Agenda

Internationale vrouwendag 2014Overal ter wereld worden activiteiten georganiseerd.

Officiële website International Women's Day of volg op twitter of Facebook

De Internationale vrouwendag in Het Europese Parlement 

Ook België voeren verschillende organisaties op en rond 8 maart 2014 actie:

In het Nieuws

Ontstaan van de Vrouwendag

  • 8 maart 1908: In New York gaan vrouwen uit de kleding- en textielindustrie in staking om te strijden voor een 8-urige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht voor vrouwen.
  • 1909: In Amerika wordt voor het eerst een vrouwendag georganiseerd ter herinnering aan de opstand van het jaar ervoor.
  • 1910: In Kopenhagen wordt een internationale socialistische vrouwenconferentie gehouden met als belangrijkste thema's het vrouwenkiesrecht en de slechte arbeidsomstandigheden van werkneemsters. Tijdens die conferentie wordt ook besloten elk jaar een Internationale Vrouwendag te organiseren. De jaren daarop worden in een groeiend aantal landen op 8 maart demonstraties en vergaderingen gehouden.
  • Op 8 maart 1917 komen de vrouwen van Sint-Petersburg, Rusland, op straat tegen de slechte arbeidsomstandigheden, tegen de oorlog en tegen het voedseltekort. De staking groeit uit tot een algemene werkstaking en is de voorbode voor de Russische maartrevolutie.
  • In 1921 wordt door het Internationale Vrouwensecretariaat van de Derde Communistische Internationale beslist om voortaan 8 maart als vaste datum voor de Internationale Vrouwendag te gebruiken, ter herinnering aan de vrouwen van Sint-Petersburg. De dag wordt daarna vooral in communistische landen en door socialistische / communistische vrouwen gevierd.
  • Bij de tweede feministische golf is er een hernieuwde belangstelling voor de symbolische dag. In veel socialistische landen was/is 8 maart een officiële feestdag. In 1978 wordt de dag door de Verenigde Naties als feestdag erkend.
  • In België wordt sinds 1972 de Nationale Vrouwendag op 11 november gevierd (zie Het Geheugen: eerste nationale vrouwendag )

meer info:

Zoek in de RoSa catalogus onder het trefwoord: internationale vrouwendag

Aanvullende gegevens