan een feminist of een organisatie, maar aan de collectieve strijd van allen die geven om mensenrechten," zegt de wereldberoemde feminist, journalist, sociaal en politiek activist Gloria Steinem. Internationale Vrouwendag draait dus om eenheid, festiviteit, reflectie, verdediging en actie. 

"Het verhaal van de strijd voor gendergelijkheid is niet toe te eigenen aan één feminist of een organisatie, maar aan de collectieve strijd van allen die geven om mensenrechten." - Gloria Steinem

Doorheen de geschiedenis werd geprotesteerd, gestaakt en actie gevoerd tegen de ongelijke behandeling van vrouwen en mannen, in de hoop een betere toekomst te garanderen voor huidige en toekomstige generaties. Of het nu gaat over goed gedocumenteerde acties of bescheiden evenementen die de geschiedenisboeken nooit hebben gehaald, de strijd voor gendergelijkheid is altijd actueel geweest. Van de indrukwekkende acties van de Britse suffragettes voor vrouwenstemrecht in het begin van de 20e eeuw tot de Saudi-Arabische vrouwen die tot kort het rijverbod aan hun laars lapten. Allen kwamen ze op voor een 'gelijkere' samenleving. 

Historisch

 • 8 maart 1908: In New York gaan vrouwen uit de kleding- en textielindustrie in staking om te strijden voor een 8-urige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht voor vrouwen.

 • 1909: In Amerika wordt voor het eerst een vrouwendag georganiseerd ter herinnering aan de opstand van het jaar ervoor.  

 • 1910: In Kopenhagen wordt een internationale socialistische vrouwenconferentie gehouden met als belangrijkste thema's het vrouwenkiesrecht en de slechte arbeidsomstandigheden van werkneemsters. Tijdens die conferentie wordt ook besloten elk jaar een Internationale Vrouwendag te organiseren. De jaren daarop worden in een groeiend aantal landen op 8 maart demonstraties en vergaderingen gehouden.

 • Op 8 maart 1917 komen de vrouwen van Sint-Petersburg, Rusland, op straat tegen de slechte arbeidsomstandigheden, de oorlog en het voedseltekort. De staking groeit uit tot een algemene werkstaking en is de voorbode voor de Russische maartrevolutie.

 •  In 1921 wordt door het Internationale Vrouwensecretariaat van de Derde Communistische Internationale beslist om voortaan 8 maart als vaste datum voor de Internationale Vrouwendag te gebruiken, ter herinnering aan de vrouwen van Sint-Petersburg. De dag wordt daarna vooral in communistische landen en door socialistische/communistische vrouwen gevierd.

 • Bij de Tweede Feministische Golf is er een hernieuwde belangstelling voor de symbolische dag. In veel socialistische landen was/is 8 maart een officiële feestdag. In 1978 wordt de dag door de Verenigde Naties als feestdag erkend.

 • In België wordt sinds 1972 de Nationale Vrouwendag op 11 november gevierd (zie het geheugen: eerste Nationale Vrouwendag)

Vrouwenrechten zijn nog steeds actueel

photo 1485282279456 876648a47267Tot op vandaag zijn vrouwenrechten globaal gezien nog altijd niet vanzelfsprekend. Er is geen land ter wereld waar vrouwen niet worden achtergesteld. Hoewel er tegenwoordig meer vrouwen zetelen in bestuursraden en in regeringen, gelijkheid wordt gegarandeerd in de wetgeving, vrouwelijk ondernemerschap wordt gestimuleerd, er vele vrouwelijke rolmodellen zijn, grensoverschrijdend gedrag uit de taboesfeer wordt gehaald en aangepakt, is de strijd voor gendergelijkheid nog lang niet gestreden.

En daarom is het belangrijk om jaarlijks op Internationale Vrouwendag stil te staan bij wat er al verwezenlijkt is en wat er nog verwezenlijkt moet worden voor gendergelijkheid. #PressForProgress

Bron foto: Unsplash  

Activiteiten

Jaarlijks worden er in de week van de Vrouwendag heel wat activiteiten georganiseerd om vrouwen en vrouwenrechten in de kijker te zetten. Volgend overzicht geeft de diversiteit van de activiteiten weer: 

 • Naar jaarlijkse gewoonte vindt de Wereldvrouwenmars met feministisch dorp plaats op het Europakruispunt voor het station van Brussel-Centraal.
 • De Stad Brussel zet vrouwen opnieuw centraal tijdens de Week van de Vrouw van 5 maart tot 11 maart. Op het programma staan debatten, concerten, filmprojecties,...
 • In solidariteit met de internationale vrouwendag organiseert de UGent een women's strike
 • Twee studentes van de KUL organiseren een mars tegen seksisme en voor gelijke rechten op het Martelarenplein in Leuven.
 • Wikipedia GenderGap edit-a-thon: #WikiGap – laten we de genderkloof op internet dichten in Brussel.
 • Van 4 maart tot en met 10 maart organiseert VeelZIJdig een gratis festival. In een soms ernstig, dan weer ludiek jasje - en telkens met een portie woord, muziek en kunst; door gekend en ongekend (vrouw)volk.
 • Vormingplus vzw brengt strijdvaardige vrouwen over de generaties heen samen voor een gesprek in Kortrijk. Maak kennis met Ilona Lodewijckx (26) en Aurike Quintelier (26) van het jongerenmagazine Fille Folle en Paula Marckx (91). Paula Marckx (91) trok eind jaren ‘70 als alleenstaande moeder tot het Mensenrechtenhof in Straatsburg om haar kind de discriminatie te besparen die destijds bestond tussen kinderen geboren binnen of buiten het huwelijk. Haar kracht zorgde voor een grote verandering voor moeders en kinderen in heel Europa. 
 • Op 1 maart gaat voor de tweede keer op rij het festival 'De Vrouwenlente' van start. Een maand lang kan je films, documentaires, theater, concerten, debatten en workshops meepikken, geselecteerd en geprogrammeerd door inspirerende vrouwen uit Brussel en daarbuiten.
 • Al drie jaar op rij gaat de VUB een stapje verder en organiseert ze een heuse Gender Week met lezingen, masterclasses en debatten.