Om Wereldboekendag extra in de verf te zetten vroegen we aan enkele van onze collega’s welk boek in onze bibliotheek hun kijk op gender en feminisme heeft verbreed of net sterker heeft bevestigd. Laat je inspireren door hun aanraders!
Love in Exile / Shon Faye (2025) - gekozen door Joren Janssens, bibliotheekcoördinator
Shon Faye’s memoire is een boek voor iedereen die ooit heeft liefgehad of de pijn van liefdeloosheid heeft gevoeld (oftewel: voor ons allemaal). Vanuit persoonlijke ervaringen werpt Faye een brede blik op de samenleving, en raakt thema’s aan zoals romantische liefde, vriendschap, verslaving, (zelf)liefde, moederschap, gemeenschap en religie. Het is teder en toegankelijk geschreven, en bewijst waarom trans perspectieven onmisbaar zijn om een wereld te verbeelden die ruimte biedt aan iedereen.
Testosteron Rex: het einde van de gendermythe / Cordelia Fine, (2017) - gekozen door Zoë Velghe, vormingsmedewerker
Testosteron Rex verruimde mijn blik door heel wat mythes rond sekse en gender te ontkrachten, zoals welke rol testosteron echt speelt. Een sterk onderbouwd en tegelijk bijzonder toegankelijk boek, geschreven met veel humor en een scherpe pen. Aanrader!
Hood Feminism: Notes From The Women White Feminists Forgot / Mikki Kendall (2020) - gekozen door Oumaima Kastit, jobstudent
Als feminist, moslima en persoon van kleur voelde ik me vaak niet vertegenwoordigd binnen het westerse, witte feministische discours. Kendall geeft woorden aan wat ik al lang voelde: dat feminisme pas echt bevrijdend is als het iedere vrouw ziet en meeneemt - ook de vrouwen die vaak aan de rand worden gezet. Dit boek is voor mij een waardevolle aanvulling op wat ik belangrijk vind binnen het feminisme. Tegelijkertijd voelde het ook als een bevestiging: dat er wél ruimte is voor een feminisme dat inclusief is.
Rebel Bodies: A Guide To The Gender Health Gap Revolution / Sarah Graham (2023) - gekozen door Myriam Halimi, vormingsmedewerker (en kantoorhond Bonnie)
Rebel Bodies kaart genderongelijkheid in gezondheids(zorg) aan, waarbij onder meer menstruatie, chronische ziekte en pijn, perinatale zorg en kanker aan bod komen. Daarin combineert de auteur steeds onderzoek, individuele verhalen en hoopvolle initiatieven en hulpbronnen. Het boek frustreerde me soms, maar bood me tegelijkertijd ook veel nieuwe inzichten en zelfs een tikkeltje hoop.
White Tears/Brown Scars : How White Feminism Betrays Women Of Color / Ruby Hamad (2020) - gekozen door Anna Vleeshouwers, vormingsmedewerker
Ik las White Tears/Brown Scars enkele jaren geleden en het blijft tot vandaag een van mijn absolute aanraders. Ik beschouw het als verplichte literatuur voor iedere feminist, maar vooral voor witte vrouwen. Ruby Hamad confronteert ons met soms subtiele vormen van wit suprematisme, die een krachtige en intersectionele feministische beweging in de weg staan. Wie werk wil maken van antiracisme, moet eerst racisme leren herkennen en begrijpen - en dit boek draagt daaraan bij.
Freedom Is A Constant Struggle : Ferguson, Palestine And The Foundations Of A Movement / Angela Y. Davis (2021) - gekozen door Marine Ntawurishira, publieksmedewerker
Freedom Is a Constant Struggle is belangrijk voor mij omdat het me laat zien dat onrecht nooit op zichzelf staat, maar altijd deel uitmaakt van een groter geheel. Angela Davis verbindt verschillende vrijheidsbewegingen over de hele wereld met het gevangenissysteem, en laat zien hoe racisme, gender en onderdrukking met elkaar verweven zijn en: hoe wij daar allemaal mee verbonden zijn.
Handicap: een bevrijding / Anaïs Van Ertvelde (2024) - gekozen door Jantien Debyser, communicatiemedewerker
Ik las dit boek als voorbereiding op de sessie van RoSa’s leesclub afgelopen januari. De manier waarop de auteur ingaat tegen systemen en maatschappelijke ideeën die ik zelf nog niet in vraag had gesteld, heeft mijn blik op feminisme en intersectionaliteit verruimd en uitgedaagd. Een goede leestip voor wie het eigen denkkader wil verbreden!