Vanaf heden zal RoSa elke maand een overzichtje publiceren van de evenementen die plaatsvinden in de RoSa-bibliotheek, die we mee organiseren of waarvan we partner zijn. Februari 2018 staat volledig in het teken van film met onze medewerking aan ‘Femdom Shorts’ van Kortfilm.be en onze eigen CineRoSa filmscreening rond ‘Una Mujer Fantástica’. 

Vrijdag 23 februari: Femdom Shorts in samenwerking met Kortfilm.be en Cinema in de Studio

femdom shorts

Kortfilm.be is het enige online magazine in Vlaanderen dat zich specialiseert in kortfilms. Ze brengen recensies, festivalverslagen, dvd-besprekingen en relevante interviews. Sinds kort mogen ze maandelijks de Cinema in de Studio onveilig gaan maken met screenings en vertoningen. Cinema is vorig jaar in oktober feestelijk geopend. Het is een kleine cinema met 49 stoelen in De Studio in Antwerpen, het vroegere Studio Herman Teirlinck (de Antwerpse toneelschool). Deze maand slaan we de handen in elkaar om samen een feministische kortfilmavond te organiseren: Femdom Shorts. Dit wordt een kleinschalige en gezellige screening van 7 kortfilms geregisseerd door vrouwen, van vroeger en nu.

 

Programmatie:

 • ‘Semiotics of the Kitchen’ van Martha Rosler (1975): in deze 6-minuten durende klassieker doet Martha Rosler alsof ze een traditioneel kookprogramma presenteert, tot ze gewelddadig en rebels wordt met potten, messen en pannen.
 • ‘Ik weet alleen wat ik nu weet’ van Joke Van Den Hof (2015): Joke Van den Hof speelt een heel eenvoudig lijnenspel binnen een blauw-wit vlak. Ze neemt hiervoor als uitgangspunt de meest menselijke en dus meest eenvoudige en toch meest besproken en verdoken handeling tussen twee mensen: seks. Ze suggereert in haar film een erotische reeks bewegingen van twee lichamen en koppelt die aan fragmenten van dagelijkse, triviale doch poëtische manoeuvres, geluiden en geuren. 
 • ‘Girlhood’ van Heleen Declercq (2017): Net zoals in de volgende film op het programma het geval is, vraagt ‘Girlhood’ zich af: “Wat betekent het om een vrouw te zijn?” In deze mozaïekfilm geeft Heleen Declercq ons inkijk in het hoofd van jongeren die met hun eigen problemen en identiteit worstelen.
 • ‘Réponse de femmes (…)’ van Agnès Varda (1975): 1975 was ‘het jaar van de vrouw’. Nouvelle Vague-regisseuse Agnès Varda geeft zeven vrouwelijke filmmakers zeven minuten lang de tijd om de vraag “Wat betekent het om een vrouw te zijn?” te beantwoorden.
 • ‘FEMALE/UNKNOWN’ van Mieke Briers (2017): een jonge vrouw is alleen op een uitgestorven tuinfeestje. Female/Unknown volgt haar gedachten, verlangens en geliefdes en toont ons haar worsteling met haar identiteit.
 • ‘Mamada Perdida’ van Joke Van Den Hof (2016): Animator Joke Van den Hof creëert een geel-rood-blauw universum, met een tropisch sfeertje. Naakte vrouwen met lang haar liggen te zonnebaden, op een soundtrack van gegiechel en gezucht. Een fijn rood lijntje is nog niet vaak zo uitgesproken geweest.
 • ‘Saute ma ville’ van Chantal Akerman (1968): nog voor haar magnus opus ‘Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles’ maakte filmmaker Chantal Akerman op 18-jarige leeftijd reeds ‘Saute ma Ville’. Ook hier spelen verveling en isolatie een grote rol. Akerman speelt zichzelf terwijl ze gek wordt van huishoudelijke routines.

De filmavond begint om 20:00 en zal gevolgd worden door een nagesprek over de zin en onzin van het feminisme in cinema anno 2018 in Het Salon van De Studio, dat gemodereerd zal worden door onze eigen RoSa vzw-directeur Ciska Hoet. Regisseurs Heleen Declercq (‘Girlhood’) en Mieke Briers (‘FEMALE/UNKNOWN’) zullen aanwezig zijn. 

Praktische informatie:

 • Wanneer: vrijdag 23 februari, 20u-22u
 • Waar: De Studio, Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 Antwerpen
 • Duur: 72 minuten (films) + 45 minuten (nagesprek)
 • Tickets: €10 (en €5 voor -21 en 65+) en verkrijgbaar via deze link
 • Facebookevenement: https://www.facebook.com/events/390078294779194/ 

26 februari: CineRoSa #2 - ‘Una Mujer Fantástica’

una mujer fantasticaRoSa vzw helpt je voor te bereiden op de 90ste Academy Awards met een exclusieve screening van de film ‘'Una Mujer Fantàstica', een Chileense film van 1 uur en 44 minuten onder regie van Sebastián Lelio. De film is bovendien dit jaar genomineerd voor de categorie "Beste Buitenlandse Film". Onze #CineRoSa filmscreenings zijn helemaal gratis! De film zal gescreend worden in de originele versie met Nederlandstalige ondertiteling.

Korte inhoud:

De transseksuele Marina en haar twintig jaar oudere vriend Orlando zijn verliefd, gelukkig en bezig een gezamenlijke toekomst op te bouwen. Maar wanneer hij plotseling overlijdt is het leven zoals Marina dat kende plotseling voorbij. Tijd om te rouwen wordt haar niet gegund. Zowel de dokters als zijn familie zijn argwanend over haar exacte rol bij zijn dood. Terwijl er een onderzoek wordt gestart, sluit zijn familie - die de relatie nooit heeft geaccepteerd - haar volledig buiten. Ze is niet welkom op de begrafenis en wordt zijn appartement uitgezet. Marina laat zich echter niet zomaar buitenspel zetten en vecht voor haar recht om zichzelf te kunnen zijn.

Trailer bekijken kan hier

Lovende recensies:

"Una Mujer Fantàstica: van grootstedelijk liefdesdrama naar emotioneel doorbloede thriller"  - Knack

De Morgen: "Una Mujer Fantàstica: weg met die oogkleppen" - De Morgen

De Volkskrant: "Una Mujer Fantàstica zwiert tussen overdrijving en realisme" ⭐⭐⭐ - De Volkskrant

"Exquisitely compassionate portrait of a trans woman whose mourning for a lost lover is obstructed at every turn by individual and institutional prejudice." – Variety

Praktische informatie:

(Omdat op dinsdag 27 februari een staking plaatsvindt van de overheidsvakbond ACOD en het spoor mee staakt, kan er op maandag 26 februari al hinder ondervonden worden op het spoor later op de avond. Hierdoor beginnen we al om 17u30 met de filmvertoning.)