hier komen promoties & acties

Vragen?

Zit je met een vraag over gender of feminisme? Ben je op zoek naar een bepaald boek of tijdschrift? Heb je interesse in ons aanbod en wil je meer informatie?

Mail ons op info@rosavzw.be en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Uitgelezen

Schrijf je in op RoSa's thematische nieuwsbrief Uitgelezen om op de hoogte te blijven van onze almaar groeiende collectie en ontvang driemaandelijks tal van boekbesprekingen, interviews, aanwinstenlijsten en nog veel meer rond één specifiek thema.

Lees meer

Catalogus

Via onderstaande knop word je doorverwezen naar de RoSa-catalogus. De RoSa-bibliotheek maakt samen met een twintigtal andere wetenschappelijke bibliotheken gebruik van de online catalogus Anet. Hieronder vind je meer informatie over alle geavanceerde zoekfuncties.

Zoektips

We geven je graag enkele tips die het zoeken in onze online catalogus eenvoudiger maken. Je kan op drie verschillende manieren te werk gaan: snelzoeken, eenvoudig zoeken en geavanceerd zoeken.

  • Snelzoeken

Via de snelzoekfunctie doorzoek je de catalogus op basis van één of meerdere termen. Er wordt gezocht op titel, auteur en onderwerp. Vink ‘Beperk op aanwezigheid in RoSa’ aan, indien je enkel de beschikbare materialen uit onze bibliotheek wil zien. Na deze zoekactie kan je verder filteren op taal, jaar, publicatietype,…

  • Eenvoudig zoeken

Wil je meer gericht zoeken? Dat kan door een zoeksleutel in te stellen. Enkele voorbeelden van een zoeksleutel zijn: titel, auteur, onderwerp, uitgever,…

  • Geavanceerd zoeken

Je kan je zoekopdracht concreter maken door verschillende zoektermen te combineren met behulp van ‘EN’, ‘OF’, ‘NIET’. Om het zoekresultaat nog verder te verfijnen kan je ‘boek’, ‘artikel’ en ‘tijdschriften’ toevoegen als onderwerp. Daarnaast is het mogelijk om te filteren op plaats, jaar van uitgave en taal.


Bewaarlijst

Je kan de resultaten van je zoekopdracht tijdelijk opslaan in een bewaarlijst om ze daarna op te slaan, te printen en/of via e-mail te versturen.

Vink in je zoekopdracht de boeken aan die je wil opnemen in de bewaarlijst en klik op ‘Bewaar selectie’.

Daarna zie je het aantal geselecteerde werken onder het tabblad ‘Bewaarlijst’. Je kan de lijst downloaden, printen of versturen naar je e-mailadres.

Waar staat het in de bibliotheek?

Heb je een boek gezien dat je wenst te raadplegen? Noteer dan zeker het RoSa-exemplaarnummer. Dit nummer heb je nodig om het boek terug te vinden in de bibliotheek (en zo vinden ook de RoSa-medewerkers de boeken het snelst terug). Waar vind je het nummer terug? Je selecteert in de resultatenlijst de titel van het boek. Onder beschikbaarheid vind je naast bibliotheken het nummer.


Om te zien of een boek beschikbaar is, klik je op het nummer. Daar vind je ook de locatie van het boek. Is de locatie 'Depot' dan staat het boek niet in de vrij toegankelijke rekken in de bibliotheek, maar moet je het opvragen uit het archief. Doe dit ter plaatse bij de bibliotheekmedewerker of door op voorhand een mail te sturen naar info@rosavzw.be. Boeken van voor 1975 zijn raadpleegbaar ter plaatse, maar kunnen niet uitgeleend worden.

De Vrouwenthesaurus

RoSa maakt gebruik van de Vrouwenthesaurus. Dit is RoSa's geheime wapen voor het snel en efficiënt samenstellen van een relevante literatuurlijst. Het bevat termen over vrouwen, gender, emancipatie en feminisme. Met de juiste trefwoorden kan je zo een lijst van publicaties samenstellen. Heb je vragen over wat de relevante trefwoorden zijn voor jouw onderwerp? Contacteer ons dan via bibliotheek@rosavzw.be en wij helpen je graag op weg.

Zoektips

Tenslotte geven we je nog enkele laatste zoektips mee.

lorde

zoekt op lorde in het auteurs-, titel- of onderwerpsveld.

au:lorde

zoekt op lorde in het auteursveld

au:lorde au:audre

het zoekresultaat bevat publicaties van auteurs met de naam audre EN met de naam lorde. lorde en audre kunnen voorkomen zowel als familienaam of als voornaam.

au:"Lorde, Audre"

het zoekresultaat bevat publicaties waarin het auteursveld de exacte karakterreeks Lorde, Audre bevat

au:lorde and ti:zami

zoekt op auteur lorde in combinatie met zami in titel

au:lorde and (ti:zami or ti:light)

zoekt op auteur lorde in combinatie met zami of light in titel

ow:geschiedenis and ow:brabant

zoekt records met de termen geschiedenis en brabant in het onderwerp.

te?t

zoekt op text, test, telt, temt, tent, ...

an*sthes*

zoekt op anaesthesie, anesthésiologie, anaesthesiologica, anesthesia, anaesthesiology, ...

ahouse:sotheby*

zoekt naar publicaties over veilingen die plaatsvonden in een Sotheby veilinghuis

aplace:antwerpen

zoekt naar publicaties over veilingen die plaatsvonden in Antwerpen

asdate:1857*

zoekt naar publicaties over veilingen die plaatsvonden in het jaar 1857

 

Daarnaast vind je via de Hulp-knop bovenaan rechts op het scherm nog meer info over de verschillende zoekmogelijkheden.