Het boerkiniverbod zorgde vorige zomer voor heel wat ophef in Frankrijk. De arrestatie van tientallen verhulde vrouwen aan de Franse stranden leidde tot heel wat protestacties. Ook in eigen land werd een strandfeest in boerkini gehouden als reactie op een mogelijk boerkiniverbod. Kunnen we lichaamsbedekkende zwemkleding in openbare zwembaden verbieden? Unia en de Ombudsvrouw Gender bieden antwoord.

Boerkiniverbod gelijkheidsbevorderend?

boerkini2Enerzijds zien voorstanders van een boerkiniverbod de boerkini als een symbool van onderdrukking. Vrouwen zouden dit kledingstuk niet uit vrije wil dragen. Anderzijds zijn tegenstanders van een boerkiniverbod van mening dat het dragen van een boerkini een keuze is die een vrouw uit vrije wil maakt. Dan heb je nog degenen die zich bevinden in de grijze zone. Zij zien de boerkini impliciet als een onderdrukkend kledingstuk, maar ze zijn wel van mening dat vrouwen die de boerkini niet mogen dragen zich onmogelijk ten volle kunnen integreren in de maatschappij.

Uit de ontvangen meldingen in de Genderkamer blijkt op voldoende wijze dat de boerkini wordt gedragen op basis van een persoonlijke keuze. Net als in Frankrijk kan niet volgehouden worden dat een kledingstuk dat op basis van een vrije keuze gedragen wordt, een inbreuk vormt op de gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Voor een verbod op het dragen van lichaamsbedekkende zwemkleding geldt dat de gelijkheid niet gebruikt kan worden om een dergelijk kledingstuk te bestrijden. Dat het kledingstuk door sommigen als onvoldoende klassiek, te preuts of zelfs als vreemd gezien wordt, volstaat niet om een verbod te rechtvaardigen.

Unia besluit dat een algemeen verbod op het dragen van lichaamsbedekkende badpakken discriminerend kan zijn voor bepaalde zwemmers. Meer specifiek gaat het hier over mensen die het willen dragen vanwege hun geloofsovertuiging en om anderen die omwille van hun gezondheidstoestand, fysieke eigenschap of handicap aangewezen zijn op dergelijke zwemkleding.

Foto: Flickr - Charles Roffey

In de Pers

Meer lezen

Zoek in onze online catalogus op volgende trefwoorden: Mode / Islam 

blootofbedekt womeninislam

  • Schipper, Minneke / Bloot of bedekt: van niets om het lijf naar strak in het pak, 2015, 277 p. (RoSa-exemplaarnr. FIm/265)
  • Roals, Anne Sofie / Women in islam : the western experience, 2001, 339 p. (RoSa-exemplaarnr. FIh/44)