Connie Palmen, Sint-Odiliënberg (Nederland), 1955

Connie Palmen"Voor de meeste mensen bestaan wij alleen in een boek, mijn bruid en ik. De afgelopen vijfendertig jaar heb ik met een machteloos afgrijzen moeten aanzien hoe onze echte levens bedolven raakten onder een modderstroom van apocriefe verhalen, valse getuigenissen, roddels, verzinsels, mythen, hoe onze ware, complexe persoonlijkheden werden vervangen door clichématige personages, vernauwd tot simpele imago´s, op maat gesneden voor een sensatiebelust lezerspubliek.
En dan was zij de broze heilige, ik de brute verrader.
Ik heb gezwegen.
Tot nu.".

Uit: Jij zegt het (2015)

Biografie

De neerlandica, schrijfster en filosofe Connie Palmen is geboren in Sint Odiliënberg nabij Roermond in Nederlands-Limburg, op 25 november 1955, als Aldegonda Petronella Huberta Palmen. Haar roepnaam ‘Connie’ heeft ze naar eigen zeggen te danken aan de coniferen in de kloostertuin van haar geboortedorp. Samen met haar drie broers krijgt ze een katholieke opvoeding.  Ze is als kind erg onder de indruk van de kerk en het geloof. Op de middelbare school in haar geboortedorp verveelt de schrandere Connie zich, behalve in de lessen Nederlands. De rest van het middelbaar volgt ze aan de Pedagogische Academie in Roermond. Op haar 22ste trekt ze naar Amsterdam, waar ze aan de universiteit studeert van 1978 tot 1988. Eerst neerlandistiek, daarna filosofie. De studie Nederlands voltooit Palmen in 1986 cum laude met een proefschrift over de roman 'In Nederland' van Cees Nooteboom. Als filosofe is ze in de ban van JeanPaul Sartre, Foucault en Jacques Derrida. Haar scriptie ‘Het weerzinwekkende lot van de oude filosoof Socrates’ komt als boek uit in 1992.

Wanneer haar geliefde, de Nederlandse journalist en columnist Ischa Meijer, in 1995 op zijn 52ste overlijdt, verwerkt ze dit verlies in de autobiografische roman ‘I.M.’ (1998). Een diepe rouwperiode volgt. Ook de volgende roman Geheel de uwe (2002) gaat over het leven en sterven van Meijer. Vanaf 1999 is de D66-politicus en minister van staat Hans van Mierlo haar levenspartner. Ze trouwen op 11 november 2009. Van Mierlo overlijdt amper vier maanden later. In ‘Logboek van een onbarmhartig jaar’ (2011) brengt Palmen verslag uit van haar rouwproces. Het boek beschrijft de rauwe fysieke pijn van het gemis en de verdoving ervan met alcohol, pillen en sigaretten. 

De extraverte Connie Palmen is een bekende figuur in Nederland. Een teruggetrokken leven aan de schrijftafel is niets voor haar. Ze is nadrukkelijk aanwezig in de media, geeft interviews en lezingen, presenteert talkshows, staat op de planken, doet marathon-signeersessies. Omdat ze zo open is over haar privéleven krijgt ze nogal wat kritiek te verduren.

Oeuvre

Met haar schrijven wil Palmen tonen dat elke werkelijkheid het karakter krijgt van fictie zodra ze in een verhaal gegoten wordt. De subtiele verwevenheid van realiteit en verbeelding, zonder de pretentie de historische werkelijkheid weer te geven, dat is volgens Palmen de essentie van literatuur. Het sterk autobiografische karakter van haar werk doet soms de vraag rijzen of de benaming 'roman' wel op zijn plaats is.

De romans De wetten en De vriendschap zijn in vele talen vertaald: Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Zweeds en Deens, Russisch, Roemeens, Tsjechisch en het Koreaans. In 2008 verscheen een audioboek van 'De wetten', voorgelezen door Connie Palmen zelf. Ze publiceerde in tijdschriften zoals 'Maatstaf', 'Trouw', 'Elle', 'Vrij Nederland', 'Preludium', 'Libelle'.

Connie Palmen en Adriaan van Dis hadden in 1996 een gezamenlijk theaterprogramma. Palmen presenteerde in de zomer van 2005 'Zomergasten' en maakte in 2010 samen met Vlaams actrice Els Dottermans de theatervoorstelling 'Was will das Weib?'.

Connie Palmen schreef het Boekenweekessay bij het thema van de Boekenweek 2017: Verboden vruchten. In het essay De Zonde van de vrouw onderzoekt Palmen aan de hand van de levens van vier vrouwen het verband tussen originaliteit, roem en zelfdestructie. 

Fictie

De wetten (1991)
De vriendschap (1995)
I.M. (1998)
De erfenis (1999)
Geheel de uwe (2002)
Als een weke krijger (2005)
Lucifer (2007)
Logboek van een onbarmhartig jaar (2011)
Jij zegt het (2015)

Non-­fictie
Het weerzinwekkende lot van de oude filosoof Socrates (1992)
Echt contact is niet de bedoeling (2000)
Iets wat niet bloeden kan (2004)
Een kleine filosofie van de moord (2004)
Als een weke krijger (2005)
Jij bent de absolute harmonie: laudatie bij de tachtigste verjaardag van Harry Mulisch (2007)
Het geluk van de eenzaamheid (2009)
De zonde van de vrouw (2017)

Meer weten

Erkenning en prijzen

Voor haar debuutroman De wetten ontving Connie Palmen de European Novel of the year 1991 en Het Gouden Ezelsoor 1992.

Voor haar tweede roman De vriendschap mocht Palmen de Gouden Uil en de prestitieuze AKO-literatuurprijs 1995 in ontvangst nemen. Ze kreeg voor dit boek ook de  Trouw publieksprijs 1996 en De Gouden Bladwijzer van 'Humo' 1996. In mei 2016 won Palmen de Libris Literatuurprijs met haar roman Jij zegt het dat verscheen in 2015. Ze is de derde vrouw die de prijs krijgt, na Frida Vogels met De harde kern in 1994 en D. Hooijer met Sleur is een roofdier in 2008. In 2017 werd Jij zegt het van Connie Palmen bekroond met de literaire jeugdprijs De Inktaap.

Haar boeken gaan in hoge oplagen over de toonbank.

Aanraders uit de RoSa bibliotheek

Doorzoek de online catalogus met de trefwoorden: Palmen Connie, auteurs, Nederland, prijzen

Bronnen van foto's: www.harpersbazaar.nl en www.30cc.be