Anne Provoost, Poperinge 1964

Anne ProvoostWe zijn uit ons land vertrokken omdat de moerassen waarop we visten volliepen. De vloedlijn kwam steeds dichter bij de helling waarop we onze vangst droogden, en jarenlang deden we ons best om mee op te schuiven. Maar uiteindelijk kon het niet meer. De wateren bedreigden onze huizen, kinderen verdronken, oogsten en vangsten rotten. We besloten weg te gaan, een heel eind naar het oosten, naar de plek diep landinwaarts waarvan rondtrekkende Rrattika beweerden dat er botenbouwers leefden die het grootste vaartuig aller tijden in elkaar zetten en werkvolk zochten. We kochten een ezel en een tent van dierenhuid, die we moeizaam leerden hanteren. Vervolgens trokken we landinwaarts, weg van de moerassen en de eendenpoelen waar we generaties lang hadden geleefd. 

 Lees verder

 

Biografie

Anne Provoost werd in Poperinge geboren op 26 juli 1964. Ze groeide op in een gezin van vier kinderen in het dorp Woesten in de Westhoek. Als kleuter van vier dicteerde ze haar moeder verhaaltjes. In de lagere school schreef ze schriften vol opstellen die ze met tekeningen opfleurde. Na haar studies Germaanse en een jaar Pedagogiek aan KULeuven, ging ze een tijd in de Verenigde Staten wonen, in Minneapolis. Daar werkte ze in een kinderdagverblijf en publiceerde ondertussen kinderverhalen in Amerikaanse weekbladen. Ze schreef er ook de eerste versie van haar roman Mijn tante is een grindewal (1990) die zich afspeelt aan Cape Cod. Gedurende acht jaar werkte ze voor "Youth for Understanding",  een uitwisselingsorganisatie voor jongeren. Anne Provoost woont sinds 1991 met haar man en de drie kinderen in Borgerhout. Sinds halfweg 1995 is ze voltijds schrijver.

Bij de verkiezingen van 2014 was Provoost lijstduwer voor Groen op de Europese lijst. Ze engageert zich in stRaten-Generaal, de Antwerpse bewonersvereniging die zich verzet tegen de Lange Wapper-brug.

Provoost is inmiddels het jongste lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.

In juni 2007 stond ze op de Senaatslijst voor Groen! op een onverkiesbare plaats. In 2014 was ze lijstduwer op de Europese lijst voor Groen. In april 2008 was ze curator van Zogezegd In Gent , het openingsfestival van de Literaire Lente. Lees haar openingstoespraak.

Anne Provoost komt regelmatig achter haar schrijftafel vandaan voor een media-optreden, een interview of een debat. Geplande optredens vermeldt ze op haar nieuwspagina.
Voor het onafhankelijk filosofiehuis Het zoekend hert schreef ze de nieuwjaarslezing 2013 Eerlijk waar? Over het desavoueren van het verzonnen verhaal.

Eind 2014 was ze gedurende 2 maanden de eerste writer-in-residence in Het Lijsternest in Ingooigem, de woon- en werkplek van Stijn Streuvels. Cobra.be maakte een reportage

Interview: Anne Provoost en Manu Claeys, schrijfster en activist (Knack, 20 maart 2013)

Biografie Anne Provoost - Uitgeverij Houtekiet

Website van Anne Provoost

Oeuvre

 Anne Provoost is geen veelschrijver, verwacht van haar ook geen luchtig proza. Haar romans zitten ingenieus in elkaar en komen na een jarenlang rijpingsproces tot stand. Haar werk is stilistisch van bijzonder hoge kwaliteit. Ze weet in haar verhalen de spanning op te bouwen via een exacte timing van uitstellen en achterhouden van informatie.

De auteur behandelt ernstige thema's met grote omzichtigheid en zonder melodrama, in een sobere directe taal. Haar personages hebben een complex innerlijk leven. Het zijn complete mensen vol tegenstrijdigheden, die soms onverwachte beslissingen nemen. Provoost zet de lezer aan na te denken over goed en kwaad, zonder een moreel oordeel op te dringen.

Anne Provoost heet een jeugdschrijver te zijn, maar ze stelt wel hoge eisen aan haar lezers. In haar werk toont ze aan dat literatuur voor adolescenten even veel toewijding, precisie en aandacht verdient als literatuur voor volwassenen. Ze trekt niet zelf de grens tussen beide genres, anderen mogen dat in haar plaats uitmaken.

Ook lezen : Annemie Leysen, ‘Volwassen literatuur voor de jeugd. Het werk van Anne Provoost ’ - In: Ons Erfdeel. Jaargang 42 (1999)

Margriet van der Wel, ‘Wat de waarheid is, weet niemand Anne Provoost over jeugdliteratuur’ In: Tsjip/Letteren. Jaargang 13 (2003)

Beluister het radioboek In de zon kijken

Lijst van publicaties

Vermelding in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Literatuur

Erkenning en prijzen

Anne Provoost heeft al een stevige internationale reputatie verworven. Haar boeken zijn in verschillende talen vertaald . Van De Arkvaarders bestaan in de V.S. twee edities, een voor de jeugd en een voor volwassenen, In the Shadow of the Ark. In 2000 werd een Engelstalige verfilming gemaakt van haar roman Vallen, getiteld "Falling ".

Sinds ze geïnterviewd werd door de Amerikaanse tv-journalist Billy Moyers over atheïsme en geloof in de tv-reeks Billy Moyers on faith and religion wordt ze in de V.S. beschouwd als de stem van het atheïsme.

Literaire prijzen voor:

 Mijn tante is een grindewal (1991) - het eerste Vlaamse jeugdboek over seksueel misbruik van kinderen en  incest
1991 : Boekenleeuw en Prijs Letterkunde van de Vlaamse Provincies - Jeugd- en kinderboek

Vallen (1995) - over de verlokkingen van extreem-rechts
1995:
Zilveren Griffel
Woutertje Pieterse Prijs
Gouden Uil (nu Fintro Literatuurprijs)
Boekenleeuw en Prijs Letterkunde van de Vlaamse Provincies - Jeugd- en Kinderboek

De roos en het zwijn (1998) - hervertelling van de Schone en het Beest, een gelaagd sprookje met de freudiaanse boodschap van de mentale vadermoord gesitueerd in de donkere middeleeuwen
1998: Gouden Zoen en Boekenleeuw
2000 Luchs-Award van Die Zeit
2001 Sonderpreis van de Jury der Jungen Leser (Oostenrijk)

Voor Mijn tante is een grindewal, Vallen en De Roos en het zwijn ontving Provoost in 2000 de Prijs van Nordrhein-Westfalen.

De arkvaarders (2002) - een geactualiseerde versie van het zondvloedverhaal, vanuit het perspectief van een tienermeisje dat niet uitverkoren is om op de ark te overleven
2002 Gouden Zoen
Boekenwelp
2004 op de bestseller-lijst van Children's Book Sense Picks V.S.
2005 Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen - Jeugd- en Kinderboek
2006 Genomineerd voor de IMPAC Dublin International Award

In de zon kijken (2008)
2008 Longlist Libris literatuurprijs
2008 Shortlist Vrouw & Kultuur Debuutprijs

Anne Provoost is voorgedragen voor de Hans Christian Andersen Awards 2008

Overzicht prijzen en onderscheidingen

Aanraders uit RoSa bibliotheek

Meer in de RoSa bibliotheek over auteur Anne Provoost

Doorzoek de online catalogus met de trefwoorden: Provoost Anne, auteurs, België, kinderliteratuur, interview