Sinds kort publiceert RoSa per seizoen een overzicht van de evenementen die plaatsvinden in de RoSa-bibliotheek, die we mee organiseren of waarvan we partner zijn. 

05.07 | De Nacht van de Fiets in samenwerking met DeBuren

1920x1080 5ce51b13f050e9d363c2ffc11acb56e5e84921d2d1f70

Een informatieve en plezierige avond ter lering en vermaak over de wielrijderij in de Lage Landen aan de vooravond van Le Grand Départ in Brussel.

Programma

(Moderatie door Bieke Purnelle van RoSa vzw)

18.30: Apéro Vélo 

19.00: Deuren, hapjes en drankjes

19.30: Startschot van volgende lezingen:

 • De fiets verovert de wereld: fietsgeschiedenis en fietsverhalen, met Ruth Oldenziel (auteur van Cycling Cities en experte fietsculturen), Frank Heinen(schrijver, columnist), Mike Carremans (Vélomuseum) en David Stevens(Brusselse Fietsbrigade).
 • Het fietsbeleid. Wat gaat er goed en wat niet? Steeds meer mensen fietsen. Hoe reageren beleidsmakers? Met Wies Callens (Fietsersbond), Jef Vandamme(schepen Molenbeek) en Eva Van Eenoo (Cosmopolis, VUB)
 • Vrouw en fiets. Met o.a. Marijn de Vries (ex-profwielrenster, publicist), Lieselot Decroix (ex-wielrenster en koerscommentator Sporza) en Griet Langedock (organisator G-W en lid vd commissie vrouwenwielrennen) en Madam Vélo (fietscommunity voor vrouwen).

Deze avond is een samenwerking tussen RoSa vzw en DeBuren.

Wanneer: vrijdag 5 juli, 19u00-22u00

Waar: DeBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel.

Meer info: Facebook-evenement


28.06 | Kennishub over opvoeding en genderdiversiteit

2806

Jongen, meisje of iets daartussenin, hoe zit het eigenlijk met gendernormen? Welke invloed hebben verwachtingen over jongens en meisjes op hoe we opvoeden? Werk je met jonge kinderen of ben je ouder en wil je hier meer over weten? Of misschien wil je wel jouw inzichten delen? Kom dan naar de kennishub!

Genderdiversiteit en opvoeding

Tijdens de kennishub denken we na over hoe je bij de opvoeding van kinderen in de basisschoolleeftijd ruime definities van gender kunt hanteren. En hoe je omgaat met maatschappelijke normen over hoe een 'jongetje' of 'meisje' zich hoort te gedragen. We delen ervaringen en inzichten met ouders en professionals die werken met jonge kinderen. Na deze middag heeft u meer inzicht in hoe gendernormen van invloed zijn in de opvoeding en kun je met concrete tips aan de slag om genderstereotypen te doorbreken. Het complete programma wordt binnenkort bekendgemaakt.

Concrete programma volgt - RoSa vzw biedt in het namiddagdeel een vorming aan met 'tips & tricks voor het kleuteronderwijs'. De focus ligt op leerkrachten, maar ook (groot)ouders, opvoeders en mensen actief in de kinderopvang worden aangemoedigd deel te nemen. We zorgen dat er voor elk wat wils in zit.

Praktisch

Vrijdag 28 juni 2019 van 13.00 tot 17.00
The Colour Kitchen, Oudegracht 214, 3511 NS Utrecht (Nederland)
Aanmelden kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld uw naam, organisatie (indien van toepassing) en contactgegevens.

Alliantie Genderdiversiteit

De kennishub van 28.06 is een initiatief van de Alliantie Genderdiversiteit. Deze alliantie wil gendernormen beïnvloeden en meer ruimte, meer flexibiliteit, en meer diversiteit in gender creëren. Het is een samenwerking tussen verschillende Nederlandse organisaties. Movisie, Doetank PEER, Emancipator en Rutgers vormen de kerngroep. De Alliantie Genderdiversiteit wordt mogelijk gemaakt door het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Meer weten? Kijk op Facebook, Instagram of op de website van de Alliantie genderdiversiteit.

 

03.06 | Boekvoorstelling Anja Meulenbelt 'Brood en Rozen. Over klasse en identiteit.'

brood en rozen

Anja Meulenbelt stelt haar nieuwe boek 'Brood en Rozen. Over klasse en identiteit' voor op maandag 3 juni. Samen met andere activisten en feministen gaat ze dieper in op de kruispunten tussen klassenstrijd, feminisme en de strijd tegen racisme.

Programma

 • Welkom en korte inleiding door Thomas Blommaert, Uitgeverij EPO
 • Interview met auteur Anja Meulenbelt, door Ciska Hoet (Rosa vzw - kenniscentrum voor gender en feminisme)
 • Slampoetry door Hind El Jadid (winnaar Bill Award 2018)
 • Panelgesprek met Rachida Lamrabet (auteur), Sarah Scheepers (Ella vzw, kenniscentrum gender en etniciteit) en Anja Meulenbelt, gemodereerd door Ciska Hoet
 • Q & A met vragen uit de zaal

Meer info over het boek: https://bit.ly/2JtBDsQ

Deze boekvoorstelling is een samenwerking tussen EPO Uitgeverij, De Groene Waterman, Confituur, Ella vzw, Rosa vzw en Kif Kif

Wanneer: maandag 3 juni, 19u30-21u15

Waar: Boekhandel De Groene Waterman, Wolstraat 7, 2000 Antwerpen

Meer info: Facebook-evenement

 

25.05 | Uitwisselingsdag over het erfgoed en het geheugen van de feministische beweging

56504167 2422139597819511 850544957881057280 n

Het Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis en partners - waaronder RoSa vzw - roepen warm op om deel te nemen aan het erfgoedproject Van Dolle Mina tot #metoo: 50 jaar feministisch geheugen.

We keren terug naar 1970, toen een nieuwe lichting feministische organisaties de straat op ging. Speels en energiek luidden de Pluralistische Actiegroepen, Dolle Mina's en Marie Mineurs het begin in van een 'tweede feministische golf' in België. De jaren en decennia erna zagen nieuwe initiatieven het licht: praatgroepen, vrouwenhuizen en -cafés, vluchthuizen, abortuscomités, tijdschriften en radio-uitzendingen, enz. Er ontstonden organisaties van lesbiennes en van vrouwen met een migratieachtergrond. Nieuwe groepen vervoegden het debat, zoals de queer- en transbeweging, en organisaties die werken rond kruispunten van ongelijkheid.

Deze geschiedenis – die ook vandaag wordt gemaakt - willen we helpen bewaren.

Heb je materiaal liggen? Gebruik de fiche om ons een korte beschrijving te sturen. Mailen of bellen kan ook. Wil je (op termijn) materiaal toevertrouwen aan een erfgoedcentrum, dan kan je steeds advies vragen. Ken je mensen met schatten op zolder? Vertel hen over dit project en breng ons in contact. Ook als je organisatie al voor 1970 ontstond maar weinig bekend is, horen we graag van je. Kom op 25 mei mee nadenken over het erfgoed en het geheugen van de feministische beweging.

We nodigen jullie alvast uit voor een boeiende uitwisseling op zaterdag 25 mei in Brussel in het Amazonegebouw. Je kan er helpen om de beweging gedetailleerd in kaart te brengen. We geven tips over de bewaring van erfgoed, we gaan op zoek naar verhalen.

 

Programma

13u30: Onthaal

13u45 tot 17u00 [doorlopend]: 

 • Landschapstekening van de feministische beweging: zet groepen en initiatieven letterlijk op de kaart. Wie was waar en wanneer actief? En waar was jij
 • Creëer een poster over je eigen feministische parcours.
 • Advies bij de lopende erfgoedoproep: je kan je vragen kwijt over het aanmelden van erfgoed, de werking van Archiefbank Vlaanderen, bewaarplaatsen voor archief … 
 • Mondelinge geschiedenis: ga met elkaar in gesprek over je engagement. Brussel Behoort Ons Toe/ Bruxelles Nous Appartient legt jullie verhalen vast. 

14.30 tot 15.45: Panelgesprek over het doorgeven van gedachtengoed

 • Welke feministische ideeën en praktijken willen we doorgeven aan volgende generaties, en hoe? Welke verhalen worden (niet) verteld? Hoe kan de feministische beweging erfgoed gebruiken? Met Julie Carlier (UGent), Suzanne Cautaert (Oprichtser Refleks), Ann David (Lesbisch Doe-Front, Oud=Out) en Ida Dequeecker (Furia/BOEH!)… en jullie inbreng. Evelien Chiau (RoSa) modereert.

16u00 tot 17u00: Werkwinkels

 • Leesgroep:wissel je bedenkingen uit bij het (her)lezen van oudere feministische teksten: wat spreekt er aan, welke invalshoeken wil je eraan toevoegen? Breng zelf een tekstfragment mee en/of verdiep je in Het rode boekje van de vrouw(en) uit 1972. Nan Verbeke (RoSa) begeleidt. Je vindt Het rode boekje hier online.
 • Digitaal erfgoed: Je krijgt enkele basisprincipes mee voor het ordenen en bewaren van digitale bestanden. (Els Flour, AVG). 

17.10 – 17.30: Slot

Wanneer: zaterdag 25 mei, 13u30 tot 17u

Waar: Amazone, Middaglijnstraat 10, 1210 Brussel

Meer info: Via het AVG-Carhif - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via RoSa vzw - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

14.05 | De fiets bevrijdt!: TED-talks

de fiets bevrijdt

Een andere kijk op de fiets: De Amerikaanse activiste Susan B. Antony zei in 1880: 'the bicycle did more to emancipate women than anything else in the world.'
Fietsmanager Frederik Depoortere leidt vier TED TALKS in over de rol van de fiets in de bevrijding van de vrouw in het begin van de 20ste eeuw, in Congo en in het Brussel van vandaag, met RoSa-directeur Bieke Purnelle, Nadia Belalia, Kinch en Bes & Maud 

Wanneer: dinsdag 14 mei, 17u00 tot 22u00

Waar: De Markten, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel

Meer info: Facebook-evenement

 

14.05 | Man Made: Documentaire & gesprek met Sunny Bergman

b0ab5832 1b3c 4b54 9dfc 6ae8451a7d40

Als samenleving zijn we allemaal verantwoordelijk voor het in stand houden van stereotypen rond mannelijkheid en vrouwelijkheid.

En dat is veel minder onschuldig dan we denken. In haar nieuwe documentaire over ‘de man’ wil feminist, auteur en documaker Sunny Bergman het maatschappelijke construct rond mannelijkheid ontrafelen. Wat is het en hoe werkt het?

Hoe verhouden individuele mannen zich tot deze structuur? Welke overheersende eigenschappen kennen we aan mannelijkheid toe en hoe wordt deze normativiteit gevormd? Na de Belgische première van Man Made gaat publicist Ama Koranteng-Kumi in gesprek met maker Sunny Bergman.

Wanneer: dinsdag 14 mei 

Waar: Cinema ZED, Andreas Vesaliusstraat 9c, 3000 Leuven

Meer info: Facebook-evenement

 

08.05 | Het Grote Gelijke Kansen Debat

58689454 10156827495268127 5866422007708516352 n

In samenwerking met çavaria, De Vrouwenraad, Furia vzw, ella vzw, het Minderhedenforum en GRIP vzw organiseren we Het Grote Gelijke Kansen Debat.

 In ons land heeft iedereen gelijke kansen, zo wordt gezegd. Nochtans tonen statistieken en rapporten ons jaar na jaar ongelijkheid en discriminatie. Hoe kan het gelijkekansenbeleid gelijke kansen voor iedereen,ongeacht geslacht, afkomst, seksuele oriëntatie, beperking... verzekeren? Moeten we onze kansen verdienen, of hebben we er in alle omstandigheden recht op? En willen we gelijke kansen enkel aan de start, of ook aan de eindmeet?

Ontdek hoe de politieke partijen denken over (on)gelijkheid en hoe zij willen werken aan meer gelijke kansen voor iedereen.

Deelnemende partijen: CD&V, Groen, N-VA, Open Vld, PVDA en sp.a

Wanneer: Woensdag 8 mei

Waar: KVS, Arduinkaai 7-9, 1000 Brussel

Meer info: Facebook-evenement

 

26.04 | RoSa vzw — Feminism in the Arts (Poppositions Public Programme)

56734920 2284178821602330 3979944776416886784 n

De Belgische kunstensector heeft nog een lange weg te gaan wat betreft gendergelijkheid en vrouwenrechten. Vrouwen, en dan vooral zwarte vrouwen worden ondergerepresenteerd in machtsposities. Recente cijfers van Kunstenpunt bewijzen dat de kunsten nog steeds gedomineerd worden door mannen, en dan vooral in de grootste instituties. Op hetzelfde moment worstelen vrouwelijke kunstenaars veel meer met hun carrière dan hun mannelijke collega’s, en als ze slagen in hun opzet verdienen ze veel minder voor hetzelfde werk. Intussen bewees ook #MeToo dat seksisme en (seksueel) overschrijdend gedrag nog steeds een probleem zijn in de sector.

Cultuurmagazine rekto:verso en RoSa vzw organiseren daarom dit gesprek over feminisme in de kunsten. Samen met filosoof Petra Van Brabandt, kunstenares Saddie Choua, fotomodel Jemima Kulumba en kunstwetenschapper Zeynep Kubat debatteren we over deze problematiek. Het evenement is gratis (je moet wel een toegangsticket hebben). Het gesprek is onderdeel van het jaarlijkse POPPOSITIONS Off-Fair-programma. 

Wanneer: vrijdag 26 april van 16u00 tot 17u00

Waar: Centre Tour à Plomb, Slachthuisstraat 24, 1000 Brussel

Meer info: Facebook-evenement en/of Facebookpagina van POPPOSITIONS Off-Fair

 

23.04 | Girls on Film x RoSa vzw: Filmvertoning Cleo de 5 à 7

55935455 300729613957086 8199348771453140992 n

Gratis filmscreening met inleiding door Eline Van Hooydonck (RoSa vzw)

Recentelijk moest de filmwereld afscheid nemen van Agnès Varda. Varda maakte meer dan dertig filmproducten die zich kenmerken door poëzie, zelfreflectie en vooral een niet aflatend sociaal en feministisch engagement. Cléo de 5 à 7 (1962) is Varda's tweede langspeelfilm. De film behandelt existentialistische thema's en deconstrueert de performatieve eigenschappen van vrouwelijkheid.

Girls On Film is een feministisch filmcollectief dat vrouwen voor en achter de camera centraal wilt zetten. Zij bieden gratis filmvertoningen met inleiding door relevante gastsprekers, en plaatsen een schijnwerper op vrouwen en gender in cinema en daarbuiten.

Wanneer: dinsdag 23 april van 19u30 tot 22u30

Waar: Kavka, Oudaan 14, 2000 Antwerpen

Meer infoFacebook-evenement

 

16.04 | Meet-up Not Found On: Oproep om samen te werken voor een online queer platform

56605042 10155951490867821 1717972530259558400 n

‘Not Found On’ is een Engelstalig collectief dat een online space en netwerk wil creëren rond feministische en queer evenementen en projecten, en deze ook een ruimte wil geven. Not Found On legt de focus op intersectionaliteit, expressie en radicale zelfzorg. Ze organiseren hun eerste meet-up/co-writing workshop in de RoSa-bibliotheek op 16/04 en verwelkomen iedereen. Aangezien het project nog in volle ontwikkeling is, willen ze in contact komen met gelijkgezinden die mee de online space willen uitwerken. Deze meet-up is een opvolging van hun eerste Think thank in Rotterdam eerder dit jaar. Er zullen thee en koekjes beschikbaar zijn. 

Wanneer: dinsdag 16 april van 19u00 tot 21u00

Waar: RoSa vzw bibliotheek, Zennestraat 30, 1000 Brussel

Meer info: Facebook-evenement en website Not Found On

 

02.04 | Een avond met statements en slam: Towards a radical Sisterhood

53819644 10155921450871496 7913599447584473088 n

Beeld | BOEH! © Shamisa Debroey

In samenwerking met deBuren en Furia vzw organiseert RoSa vzw een avond met statements & slam van onder andere Fatma Arikoglu (Ella vzw), For All Queens!, slampoet Susu Aliy en Sarah El Massaoudi Verryt (BOEH!). Na elk optreden gaat activiste Emma-Lee Amponsah met de sprekers in gesprek.

Voor het grootste gedeelte van de geschiedenis van het #feminisme, draaide de strijd voornamelijk om één type vrouw: de witte, heteroseksuele, cis-gender vrouw uit de (hoge) middenklasse. Inmiddels is dat voor een groot deel veranderd. Dankzij het #intersectioneel denken erkennen veel feministische bewegingen de meerlagigheid van onze identiteit.

Maar de #dekoloniale kritieken die overal opduiken wekken nieuwe vragen op: waarom denken we nog altijd in binaire tegenstellingen? Hoe transformeren we onze blik naar één die niet imperialistisch en eurocentrisch is? Hoe kunnen we vanuit onze verschillende identiteiten elkaars strijden versterken? En hoe pakken we dit aan in Vlaanderen en Nederland?

Wanneer: dinsdag 2 april van 19u30 tot 21u00

Waar: deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Meer infoFacebook-evenement

--

Naar aanleiding van het evenement Towards a Radical Sisterhood bij deBuren met Furia, stelde RoSa vzw een literatuurlijst op. Deze lijst is geenszins exhaustief maar is bedoeld als een eerste aanzet voor wie meer wil weten over intersectionaliteit, queer theory, postkoloniaal feminisme ... Meer lectuur over het thema kun je terugvinden in onze bibliotheek. Je kunt ook online grasduinen in onze collectie.

 

15.03 - 29.03 | Posteractie 'Objectivering van de vrouw' in het kader van de Brusselse Week van de rechten van de Vrouw

header

RoSa vzw en het Brussels artistiek collectief Just for the Record slaan de handen in elkaar om een postercampagne op poten te zetten. De collageposters, samengesteld met materiaal uit de RoSa-collectie, kaderen de strijd tegen de objectivering van de vrouw binnen het feminisme van vroeger en nu. Gangbare denkpatronen worden in vraag gesteld en de veelzijdigheid van de strijd voor gelijke rechten voor de vrouw komt aan bod. Tijdens de vernissage op vrijdag 15/03 kom je meer te weten over het bronmateriaal voor deze campagne. Kun je niet langskomen op 15/03? Geen probleem, de expositie is nog tot eind maart bij RoSa te bezichtigen.

Wanneer: vrijdag 15 maart tot vrijdag 29 maart

Waar: RoSa vzw bibliotheek, Zennestraat 30, 1000 Brussel

Meer infoFacebook-evenement

 Posters zijn nog altijd verkrijgbaar in onze bibliotheek!

 

20.03-21.03 | RoSa's pop-up bibliotheek op "Gender en Onderwijs: internationale uitdagingen onder de loep" van eNSPIRED

eSPIRED

Op 20 en 21 maart 2019 ben je van harte welkom op de internationale leerweek in Brussel van eNSPIRED, waar RoSa vzw aanwezig zal zijn met een pop-up bib. Men gaat er vaak vanuit dat genderongelijkheid niet voorkomt in onze klaslokalen omdat meisjes en jongens hier in theorie dezelfde kansen krijgen en hetzelfde onderwijs genieten, zonder onderscheid op basis van geslacht. Toch is de situatie in Vlaanderen en daarbuiten niet zo rooskleurig als je zou denken. Neem samen met opvoeders uit Rwanda en Cambodja internationale genderuitdagingen in het onderwijs onder de loep en zoek samen met hen naar oplossingen. 

 Wanneer: Woensdag 20 maart van 09u00 tot donderdag 21 maart tot 17u00.

Waar: Muntpunt, Munt 6, 1000 Brussel

Meer info: Website eNSPIREDebsite eNSPIRED

 

 

10.03 | International Women's Day Charity Brunch voor RoSa vzw

47580656 2437748919631408 680979704869552128 o

Op zondag 10 maart 2019 (twee dagen na Internationale Vrouwendag) wordt er in het Huis van de Mens een benefietbrunch gehouden ter ondersteuning van onze werking. Voor €15 kun je twee interessante talks komen volgen van Carine Lucas (over 'Digital Technologies' met haar talk "Why Software Matters to You")  en Eline Van Audenaerde van shesaid.so (een netwerk van vrouwen in de muziekindustrie die streven naar gelijkheid) en The Unicorn Mothership. Haar talk heet "Doing it alone - creating a mindstyle in music" over hoe ze haar mentale problemen overwon en gebruikte om haar eigen zaak op te bouwen. 

Wanneer: Zondag 10 maart 2019 van 09u00 tot 15u00

Waar: Het Huis van de Mens, Sainctelette 17, 1000 Brussel

Inkom: €15

Inschrijven: online inschrijvingsformulier

Meer infoFacebook-evenement

 

09.03 | Lezing #Gender met directeur Bieke Purnelle

genderWat betekent genderdiversiteit en -identiteit nu echt? Petra De Sutter (gynaecologe UZGent) heeft het over gender, gelijkheid en rechten, Chaima Ahaddour (onderzoekster KU Leuven) over genderidentiteit en moslimvrouwen en Bieke Purnelle (directeur RoSa vzw) vertelt waarom feminisme goed is voor iedereen. Jad Zeitouni (jongerenadviseur bij de Vlaams Jeugdraad) brengt 20 sterke vrouwen naar voren. Lisette Ma Neza, Jan Martens / GRIP & fABULEUS en Zem zorgen voor slam en poëzie, theater, muziek. Lees meer over de lezingen

Wanneer: Zaterdag 9 maart 2019 om 20u

Waar: 30 cc/Schouwburg, Bondgenotenlaan 21, 3000 Leuven

Inkom: €7

Inschrijven: Ticketten

Meer infoFacebook-evenementFacebook-evenement

 

08.03 | Let's push it up! #nomoretietloze-party

bannerfacebook

Samen met Femma, Onder Stroom en Foxy Monkey Food organiseren we op Internationale Vrouwendag (8 maart 2019) een "#Tietloze"-feestje in de nieuwe feestlocatie Onder Stroom op het Eilandje in Antwerpen. Wat kun je verwachten? Vrouwelijke DJ's zullen alleen vrouwelijke, tijdloze artiesten draaien en er zullen performanes van Hind Eljadid, Mel Ross en Hinda House plaatsvinden. Uiteraard is iedereen - vrouwen, mannen en x-en - meer dan welkom op dit feestje! 

We organiseren dit #nomoretietloze feestje op Internationale Vrouwendag niet zomaar: in 2017 ontstond er in Vlaanderen commotie toen Rosa vzw en enkele markante vrouwen aankaartten dat de Tijdloze van Studio Brussel slechts 2 vrouwen in de top 100 telde. Uiteraard beperkt dit fenomeen zich niet tot lijstjes met muziek- of filmmakers of schrijvers maar ook tot andere disciplines en maatschappelijke sectoren. In een breder verhaal gaat dit over een hegemonie die niet per se bewust of uitgesproken is, maar wel zeer reëel. Tijd om daar op een feestelijke manier iets aan te doen:

Let’s push it up!

Even alles op een rijtje:

- Een leuk feestje waar alleen 'Tijdloze vrouwen' gedraaid zullen worden door vrouwelijke DJ's
- We beginnen rustig, met filmpjes en een netwerkmoment, nadien zetten we de muziek luider en gaan de lasers knallen
- Feministisch t-shirts en sweaters te koop van KinArmat
- Live performances van Hind Eljadid, Mel Ross en Hinda House
- DJ line-up: DJ Hottits, La Twix en The Ovulations (Deejay Schwarzkopf & mlle Decibelle)

Wanneer: Vrijdag 8 maart 2019 vanaf 20u

Inkom: €3

Waar: Onder Stroom, Tavernierkaai 11, 2000 Antwerpen

Meer info: (zet je op aanwezig op het) Facebook-evenement!

 

24.01-07.03 | Extra City's 'IMAGINING MONUMENTS' - over vrouwelijke representatie in de stad van vandaag

kec banner www imagining monuments 1728x1080

In samenwerking met het Middelheimmuseum creëert Kunsthal Extra City voor de tweede keer een discussieplatform waar de hedendaagse betekenis van monumenten kritisch wordt bekeken. Ciska Hoet en Bieke Purnelle, directeurs van RoSa vzw, modereren de gesprekken en het laatste gesprek vindt plaats op 7 maart 2019. Aanwezig: kunstenaars ooooo en Anne-Mie Van Kerckhoven, dichter Maud Vanhauwaert, en directeur van het Middelheimmuseum Sara Weyns. 

Deze tweede editie stelt vragen bij de (onder)vertegenwoordiging van vrouwen in monumenten in de stad van vandaag. Binnen welke (historische) context moeten we de afwezigheid van monumenten voor vrouwen begrijpen? Heeft het anno 2019 nog zin om in stereotypen als ‘man’ versus ‘vrouw’ te denken? Hoe kunnen we binnen representatie van vrouwen aandacht hebben voor superdiversiteit in onze samenleving?

Via een reeks publieke gesprekken en artistieke suggesties denken ze samen na over hoe we als stadsbewoners, activisten, academici, kunstenaars, opinie- en beleidsmakers omgaan met de verschillende aspecten van vrouwelijke representatie bij monumenten in de publieke ruimte.  

Wanneer: Donderdag 7 maart van 19u30 tot 21u00

Inkom: €5

Waar: Kunsthal Extra City, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen

Meer info: Websitepagina Extra City