Apart speelgoed voor meisjes en jongens: niet doen

Vrij Spel - Kinderen Kiezen Wel, actieplatform voor genderneutraal speelgoedDe Belgische Speelgoedfederatie bestendigt stereotypen door vast te houden aan een jongens- en meisjescategorie bij hun verkiezing van het ‘Speelgoed van het Jaar 2015’.  Dat zegt Jeroen Lievens van het actieplatform 'Vrij Spel - Kinderen Kiezen Wel'. Ondanks overleg met het actieplatform blijft de Belgische Speelgoedfederatie vasthouden aan een stereotiepe indeling. Lievens schreef hen een open brief en een opiniestuk, dat intussen in dewereldmorgen gepubliceerd is. 

In zijn opiniestuk "Stop speelgoed en kinderen niet in hokjes" legt Jeroen Lievens uit waarom het zo belangrijk is dat kinderen vrij en zonder sociale druk kunnen kiezen waarmee ze spelen: "Het is al spelende dat kinderen de wereld rondom hen leren kennen en vaardigheden ontwikkelen. Daarbij is het wel cruciaal dat kinderen toegang krijgen tot een breed gamma aan speelgoed en spelervaringen. Want verschillende types speelgoed stimuleren verschillende vaardigheden."

Lievens stelt bovendien dat de opdeling in jongens- en meisjesspeelgoed niet waardenvrij en onschuldig is. Het geeft de boodschap mee hoe ‘echte’ jongens en ‘echte’ meisjes zich horen te gedragen. ‘Echte’ jongens zijn stoer en avontuurlijk. ‘Echte’ meisjes zijn mooi, lief en gedragen zich heel zorgend. Ben je als meisje geïnteresseerd in racecars of als jongen in poppen, dan moet je al stevig in je schoenen staan om daarmee te durven spelen. 

RoSa over genderstereotiep speelgoed

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek

 

 

Aanvullende gegevens