Vanaf heden zal RoSa elke maand een overzichtje publiceren van de evenementen die plaatsvinden in de RoSa-bibliotheek, die we mee organiseren of waarvan we partners zijn. In april hebben we naar aanleiding van 70 jaar vrouwenstemrecht een expo over de geschiedenis  van het vrouwelijk stemrecht voor je in petto. Maar dat is lang niet alles: er wordt een nieuwe ‘Uitgelezen’-nieuwsbrief verstuurd,  er zullen in de RoSa-bib 4 sessies om je geld beter te beheren plaatsvinden waarbij wordt ingegaan op hoe je je geld kunt beheren, we organiseren een pop-up bibliotheek op het Afrika Filmfestival en onze directie zetelt in het aperitiefdebat van SheDecides, een themadag in samenwerking met MOOOV Filmfestival.

Erfgoeddag 2018: "Vrouwen: van aanrecht tot stemrecht"

29572975 1777919432229573 9182593138384373581 n

27 maart 2018 was het exact 70 jaar geleden dat de Belgische vrouwen eindelijk een politieke stem kregen. Liberale Vrouwen, RoSa vzw en het AVG-Carhif asbl-vzw werken daarom samen aan een gratis tentoonstelling rond het 70-jarig bestaan van het vrouwenkiesrecht. De rechten en vrijheden van (westerse) vrouwen waren geen vanzelfsprekendheden en men vergeet vaak dat er een hevige strijd is gevoerd voor het vrouwenstemrecht.

Tijdens de periode van 9 tot 19 april zal de bibliotheek van RoSa vzw getransformeerd worden tot een tentoonstellingsruimte met prachtige affiches en authentiek beeldmateriaal. Medewerkers van RoSa vzw en de collega's van Liberale Vrouwen zullen nuttige informatie voorzien bij het historische beeldmateriaal.

Er zal ook een pop-up bibliotheek over vrouwenstemrecht te raadplegen zijn in de RoSa-bibliotheek, zodat je jezelf naderhand ook thuis uitgebreid kan verdiepen in de geschiedenis van het vrouwelijk stemrecht.

Wanneer: 10 april tot 22 april 2018 van 10:00-17:00 (behalve vrijdagen en weekends)

Waar: RoSa vzw-bibliotheek, Zennestraat 40 in Brussel

Meer info: https://www.facebook.com/events/534238793626103/

Uitgelezen

photo 1450107579224 2d9b2bf1adc8

'Uitgelezen' was lange tijd een driemaandelijks tijdschrift uitgebracht door RoSa. In 2015 werd er afscheid genomen van de papieren Uitgelezen en werd er na 20 jaargangen gekozen voor een nieuwsbrief format. Anno 2018 geldt ‘Uitgelezen’ als RoSa’s nieuwsbrief alles wat met de bibliotheekwerking te maken heeft. Uitgelezen bevat onder meer een aanwinstenlijst met toptitels over actuele topics, boekbesprekingen en een onderwijskatern en thematische literatuurlijsten. De volgende editie van Uitgelezen wordt op dinsdag 17 april verstuurd en zal in het teken staan van de geschiedenis van het vrouwelijk stemrecht. Interesse om hem te lezen? Schrijf je dan hier in op de Uitgelezen nieuwsbrief.

Afrika Filmfestival pop-up bibliotheek

Afrika filmfest

Tijdens de 23e editie van het Afrika Filmfestival, van 20 april tot 5 mei in Leuven, wordt het thema van de seksuele en reproductieve rechten van de vrouw behandeld in diverse activiteiten. Voor dit thema werkt het Afrika Filmfestival samen met RoSa, het Instituut voor Tropische Geneeskunde, UCOS en andere partners. In de context van het festival zal RoSa een pop-up bibliotheek voorzien met literatuur die aanleunt bij het thema van het festival.

Wanneer: 20 en 27 april (maar ook 4 en 5 mei)

Waar: Kinepolis Leuven

Meer info: https://afrikafilmfestival.be/

MOOOV Filmfestival: SheDecides

shedecides

Curieus en MOOOV slaan de handen ineen om één dag van het festival in het teken van gendergelijkheid en empowerment van vrouwen en meisjes te zetten.

MOOOV is in 2018 één van de SDG Voices. Ze doen mee aan SheDecides, een internationale beweging die opkomt voor het recht van vrouwen en meisjes om over hun eigen lijf te beslissen. Rondom dit thema kozen ze drie films uit en gaan ze na de films in gesprek met verschillende gasten, waaronder ook RoSa's directeur Bieke Purnelle om een aantal invalshoeken verder te belichten.

Wanneer: donderdag 19 april 2018, 11:00

Waar: Lumière, Sint-Jakobsstraat 36, 8000 Brugge

Meer info: http://festival.mooov.be/Thema/4823/Themadag_-SheDecides/

Markant ‘Olé portemonnee’

olé

Olé portemonnee wil vrouwen in Brussel wegwijs maken in deze en andere financiële vraagstukken en op weg helpen om hun geldzaken (nog) beter te regelen door middel van 4 gratis sessies in Brussel. Olé portemonnee is een initiatief van Markant vzw, dé netwerkorganisatie voor dynamische en ondernemende vrouwen in Vlaanderen en Brussel. De eerste sessie zal eind april plaatsvinden in de RoSa-bibliotheek.

Wanneer: Woensdag 25 april 2018 om 18:30

Waar: RoSa vzw-bibliotheek, Zennestraat 40 in Brussel

Meer info: http://www.markantvzw.be/oleportemonnee/