topvrouwenGoed nieuws! Het percentage vrouwen in het bestuur van de grootste Europese beursgenoteerde bedrijven is aan het stijgen, zo maakt Europees commissaris voor Justitie Viviane Reding bekend. Van 13,7% in oktober 2011 tot 15,8% in oktober 2012 en 16,6% in april 2013. In België steeg het cijfer licht, van 13,0% in oktober 2012 tot 13,8% in april 2013. 

Redings voorstel om het percentage vrouwen in de bestuursraden van de grootste Europese beursgenoteerde bedrijven tegen 2020 op te trekken tot 40% is op 14 oktober 2013 goedgekeurd door de bevoegde commissies in het Europees Parlement. Overheidsbedrijven zouden hieraan moeten voldoen vanaf 2018. Het voltallige Europese Parlement moet zich nog uitspreken over het wetsvoorstel en ook de EU-lidstaten moeten nog hun goedkeuring geven. 

In het nieuws:

Info en aanraders op de RoSa-website:

quotaBekijk in afwachting van de Europese uitspraak nog eens de argumenten pro en contra die aangehaald worden in de discussie rond quota voor vrouwen in bestuursfuncties: kwestie: topvrouwen en quota. Je vindt er ook info over de quota die reeds in België gelden voor beursgenoteerde bedrijven, overheidsbedrijven en de topambtenarij.   

infoVoor Belgische en internationale cijfers, en antwoorden op de vragen  'Hoe komt het dat vrouwen minder vaak topfuncties innemen? Waarom is diversiteit belangrijk aan de top van de bedrijfswereld? En wat zijn mogelijke oplossingen?', bekijk de volledige kwestie Vrouwen aan de top 

toolsBij Rosa's tools: arbeid vind je praktische en online raadpleegbare instrumenten die van nut kunnen zijn voor 'topvrouwen' en voor wie genderbewust te werk wil gaan op de werkvloer. 

 

rapport

Actueel: Nieuwe cijfers vrouwen aan de top 2012 (Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen) 

 

 

Aanvullende gegevens