marleen2Op 28 januari 2016 mocht Marleen Temmerman, gynaecologe, professor, wetenschapper, veldwerker, beleidsmaker en gewezen politica de vijfjaarlijkse Marie Popelinprijs van de Vrouwenraad in ontvangst nemen. Zij werd gehuldigd voor haar levenswerk: de strijd voor vrouwenrechten.

Marleen Temmerman deed jarenlang veldwerk rond reproductieve en seksuele gezondheid in het zuiden. Ze is een van de stichtende leden van het International Center for Reproductive Health, waarvan ze directeur is. Ze werkte ook een tijd voor de Wereldgezondheidsorganisatie als hoofd van het Departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek. Sinds oktober 2015 is Temmerman aan de slag bij ontwikkelingsorganisatie Aga Khan Development Network in Kenia, waar ze aan het hoofd staat van het departement gynaecologie en verloskunde van de Aga Khan University in Nairobi en leidinggevende wordt aan het Oost-Afrikaanse  -netwerk voor vrouwengezondheid en onderzoek.

Eerder kreeg ze al verschillende onderscheidingen voor haar werk. Zo kreeg ze een Lifetime Achievement Award van het prestigieuze British Medical Journal, een eredoctoraat aan de VUB, een eredoctoraat aan de Zuid-Afrikaanse Universiteit van West-Kaapland, de Prijs Vrijzinnig Humanisme, de driejaarlijkse prijs van verdienstelijke gynaecologe van de FIGO (de Internationale Federatie van Gynaecologen en Verloskundigen) en een eredoctoraat van het Chinees onderzoeksinstituut voor familieplanning.

Marleen Temmerman zetelde van 2007 tot 2012 voor de sp.a in de Senaat. Ze was er Senaatsvoorzitter van de commissie van buitenlandse aangelegenheden en defensie en volgde in 2011 Johan Vande Lanotte op als fractieleider. Ze verliet de politiek om hoofd van het Departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie te worden, een functie die ze tot eind 2015 vervulde.

Marie Popelinprijs

De Nederlandstalige Vrouwenraad reikt om de vijf jaar de Marie Popelin prijs uit aan een vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt in de strijd voor gelijkberechtiging en emancipatie van de vrouw. Vorige laureaten zijn o.a. Renée Van Mechelen (1986), Lily Boeykens (1995), Helima Guerro (2000), Miet Smet (2005) en Anita Purnal (2010).

"De strijd voor vrouwenrechten is helemaal terug van nooit echt weg geweest. En elke strijd heeft zijn voorvechters nodig. De mannen en vrouwen die, met de kracht van hun overtuiging, een authentiek engagement aangaan om hun steen in de rivier de verleggen. Het zijn die voorvechters die de Marie Popelinprijs wil huldigen." 

Meer info: http://www.vrouwenraad.be/page?orl=1&ssn=&lng=1&page=nieuws&nws=37

Keuze voor Temmerman

De jury koos ervoor dit jaar de prijs toe te kennen aan Marleen Temmerman, als bekroning voor haar levenslange strijd voor vrouwenrechten. Omdat, volgens hen, het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen over hun lichaam het fundament van alles blijft.

Volgens de jury is Marleen Temmerman met haar consequente en authentieke engagement een voorbeeld voor velen.

"Haar strijd voor vrouwenrechten is er tegelijk één tegen armoede, tegen dogma's en discriminatie, voor mensenrechten. Het is een strijd die iedereen aangaat en waar iedereen inspiratie kan uit putten", stelde juryvoorzitter Liesbeth Van Impe (Het Nieuwsblad). "Marleen Temmerman heeft zich nooit in één hokje laten opsluiten. Ze staat naast jonge moeders, van Vlaanderen tot Kenia. En ze staat in de cenakels van de macht, van de Belgische politiek tot internationale instellingen". 

Ten slotte zei Liesbeth Van Impe dat deze tijd helden nodig heeft. Marleen Temmerman is zo’n held en de meer dan terechte winnaar van de Marie Popelin-prijs 2015.

De andere genomineerden waren: Darya Safai, Maria Vindevoghel, Jeanne Devos, Jennie Vanlerberghe, Lorrie Vandeginste en Anne De Paepe.

In de pers

Meer informatie

In de RoSa-bibliotheek

Enkele suggesties uit de RoSa-collectie:

miladydrukmamadaktaribekentenissenuitdeonderbuikonrust

  • Milady!: waar vrouwenrechten echt over gaan / Marleen Temmerman & Tine Maenhout, 2014 - RoSa ex.nr.: FII a/1121
  • Vrouwen onder druk / Els Leye & Marleen Temmerman, 2010 - RoSa ex.nr.: FIIIg/0028
  • Mama daktari: gynaecologe in Afrika / Marleen Temmerman & Désirée De Poot, 2009 - RoSa ex.nr.: Cg/0147
  • Bekentenissen uit de onderbuik / Marleen Temmerman & Désirée De Poot, 2007 - RoSa ex.nr.: T/0973
  • Onrust in de onderbuik: een gynaecologe vertelt / Marleen Temmerman & Désirée De Poot, 2004 - RoSa ex.nr.: S/0410

 

Aanvullende gegevens