Annelies Verbeke, Dendermonde 1976

 Annelies Verbeke  ... 'Ik wil je enkel een vraag stellen', zei ik.

Ze glimlachte gemaakt en trachtte de onzekerheid in haar puilogen te verbergen met haar valse wimpers.

'Not understand. Just arrive.'

'When do you sleep?' Ik had geen zin om hier lang te blijven. Ik had geen plaats voor omwegen, laat  staan voor begrip.

'Sleep?' Ze vouwde haar mollenpootjes naast haar kaak, sloot haar oogjes en tuitte haar mondje.

'No sleep, Miss, only fuck.'
Ze loog, de trut. Wat deed ik hier ook? Wat een idee om te twijfelen aan het feit dat hoeren slapen. Iedereen slaapt. Slaap verweeft heden en verleden. Slaap verwerkt en heelt. Slaap bindt arm en rijk, man en vrouw, mens en dier. Iedereen, elckerlijc, behalve ik.

Uit: Slaap! - 2003

Biografie

 Annelies Verbeke schrijft als kind al sprookjes. Ze studeert Germaanse taal- en letterkunde aan de universiteit van Gent en scenarioschrijven aan het Rits in Brussel. Na een jaar voor de klas gaat ze een tijdje installaties voor waterbehandeling verkopen.

Haar talent wordt opgemerkt in 2003 tijdens het filmfestival van Berlijn met de selectie van 'Dogdreaming' voor European Pitch Point , een grote scenariowedstrijd. In 2003 debuteert ze succesvol met de roman Slaap!, de opvolger Reus verschijnt in 2006. Een jaar later verschijnt een verhalenbundel Groener Gras.

Ondertussen werkt ze aan kortverhalen, filmscenario’s, columns, recensies en journalistieke bijdragen voor diverse kranten en weekbladen, zoals het tegendraadse maandblad Deng dat ter ziele ging. Ze geeft lezingen in bibliotheken en leeskringen in Nederland en Vlaanderen (agenda Annelies Verbeke).

Annelies Verbeke bij De Buren

Annelies Verbekes biografie op haar eigen website

 Oeuvre

 Romans

Slaap!  (2003) ; Reus  (2006)  ; Vissen redden  (2009) ; Dertig dagen (2015)

Lees een recensie van Dertig dagen op de site van Literair Nederland

Bundels

Groener Gras  (2007) ; Wakker (2011) ;  Veronderstellingen (2012) ; Naar de stad (2012); Halleluja (2017)

Tirol inferno (2013), een novelle in jambische parameters en rijm

Theater

Ze schreef toneelstukken voor de gezelschappen TgSTAN, Wunderbaum en SKaGeN. Het stuk Rail Gourmet (Wunderbaum) werd geselecteerd voor het Theaterfestival 2010. Meer: Theater en filmscenario's

Annelies Verbeke vermeld in de Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren

 Erkenning en prijzen

Haar scenario 'Dogdreaming' werd geselecteerd voor een scenariowedstrijd tijdens het filmfestival van Berlijn in 2003.

Voor 'Slaap!' ontving ze de Vrouw & Kultuur Debuutprijs 2004 , de Debuutprijs 2004 van boek.be en werd ze geselecteerd voor de longlist AKO literatuurprijs 2004. In 2005 won ze het Gouden Ezelsoor, een debuutprijs van de grafische industrie.

Annelies Verbeke stond op de shortlist voor de BNG Literatuurprijs 2010. Ze was als enige Vlaming genomineerd voor de Nederlandse oeuvreprijs voor haar roman Vissen redden.

Ze ontving de Opzij literatuurprijs 2016 voor Dertig dagen. Het Nederlandse feministische maandblad Opzij bekroont elk jaar de beste Nederlandstalige roman van een vrouwelijke auteur met een bedrag van 5.000 euro.

 

Slaap! is ondertussen al een van de meest vertaalde Vlaamse literaire romans ooit: het is verschenen in het Turks, Sloveens, Deens, Duits, Fins, Litouws, Ests, Portugees, Frans, Italiaans, Spaans, Hongaars en Roemeens, maar ook in het Tsjechisch en Kroatisch.

De Roemeense vertaling Dormi! werd opgenomen in een literaire reeks van de Roemeense kwaliteitskrant Cotidianul.

Annelies Verbeke is een veel gevraagde gast op buitenlandse literaire evenementen, als auteur, als writer in residence of als ondervoorzitter van PEN Vlaanderen.

Aanraders uit de RoSa bibliotheek

Meer in de RoSa-bibliotheek over Annelies Verbeke.

Doorzoek de online catalogus met de trefwoorden: Verbeke Annelies, auteurs, België, prijzen