Sinds de publicatie van het artikel '#Wetoo: Waar dansers over praten wanneer ze over seksisme praten' en in de nasleep van #MeToo, kwamen Belgische dansers samen om problemen rond seksisme en grensoverschrijdend gedrag in hun sector te bespreken. Het gesprek begon in een gesloten Facebook-groep, #wetoo #makemovement, en werd verdergezet tijdens wekelijkse bijeenkomsten bij RoSa vzw. De zelf-georganiseerde groep telt momenteel meer dan 600 leden en blijft uitbreiden. Het groeiende gesprek belichtte de diepgewortelde machtsstructuren die aanwezig zijn in de danswereld. Voor vele kunstenaars betekent dit een moment van solidariteit en collectieve 'empowerment'.

Kaaitheather 05.03.2018 / WoWmen!

wowmen2018Het Kaaitheater-event van maandag 5 maart 2018 heeft twee delen. Tijdens het eerste deel zullen getuigenissen gedeeld worden met het publiek. In het tweede deel zullen enkele dansers de verschillende fasen en zijprojecten binnen de beweging bespreken. Eén van deze projecten is de website ENGAGEMENT. ENGAGEMENT is een platform dat de volledige kunstsector uitnodigt in een beweging tegen seksisme, systematisch machtsmisbruik en alle vormen van discriminatie.

 

Meer info: https://www.kaaitheater.be/nl/agenda/wetoo-engagement

Partners

Kaaitheater / RoSa / Kunstenpunt / acod

Meer info online

#WeToo & ENGAGEMENT

Het artikel '#WeToo' van Ilse Ghekiere was gebaseerd op een onderzoek naar seksisme in de Belgische danssector en kreeg grote aandacht. Uit het debat groeide het online en offline project ENGAGEMENT. ENGAGEMENT is een anti-seksisme campagne in kunstsector door en voor kunstenaars. Welke stappen werden ondernomen? Hoe denken we na over werkethiek in de kunsten? En wat zijn artistieke strategieën om problemen rond machtsmisbruik, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag aan te pakken?

ENGAGEMENT: een anti-seksisme campagne in kunstsector voor en door kunstenaars

ENGAGEMENT is een oproep om collectief en structureel het probleem van seksisme in de kunstsector aan te pakken. De campagne vertrekt vanuit de positie van de kunstenaars en wordt ondersteund door betrokken organisaties in de sector.

Het doel van het project is:

1) het opbouwen van een collectief discours en engagement
2) de kennisdeling omtrent verschillende vormen van seksisme en de daarvoor gebruikte terminologieën
3) preventief handelen met nadruk op praktische tools en linken naar instellingen die hulp kunnen aanbieden

ENGAGEMENT is een campagne met website, promotie materiaal, samenkomsten en workshops.

ENGAGEMENT is een anti-seksismecampagne voor de Belgische kunstensector.
ENGAGEMENT is een oproep om collectief en structureel seksisme in de kunstsector te bestrijden.
ENGAGEMENT wordt ontworpen en gedragen door kunstenaars.
ENGAGEMENT is een online/offline-campagne.
ENGAGEMENT focust op preventie en actie.
ENGAGEMENT roept op voor een collectieve erkenning van de problemen rond seksisme.
ENGAGEMENT wenst een open dialoog op te bouwen omtrent seksisme.
ENGAGEMENT benadrukt de relatie tussen kritiek en zelfkritiek.
ENGAGEMENT beoogt zelfzorg en zorg voor anderen.
ENGAGEMENT rekent op blijvende ondersteuning van betrokken organisaties en partners in de sector.
ENGAGEMENT is een teken naar de overheid toe: word wakker!
ENGAGEMENT draagt bij tot een verdere anti-discriminatiemissie in de kunsten.
ENGAGEMENT is een ‘ongoing’ project.
ENGAGEMENT is een oproep tot luisteren.
ENGAGEMENT staat voor gelijke kansen.
ENGAGEMENT eist verandering.

Meer informatie over het project volgt na de voorstelling op 5 maart in het Kaaitheater. Ook de website zal dan worden gelanceerd. We zullen dit item update-en zodra er meer informatie beschikbaar is. In tussentijd kunnen jullie met vragen contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In de RoSa-bibliotheek

Literatuur rond het thema opzoeken in de bibliotheekcatalogus kan onder volgende trefwoorden: SEKSISME / DANS / DANSERESSEN / KUNST / MACHT / KUNSTENARESSEN / GENDER. 

Met vragen kunnen jullie altijd terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..