Deze Instagram documentaire geldt als oproep om de praktijken van vrouwelijke genitale verminking en gedwongen kind-en tienerhuwelijken een halt toe te roepen. Via sociale media kan iedereen steun betuigen en haar/zijn schouders onder deze eis zetten. Ga daarvoor naar www.girlsummitpledge.com.

De topbijeenkomst Girl Summit 2014 is een samenwerking van de Britse regering en Unicef. De bedoeling van de conferentie is wereldwijde steun te krijgen om beide praktijken een halt toe te roepen. Op de top verbonden verschillende organisaties zich ertoe om mee te strijden tegen deze praktijken.

2014girlssummit

Unicef heeft voor deze top een aantal ontstellende data verzameld. Wij zetten voor u de belangrijkste data op een rijtje.

Vrouwelijke genitale verminking

Genitale verminking bij vrouwen (GVV) groepeert alle ingrepen die erop gericht zijn om alle of een deel van de externe geslachtsorganen van de vrouw te verwijderen of er andere verwondingen op aan te brengen om culturele of andere redenen zonder medische noodzaak. Die verminkingen worden meestal aangebracht bij kleine meisjes en adolescenten tussen 4 en 14 jaar. Ook vrouwen die gaan trouwen of die net van hun eerste kind zijn bevallen, lopen een verhoogd risico. Alarmerend is de stijging van het aantal baby's dat het slachtoffer wordt.

2014girlssummitfgm

Vooral in Afrika is vrouwelijke genitale verminking nog een wijdverspreide praktijk met uitschieters in Somalië, Guinee, Djibouti en Egypte, waar meer dan 90% van de vrouwen de praktijk heeft ondergaan. Geschat wordt dat er jaarlijks 2 tot 3 miljoen meisjes en vrouwen het risico lopen om genitaal verminkt te worden. Wereldwijd zouden zo’n 130 miljoen vrouwen het slachtoffer van de praktijk zijn volgens een rapport van Unicef - pdf.

Op de top zei Phumzile Mlambo-Ngcuka, directeur van UN Women, dat hoewel er nog veel te veel meisjes risico lopen, de situatie verbetert. Toch is ze verontrust want als de huidige daling zich aan hetzelfde tempo blijft voortzetten, zouden er tegen 2050 63 miljoen meer meisjes slachoffer zijn. Het is dus echt wel tijd voor meer acties. Dat verandering ten goede mogelijk is, blijkt uit de vooruitgang die in Kenia is gemaakt.

Premier David Cameron van het Verenigd Koninkrijk kondigde maatregelen aan om de praktijk nog binnen deze generatie uit de wereld te bannen. Deze plannen houden o.a. in dat er een budget van 1.4 miljoen £ wordt vrijgemaakt. Ook zou er nieuwe wetgeving in de pijplijn zitten die het mogelijk maakt dat slachtoffers anoniem kunnen blijven én die het mogelijk maakt ouders strafrechterlijk te vervolgen.

Meer over vrouwelijke genitale verminking op onze kwestie over dit thema.

Gedwongen kind-en tienerhuwelijken

Het Unicef rapport - pdf laat zien dat wereldwijd 700 miljoen vrouwen als kind worden uitgehuwelijkt. Bij één derde van hen gebeurt dat zelfs voor hun 15de verjaardag. Hoewel ook jongens gedwongen worden te trouwen, zijn het vooral meisjes die dit lot moeten ondergaan.

2014girlsummitkindhuwelijkenjongens

Kind-en tienerhuwelijken komen het vaakst voor in Zuid-Azië en Sub-Sahara Afrika. In elke regio zijn het vooral de armste meisjes die het meeste kans lopen uitgehuwelijkt te worden. Heel langzaamaan zijn het aantal kind-en tienerhuwelijken aan het dalen. De beste leerlingen van de klas hier zijn Indonesië en Marokko waar het aantal tienerbruiden op dertig jaar tijd is gehalveerd.

2014girlsummitkindhuwelijkenverspreiding

Het rapport maakt ook duidelijk wat de gevolgen zijn van een huwelijk op zo’n jonge leeftijd. De meisjes wordt niet enkel hun kindertijd ontzegd. Vaak zijn ze sociaal volkomen geïsoleerd en krijgen ze nauwelijks een kans om zich te scholen of om zich op de arbeidsmarkt te begeven. Ze zijn veel kwetsbaarder om seksueel overdraagbare aandoeningen op te lopen en vaak worden ze heel jong moeder met alle risico’s van dien.

Meer op de RoSa website

In het nieuws

Aanvullende gegevens