RoSa - kenniscentrum voor gender en feminisme is een boeiende en levendige plaats waar studenten, beleidsmakers en al wie geïnteresseerd is in gender en feminisme terecht kunnen voor informatie, documentatie en inspiratie.

Collectiedomein

De oorsprong van de RoSa-collectie gaat terug tot de tweede golf van feminisme in Vlaanderen in de jaren '70 van de vorige eeuw. Ze bevat ondertussen al meer dan 30.000 boeken. Daarnaast zijn er tijdschriften, affiches, archiefstukken, ...

De collectie weerspiegelt de dubbele functie van RoSa:

  • RoSa als de bewaarder van feministisch documentair erfgoed
  • RoSa als het kenniscentrum voor hedendaagse vraagstukken rond feminisme en gender. 

Het resultaat is een unieke collectie gespecialiseerde - maar heel diverse - non-fictieliteratuur. Alles verzameld onder één dak.

Thema's

bib2De historiek van de vrouwenbeweging is een belangrijk thema. RoSa verzamelt en bewaart immers het documentaire erfgoed van de vrouwenbeweging in Vlaanderen en daarbuiten sinds haar oprichting in 1977. Ook oudere stukken worden met zorg gearchiveerd. Schenkingen worden in dank aanvaard.

Bij het verwerven van documentaire informatie voor de collectie focust RoSa op kernthema’s rond feminisme en gender. Vermits gender alle maatschappelijke thema’s doorkruist, is het collectiedomein erg divers. Dat gaat over arbeid, onderwijs, besluitvorming, geweld, reproductieve rechten, vrouw- en manbeelden in media en reclame, migratie en duurzame ontwikkeling, theorievorming rond feminisme, kunst en cultuur, ... 

RoSa heeft ook een aanzienlijke non-fictie-collectie rond thema's als genderidentiteit en seksuele oriëntatie, intersectionaliteit, queer zijn, de link tussen gender en beperking en noem maar op.

Er wordt continu gewerkt aan een evenwichtige collectieopbouw, rekening houdend met opgelegde besparingen en stijgende prijzen. Aankoop- en verwervingscriteria voor de collectievorming worden voortdurend kritisch geëvalueerd en bijgestuurd waar nodig.

©The Word Magazine + Pauline Colleu 

Kenmerken 

Inhoudelijk

Non-fictie: wetenschappelijk onderbouwde lectuur
Relevant: de genderinvalshoek is een absolute voorwaarde
Actueel: hedendaagse trends, strekkingen, nieuwste bevindingen en inzichten op vlak van vrouwenstudies en genderstudies.
Uniek: lectuur die niet zomaar overal te vinden is wegens te gespecialiseerd
Tegendraads: controversiële inhoud, zelfs ronduit anti-feministisch, wordt niet geweerd

Vorm

Papieren informatiedragers:

Boeken: monografieën, naslagwerken, essaybundels, fotoboeken, stripverhalen,
Tijdschriften: wetenschappelijke tijdschriften, feministische tijdschriften, ledenbladen van vrouwenorganisaties, commerciële glossy's
Grijze literatuur: masterproeven, congresmappen, persmappen, verslagen, onderzoeksrapporten, handleidingen, beleidsondersteunende teksten, kalenders, lesmateriaal
Knipselmappen: artikels uit kranten en opiniebladen, vanaf het begin van de tweede feministische golf tot heden
Organisatiemappen: oprichtingsdocumenten, verslagen van vergaderingen, briefwisseling, boekhouding, folders van 182 vrouwen- en middenveldorganisaties
Themamappen: artikels, factsheets, losse tijdschriftnummers per thema
Affiches

Digitale informatiedragers:

Digitale documenten, al dan niet digital born. Dit is hoofdzakelijk grijze lectuur:
actieplannen, adviezen, affiches, boeken, brochures, catalogi, charters, congrespapers, congresverslagen, factsheets, folders, handleidingen, jaarverslagen, leermiddelen, lezingen, nieuwsbrieven, opinies, persberichten, rapporten, samenvattingen, scripties, toespraken, verslagen, wetenschappelijke artikels.

Digitaal beeld- en klankmateriaal. Recent gestart en voorlopig beperkt tot klankfragmenten in .wav-formaat.

Er worden op dit moment geen e-books noch digitale tijdschriftabonnementen in de RoSa-collectie opgenomen.

Elektronische informatiedragers:

CD, DVD, videotapes

Talen

De RoSa-collectie neemt materiaal op in 3 talen: Nederlandstalig 4%, Engelstalig 45% en Franstalig 15%. Schenkingen in andere talen worden helaas sinds onze verhuis naar een nieuwe (kleinere) locatie in 2017 niet meer opgenomen in de collectie.

Opzoeken

De RoSa-collectie is ontsloten met trefwoorden uit de vrouwenthesaurus en doorzoekbaar via de online RoSa-catalogus. RoSa-medewerkers helpen u op weg met relevante trefwoorden voor uw onderwerp. Mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. In de bibliotheek zal de baliemedewerker u bijstaan, als u dat wenst.

Lees ook: RoSa lanceert haar digitale bibliotheek

Aanvullende gegevens