De eerste officiële Belgische vrouwenstaking is een feit. Op vrijdag 08 maart 2019, Internationale Vrouwendag, leggen vrouwen massaal (gedeeltelijk) het werk neer en/of laten van zich horen. Als kenniscentrum gender en feminisme kan RoSa vzw niet achterblijven. Zowel de bibliotheek als het kantoor blijven de hele dag dicht. 

Voor informatievragen via telefoon en e-mail of een bezoek aan de bibliotheek kan je tot donderdag 17u bij ons terecht. Daarna zijn we er weer vanaf maandag 11 maart om 10u. 

Meer over de Vrouwenstaking

staking groot

 

Initiatiefnemer van de vrouwenstaking is het ‘Collecti.e.f 8 maars’ dat bestaat uit een honderdtal Belgische feministen. Zij roepen alle vrouwen en iedereen die zich vrouw voelt op om op 8 maart niet alleen het werk maar ook al hun andere gebruikelijke (zorg)taken neer te leggen. Dit om te wijzen op hun essentiële plaats in de maatschappij. De oproep van het collectief klinkt zo:

“Overal ter wereld staan vrouwen op, klagen aan en reageren ze op seksisme, op alle vormen van geweld en discriminatie. Ook wij, vrouwen in België, ondernemen dit jaar actie. Op 8 maart 2019, internationale dag van de rechten van de vrouw, roepen wij op tot een staking. Vrouwen nemen deel aan alle aspecten van het leven. Daarom gaat deze staking verder dan loonarbeid en heeft ze ook betrekking op huishoudelijk werk, zorg voor anderen, consumptie en onderwijs. Laten we daarom een sterke boodschap naar de maatschappij sturen: “Als vrouwen stoppen, stopt de wereld”.”

Collecti.e.f 8 maars

Wil je zelf ook deelnemen aan de Vrouwenstaking - Toutes en grève - Women's strike op 08/03 maar weet je nog niet goed hoe? Redacteur Eva Kestemont somt in haar artikel in Weekend Knack van 01 maart 2019 een aantal opties op om op Internationale Vrouwendag en tijdens de staking van 08/03 'van ondeugend tot ondernemend' je engagement te tonen. Ook via sociale media kan je, onder meer via het kanaal van RoSa of via het FB-event van de Vrouwenstaking, volgen wat er allemaal op til staat. 

Zin om de dag al feestend af te sluiten? 's Avonds kan je in Antwerpen terecht op RoSa's #nomoretietloze feestje dat we organiseren in navolging van onze oproep om meer vrouwelijke artiesten in 'De Tijdloze' van Studio Brussel te krijgen. In de Woorden van Kestemont:

"Luisterend en dansend aantonen hoeveel straffe vrouwen de muziek eigenlijk kent? Er zijn ergere manieren om voor meer bewustwording te zorgen."

Meer lezen op rosavzw.be

In de pers