De RoSa-bib gaat digitaal!

RoSa lanceert haar digitale bibliotheekIn de huidige digitale maatschappij worden veel documenten enkel nog digitaal aangeboden. Omdat deze documenten waardevol zijn en dus ook hun plaats hebben in de RoSa-collectie én omdat er een grote kans bestaat dat deze ‘digital born’ documenten verloren gaan, verzamelt en bewaart RoSa sinds enkele jaren digitale documenten over de gelijkheid van vrouwen en mannen, gender en feminisme.

Deze e-documenten zijn qua vorm ruim opgevat: rapporten, scripties, lezingen, leermiddelen, jaarverslagen, actieplannen, affiches, wetenschappelijke artikels, … Alles is perfect opzoekbaar gemaakt via de online catalogus van RoSa. Op dit moment kun je al bijna 1000 online documenten gratis raadplegen, ter plaatse of van thuis uit. En dat getal groeit snel aan.

Een onderscheid wordt gemaakt op basis van copyright. Teksten die we vrij mogen verspreiden kun je zo op je eigen laptop downloaden en lezen. Teksten met copyright kun je in de RoSa-bibliotheek komen lezen.

RoSa maakt een kritische selectie uit het enorme internet-aanbod en bewaart de documenten op een eigen server. Alles in pdf-formaat. Elk document krijgt trefwoorden mee uit de vrouwenthesaurus, waardoor je het volledige aanbod via de RoSa online catalogus kunt doorzoeken en enkel die documenten selecteren die je nodig hebt. De drempel naar kwaliteitsinfo rond genderthema’s is alweer een trapje lager!

De vertrouwde RoSa-bibliotheek biedt je nog altijd een papieren collectie aan van 30.000 boeken, 65.000 artikels en 3000 affiches. Niet enkel virtueel blijft RoSa een bezoekje meer dan waard.

Je wil enkel browsen in de digitale documenten. Hoe doe je dat?

Je wil enkel in de digitale documenten zoeken. Hoe doe je dat? 

Heel eenvoudig. Je surft naar online catalogus van RoSa, klikt op zoeken en kiest voor ‘Uitgebreid zoeken’.
Klik in ‘Veld’ op  arrow exemplaarnummer en typ dd/ onder ‘Waarde’. Verfijn je zoekresultaat met een of meer trefwoorden uit de vrouwenthesaurus. Je maakt Velden bij door op het + teken te klikken.

Hoe weet je of een trefwoord in de vrouwenthesaurus staat?

Typ het trefwoord dat je in gedachten hebt onder ‘Waarde’ en klik op het icoon onder ‘Lijst’. Kom je er niet uit? Bel 02/209 34 10 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vraag welke trefwoorden je best gebruikt voor lectuur over een specifiek thema.

Aanvullende gegevens