Uitgelezen, jrg 20 - nr 4 (2014)

In dit nummer

Beste lezer

Graag bieden wij u het laatste nummer van Uitgelezen van 2014 aan. Het belooft weer interessante lectuur te worden. Ideaal om de periode tussen Kerstmis en Nieuwjaar te overbruggen.

Grace Kwinjehs inzet als vrouwenrechtenactiviste is bewonderenswaardig. Levend in ballingschap in België vertelt deze inspirerende vrouw over haar jeugd, haar politieke ervaringen als medeoprichter van Zimbabwe’s grootste oppositiepartij MDC, haar acties voor vrouwenrechten, maar ook over de folteringen en mishandelingen waar ze het slachtoffer van werd na een optocht tegen geweld in haar thuisland en haar blik op de toekomst als vrouw op de vlucht. Interviewer van dienst was Helena Bonte.

Steeds meer vrouwelijke game-ontwikkelaars en –critici worden het slachtoffer van haatcampagnes omdat ze het seksistische vrouwbeeld in games in vraag stellen. Sommigen worden zelfs met de dood bedreigd. Wat is er aan de hand? Tim de Visser kaart deze problematiek aan in GamerGate.

In Pioniers nemen we u mee op een reis rond de wereld. Geraldine Mock vloog als eerste vrouw solo rond de wereld. Een unieke prestatie voor de huismoeder met drie kinderen.

Op 11 november 2014 wijdde het VOK haar 43ste Vrouwendag aan armoede. Sofie De Graeve brengt verslag uit van deze belangrijke dag.

In de biografie ‘Mystica met kromzwaard’ ontdekken we de opmerkelijke belevenissen van Jenny Merkus (1839-1897). Als rondreizende juffer belandde zij van de ene brandhaard in de andere: van de Parijse Commune van 1871 tot de roerige Balkan in de jaren 1875-1876. Uiteindelijk streek zij neer in Jeruzalem met de bouw van een kolossaal huis. RoSa bespreekt het boek voor u.

In Brains & Branie schetsen we het portret van Frances E. Allen. Een programmeuse bij IBM en de eerste vrouw die de A.M. Turing Award kreeg toegekend sinds de allereerste uitreiking in 1966.

Tot slot vindt u de aanwinstenlijst terug met de nieuwste titels in de RoSa-bibliotheek en krijgt u in de onderwijskatern de nieuwigheden op het vlak van gender en onderwijs.

Met pijn in het hart wordt in 2015 afscheid genomen van de papieren Uitgelezen. Na 20 jaargangen willen we Uitgelezen als digitale nieuwsbrief een tweede leven geven. Naar trouwe gewoonte blijven wij u op de hoogte houden van de nieuwste aanwinsten in de RoSa-bibliotheek, geven we boekbesprekingen, thematische literatuurlijsten en didactisch en roldoorbrekend materiaal bestemd voor alle onderwijsniveaus. Artikels krijgen hun plaatsje op de RoSa-website www.rosadoc.be.

Veel leesplezier en tot volgend jaar!

Aanvullende gegevens