Eén eis: gelijk loon voor gelijk werk


Ondanks het Verdrag van Rome van 1957, dat het principe van gelijke beloning van mannelijke en vrouwelijke werknemers voor gelijke of gelijkwaardige arbeid oplegt, verdienden vrouwen bij FN in 1965 gemiddeld 25% minder dan de mannelijke arbeiders voor hetzelfde werk.Staking bij FN Herstal 1966

In 1966 was de maat vol. Op 16 februari legden de vrouwen het werk neer onder het motto "à travail égal, salaire égal". Zonder syndicale steun, zonder overleg of zonder stakingsaanzegging begonnen ze aan hun actie.  De staking werd massaal opgevolgd en kon al vlug op heel wat solidariteit rekenen, zowel van binnen als van buiten het bedrijf. Na twaalf weken sociale strijd kregen de vrouwen de helft van de gevraagde loonsverhoging. 

Een halve eeuw later is de strijd voor gelijk loon m/v nog altijd niet gestreden.

Meer lezen

Herdenking 50ste verjaardag staking FN Herstal

50 jaar "gelijk loon voor gelijk werk" - Affiche MarianneOp zaterdag 20 februari 2016 organiseert Marianne, de vrouwenorganisatie van de Waalse Parti du Travail de Belgique (PTB) en de PVDA, een herdenking ter gelegenheid de 50ste verjaardag van de staking bij FN Herstal. Op het programma staan een wandeling door Herstal, een filmvertoning 'Femmes-machines', getuigenissen van FN-arbeidsters die destijds meededen aan de staking. Afspraak om 10 uur aan Geneeskunde voor het Volk Herstal, avenue Francisco Ferrer 26 in 4040 Herstal.

Ook PVDA Antwerpen sluit zich aan bij deze herdenking en volgt het programma in Herstal. Bekijk het volledige programma. 

Van 15 februari tot 26 maart 2016 loopt de tentoonstelling "Femmes en colère. Leur combat d'hier et d'aujourd'hui pour demain" in de oude lokalen van Pré-Madame, Rue du Tige, 13 in Herstal. Info www.femmesencolere.be 

 

  

Meer lezen

50 jaar geleden staakten de vrouwen van FN Herstal: “Gelijk loon voor gelijk werk”

Il y a 50 ans, la grève des femmes de la FN Herstal : « Nous, les femmes, on a refusé »

 

Aanvullende gegevens