Saskia de Coster, Leuven 1976

Saskia de Coster - Foto: copyright Johan Jacobs - http://www.demoeial.be/artikels/10917/Brusselse-Big-Bang.dhtml

... klaar om in de liesstreek van de Balkan neer te dalen, in het landje op het kruispunt der beschavingen, waar twee miljoen inwoners rusteloos wachtten: Macedonië.

Als je uit een vliegmachine kruipt, is je lichaam wel al op zijn bestemming maar je geest zweeft nog in een tussenland. Was het daardoor dat ik, honderddertien tot honderddertig (winter) kilo onafhankelijke lesbienne, stond te trillen op mijn benen? Of was het omdat ik hier voor de liefde was en vreesde dat ik weer een zelfmoordpoging zou mogen ondernemen?

‘Dit is het land,’ sprak Joycelyn, de Amerikaanse spionne, plechtig en op volume vijftig, ‘hier liggen de kansen en de mannen nog voor het rapen. Duizenden volkeren hebben de Macedoniërs al platgekregen, nu is het onze beurt om hen te domineren.’

Fragment uit: Honderdveertig kilo liefde - In: Dietsche Warande en Belfort. Jaargang 157 (2012)

Biografie

Saskia de Coster schrijft haar eerste volzin naar eigen zeggen in de zandbak wanneer ze twee jaar is. Hoe dan ook, het klopt dat ze al erg jonge bezig is met schrijven. Op haar dertiende krijgt ze de titel van nationaal laureaat in de Junior Journalist wedstrijd (1989).

De Coster behaalt een diploma Germaanse Filologie aan de K.U.Leuven (1994-1998) en een masters Literatuurwetenschappen (1998-1999). Prof. Wildemeersch (UIA) biedt haar een baan aan om een biografie van Hugo Claus te schrijven maar na een inhoudelijk conflict met Wildemeersch geeft ze haar job op. Ondertussen is haar eerste roman Vrije Val (2002) verschenen. Dankzij een beurs van het Vlaams Fonds voor de Letteren en een kunstenaarsstatuut waagt ze de stap naar voltijds schrijverschap. Schrijversgewijs

Saskia de Coster verschijnt vaak in de spotlights, op kunstpodia en in de media. Ze treedt op in debatten en is een veelgevraagd spreker. Auteurslezingen

De Coster is vaste columnist bij de krant De Morgen. Naar aanleiding van de actie Literaire Moeders van Het Letterenhuis schreef ze Mannen, wees gewaarschuwd, vrouwelijke schrijvers rukken op! (De Morgen, 15/01/2014)

Op 24 maart 2014 werd de auteur meemoeder van een zoontje.

Interviews met Veto (25 oktober 2015), Cutting Edge (2 mei 2013), Zizo (12 april 2013) en een verfilmd interview over Wij en ik met Lezentv.nl (april 2013, 38 minuten).

Writer in Residence in Amsterdam (2007) en in de cultuurkolonie Winnipeg in Canada (februari 2010).

 

Website van Saska De Coster  ; haar Facebookpagina

Saskia de Coster vermeld in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren

Oeuvre

 Saskia de Coster is een van de belangrijkste jonge schrijvers van dit moment. Ze schrijft romans, verhalen, filmscenario's en columns, ze maakt videokunst, theater- en liedjesteksten. Ze vertaalt al eens een kinderboek.

Critici noemen haar werk stilistisch overdadig, bevreemdend en onbegrijpelijk. Haar debuutroman Vrije val (2002) is geen groot succes. Twee jaar later volgt haar tweede roman, Jeuk (2004), vol bizarre fantasie. In 2006 breekt ze door met Eeuwige roem, een roman vol sprankelende vergelijkingen en personificaties. Na Held (2007), dat de longlist van de AKO Literatuurprijs haaldeverscheen in 2009  Dit is van mij. Dit boek stond ook op de longlist van de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil en werd genomineerd voor de Anna Bijns Prijs. Haar superieure roman, Wij en ik (2013) werd door recensenten en publiek gunstig onthaald.  De luchtige zomerpocket Oh Jackie O! (2011) schreef ze voor het maandblad Feeling. Eind september 2015 verscheen haar jongste roman Wat alleen wij horen .

De Coster levert regelmatig bijdragen aan kranten als Frankfurter Allgemeine Zeitung, de Volkskrant, NRC Handelsblad, Vrij Nederland en le Soir. Ze behoort tot de kernredactie van het literaire tijdschrift Dietsche Warande & Belfort. Ze is actief in toneel en video en werkt graag samen met beeldend kunstenaars.  

Saskia De Coster was in 2015 curator van het Brusselse (Big) Bang! stadsfestival. Ze interviewde onder meer de Amerikaanse auteur Jonathan Franzen.

Haar romans :

  • Vrije val   (2002)
  • Jeuk  (2004)
  • Eeuwige roem(2006)
  • Held (2007)
  • Dit is van mij (2009)
  • Wij en ik (2013)
  • Wat alleen wij horen (2015)

Een bibliografie van artikelen in literaire tijdschriften.

Erkenning en prijzen

Humo en De Groene Amsterdammer verkozen Saskia de Coster tot een van de twintig beste schrijvers jonger dan 35. Saskia De Coster ontving de Interuniversitaire Literaire Prijs aan KULeuven en de Cutting Edge Award Beste Nederlandstalige Roman in 2007. Ze werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs 2006 en 2007 en de SABAM prijs 2008. Ze werd genomineerd voor de BNG-literatuurprijs 2007.  Haar roman Dit is van mij (2009) werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil. Saskia de Coster wint met haar roman Wij en ik de Opzij Literatuurprijs 2014, de jaarlijkse prijs voor de beste roman van een Nederlandstalige schrijfster.

Bekijk Goodreads