Summer school Gender & Superdiversiteit

In navolging van hun vorige workshops rond kruispuntdenken en het online “Gender & Diversiteit”-dossier dat daar uit voortkwam, organiseert Kif Kif dit jaar een summer school rond het thema “Gender & Superdiversiteit”. Deze summer school richt zich doelbewust op een breed publiek door academische keynotes, theoretische en activistische workshops, een rondetafelgesprek, culturele activiteiten, en een slotdebat aan te bieden rond de thema’s van genderdiversiteit, superdiversiteit en kruispuntdenken.

Met deze summer school wil Kif Kif een kritische maatschappelijke bijdrage leveren aan het gepolariseerde debat rond diversiteit in Vlaanderen, tonen dat dit debat meer dan ooit broodnodig is, en dat het tevens tot productieve resultaten kan leiden.

De summer school gaat door van dinsdag 16 augustus tot en met zaterdag 20 augustus 2016.

summerschool logo website

Meer info: www.kifkif.be of op de Facebook-pagina van Kif Kif: https://www.facebook.com/Kif-Kif-Beweging-304564396242840/?fref=nf.

Programma

dinsdag 16 augustus

Tijdens de eerste dag van de summer school wordt er dieper ingegaan op de noties genderdiversiteit, superdiversiteit en kruispuntdenken aan de hand van een lezing over superdiversiteit door Ico Maly (voormalig Kif Kif-coördinator, Universiteit Tilburg) en een workshop over kruispuntdenken in samenwerking met ella vzw, gegeven door Evelien Geerts (UC Santa Cruz & VOK), Merel Terlien (ella & VOK) en Irina Ilisei (Council for Europe). 

woensdag 17 augustus - donderdag 18 augustus

Op dag twee en drie wordt er specifiek gefocust op de thema’s van superdiversiteit in het Belgische (en Europese) bedrijfsleven, de politiek en het activisme, en het onderwijs. Zo zal Marc Timmerman van Axiom een interactieve lezing geven over het belang van diversiteitsmanagement, en werden politici, activisten en middenveldorganisaties zoals Merhaba, Yamila Idrissi (Sp.a), Ikram Kastit (Groen), Imade Annouri (Groen), Ida Dequeecker (PVDA+) en het Netwerk tegen Armoede, uitgenodigd voor een rondetafelgesprek rond diversiteit en representatie binnen de Belgische politiek. RoSa vzw en de Kinderrechtencoalitie Vlaanderen vertellen vervolgens meer over genderstereotypen en (gender)discriminatie in het onderwijs.

vrijdag 19 augustus

Op dag vier komen de thema’s van (post)feminisme en mediarepresentatie & beeldvorming aan bod: op de agenda staat onder andere een keynote van Iris van der Tuin (Universiteit Utrecht), alsook een praktische workshop over discoursanalyse, gegeven door Sarah Scheepers (coördinatrice ella).

zaterdag 20 augustus

Op dag vijf wordt de summer school afgesloten met een begeleid bezoek aan het Red Star Line-museum, en een slotdebat over superdiversiteit & (im)migratie in het Ecohuis met onder andere Warda El-Kaddouri (MO*, UGent) en Claudia Bonamini (Vluchtelingenwerk Vlaanderen).

RoSa vzw zal doorlopend aanwezig zijn met een pop-upbibliotheek rond de thema's die aan bod komen tijdens de summerschool. Op donderdag 18 augustus voorzien we een vorming rond gender in het onderwijs.

 Praktisch

 • Meer informatie op de website van Kif Kif: http://www.kifkif.be/actua/summer-school-gender-superdiversiteit-2016
 • De summer school gaat door in het Zuiderpershuis, Timmerwerfstraat 40, 2000 Antwerpen. Het slotdebat zal plaatsvinden in het Ecohuis, in Borgerhout.
 • Deelnameprijs voor de hele week is 30 euro, en 25 euro voor studenten en werkzoekenden (toegangstickets museumbezoek en slotdebat inbegrepen).
 • Inschrijven kan via deze link.
 • Wegens grote interesse in deze summer school, zal Kif Kif uiteindelijk 30 deelnemers selecteren uit de groep van personen die een formulier hebben ingediend.
 • Deadline voor de applicatie voor deze summer school is maandagochtend 25 juli 2016.

Meer lezen

Zie ook Kif Kif's nieuwe online dossier, waar hun meest recente visietekst, samen met het volledige programmaboekje en leeslijst, binnenkort op valt raad te plegen. Op sociale media kan je terecht met de hashtag #KifKifSummerschool

Voor wie niet kan wachten, alvast een aantal suggesties uit de RoSa-bibliotheek:

Gender-at-Work-coveriris van der tuin covermanagingwit krijtsocial justice

 • Gender at work: theory and practice for 21st century organizations / Aruna Rao (e.a.), 2016. RoSa ex.nr.: EII a/0755
 • Stille stemmen: wanneer liefhebben of jezelf zijn niet vanzelfsprekend is / Klaartje Van Kerckem, 2016. RoSa ex.nr.: Aa/0407
 • Generational Feminism: New Materialist Introduction to a Generative Approach / Iris van der Tuin, 2015. RoSa ex.nr: verwacht
 • Intersectioneel denken / ella vzw, 2015. RoSa ex.nr.: dd/001273
 • Gender Mainstreaming Toolkit for Teachers and Teacher Educators / Rosanne Wong (e.a.), 2014. RoSa ex.nr.: dd/000656

 • Gender in media, kunst en cultuur / Rosemarie Buikema & Iris van der Tuin, 2007. RoSa ex.nr.: FII p/0472
 • Managing diversity in the global organization: creating new business values / Celia De Anca & Antonia Vazquez, 2007. RoSa ex.nr.: EII a/0630
 • Wit krijt schrijft beter: schoolloopbanen van allochtone jongeren in beeld / Nils Duquet (e.a.), 2006. RoSa ex.nr.: DII 3d/0025
 • Teaching and social justice: integrating multicultural and feminist theories in the classroom / Carolyn Zerbe Enns & Ada L. Sinacore, 2005. RoSa ex.nr.: DII 3f/0081
 • De terugkeer van de grote verhalen: een feministische en multiculturele visie op Europa / Rosi Braidotti, 2003. RoSa ex.nr.: M/0245

 Ook RoSa's beknopte literatuurlijst voor de summerschool is online te raadplegen. Daar vind je nog meer suggesties.