intimate 

Hoe vaak?  

Bijna één op drie vrouwen wereldwijd wordt in haar leven slachtoffer van fysiek of seksueel geweld door een huidige of ex-partner, zo blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit is meteen de eerste grote verzameling van data over geweld tegen vrouwen wereldwijd.

Partnergeweld is daarmee de meest voorkomende vorm van geweld tegen vrouwen. Zo is 38% van de vermoorde vrouwen vermoord door een partner.  7% van de vrouwen is dan weer slachtoffer van seksueel geweld door iemand anders dan de (ex-)partner.

Gevolgen? 

Deze proporties veroorzaken een enorm gezondheidsprobleem. 40 % van de vrouwen die het slachtoffer van partnergeweld werden, houdt daar verwondingen aan over. Gevolgen van het geweld zijn breuken, kneuzingen, complicaties bij de zwangerschap, depressie en andere mentale problemen. Daarnaast lopen vrouwen die het slachtoffer van geweld zijn, ook meer kans om soa's op te lopen, zegt het rapport.

Bij wie?

Geweld betekent een dagdagelijkse realiteit voor veel vrouwen. Net als bij een epidemie overkomt het vrouwen in alle klassen en landen.  Partnergeweld komt het meest voor in Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië, maar andere regio's hebben er ook onder te lijden.  Meer dan 600 miljoen vrouwen leven in landen waar partnergeweld niet als een misdaad wordt beschouwd.

Actie 

De WHO vaardigde richtlijnen uit voor sociale- en gezondheidswerkers over hulp bij slachtoffers van partner- en seksueel geweld. Speciale aandacht gaat daarbij naar de opleiding van deze gezondheidswerkers om het geweld te leren herkennen en hoe ermee om te gaan. "De gezondheidssystemen van de wereld kunnen en moeten meer doen voor vrouwen die geweld moeten ondergaan", zegt de WHO.

Meer over dit rapport

Meer op de RoSa-website?

In de RoSa bibliotheek

•Handbook on sexual violence / Jennifer M. Brown, Sandra L. Walklate, 2012 (Exemplaarnummer M/0442) •The political economy of violence against women /Jacqui True, 2012 (Exemplaarnummer FII i/0114) •Seksueel partnergeweld in Vlaanderen. Een belevingsstudie / Stefanie Vandecapelle, 2012 (Exemplaarnummer FII d/0172) •Partnergeweld: als liefde een gevecht wordt / Anne Groenen, Emma Jaspaert, Geert Vervaeke , 2011 (Exemplaarnummer DIII4a/0193)•Ervaringen van vrouwen en mannen met psychologisch, fysiek en seksueel geweld / Jérôme Pieters (e.a.) -Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, 2010 (Exemplaarnummer FII a/1065)

 • Handbook on sexual violence / Jennifer M. Brown,  Sandra L. Walklate, 2012 (Exemplaarnummer M/0442)
 • The political economy of violence against women  /Jacqui True, 2012 (Exemplaarnummer FII i/0114)
 • Seksueel partnergeweld in Vlaanderen. Een belevingsstudie / Stefanie Vandecapelle, 2012 (Exemplaarnummer FII d/0172)
 • Partnergeweld: als liefde een gevecht wordt  / Anne Groenen,  Emma Jaspaert,  Geert Vervaeke , 2011 (Exemplaarnummer DIII4a/0193)
 • Ervaringen van vrouwen en mannen met psychologisch, fysiek en seksueel geweld  / Jérôme Pieters (e.a.) -Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, 2010 (Exemplaarnummer FII a/1065)

Voor meer publicaties: raadpleeg de RoSa catalogus online met trefwoorden geweld / huiselijk geweld / agressie / seksueel geweld / verkrachting

Aanvullende gegevens