hier komen promoties & acties

06.03 | Internationale Vrouwendag 2019

RoSa vzw scant dagelijks het Belgische en internationale nieuws op relevante berichtgeving rond gender en feminisme. In deze wekelijkse nieuwsbrief gaan we dieper in op één veelbesproken thema uit de actualiteit. Deze week plaatsen we Gender in de Pers in het teken van Internationale Vrouwendag.

Geopubliceerd op 06/03/2019

8 maart brengt ons naar jaarlijkse gewoonte Internationale Vrouwendag. Die dag eert de internationale gemeenschap de prestaties van vrouwen over de hele wereld en erkent ze de vooruitgang die nog moet worden geboekt om gelijke kansen te garanderen  voor (alle) vrouwen, in alle domeinen. Naar goede gewoonte worden er die dag over het hele land allerlei activiteiten georganiseerd. België is zelfs toe aan de eerste officiële algemene Vrouwenstaking (de staking bij FN-Herstal in 1966 was de eerste niet-algemene vrouwenstaking).

Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag staat in het teken van strijdbaarheid en solidariteit van en met vrouwen wereldwijd. Doorheen de geschiedenis werd er geprotesteerd, gestaakt en actie gevoerd tegen de ongelijke behandeling van vrouwen en mannen, in de hoop op een betere toekomst voor huidige en toekomstige generaties. Of het nu gaat over goed gedocumenteerde acties of bescheiden evenementen die de geschiedenisboeken nooit hebben gehaald, de strijd voor gendergelijkheid is altijd actueel geweest. Van de indrukwekkende acties van de Britse suffragettes voor vrouwenstemrecht in het begin van de 20e eeuw tot de recente vrouwenstakingen wereldwijd. Tot op vandaag blijven vrouwen strijden voor hun rechten en voor een 'gelijkere' samenleving.

Vrouwenrechten zijn globaal gezien immers nog altijd niet vanzelfsprekend. Er is geen land ter wereld waar vrouwen niet worden achtergesteld, ook niet in het Westen. Hoewel er tegenwoordig meer vrouwen zetelen in bestuursraden en in regeringen, gelijkheid wordt gegarandeerd in de wetgeving, vrouwelijk ondernemerschap wordt gestimuleerd, er talloze  vrouwelijke rolmodellen zijn en grensoverschrijdend gedrag uit de taboesfeer wordt gehaald en aangepakt, is de strijd voor gendergelijkheid nog lang niet gestreden. Vrouwendag blijft anno 2019 dan ook broodnodig.

Zoals elk jaar worden er in de week van Internationale Vrouwendag heel wat activiteiten georganiseerd om vrouwen en vrouwenrechten in de kijker te zetten. Op 8 maart zelf zullen heel wat vrouwen ook de straat op trekken. In Antwerpen kan je terecht op het Theaterplein voor het Women's Strike Festival, in Brussel wordt betoogd rond het Centraal Station en in Gent organiseert de groep ROSA (niet te verwarren met ons kenniscentrum RoSa vzw) een Mars tegen seksisme en discriminatie.

Een beknopt overzicht van deze en andere activiteiten vind je op onze website of via onze sociale media kanalen. Ook redacteur Eva Kestemont geeft in haar artikel in Weekend Knack van 01 maart een aantal opties om op Internationale Vrouwendag en tijdens de staking van 08/03 'van ondeugend tot ondernemend' je engagement te tonen.

Vrouwenstaking

De eerste officiële algemene Belgische vrouwenstaking is een feit. Op vrijdag 8 maart 2019 leggen vrouwen het werk neer en/of laten van zich horen. Initiatiefnemer van de vrouwenstaking is het ‘Collecti.e.f 8 maars’ dat bestaat uit een honderdtal Belgische feministen. Zij roepen alle vrouwen en iedereen die zich vrouw voelt op om op 8 maart niet alleen het betaalde werk, maar ook al hun andere gebruikelijke (zorg)taken neer te leggen. Dit om te wijzen op hun essentiële plaats in de maatschappij. De oproep van het collectief klinkt zo:

Het gaat dus om meer dan enkel betaald werk. Het collectief roept op om zorgende en huishoudelijke taken voor één dag neer te leggen of door iemand anders te laten doen.

Uiteraard is (volledig) staken niet voor iedereen een optie. Moet je toch aan de slag? Probeer dan creatief te zijn door het in vergaderingen over gendergelijkheid te hebben, een feministische quote op het mededelingenbord te plaatsen of een inspirerende T-shirt te dragen. Ook zij die bepaalde onbetaalde taken niet naast zich neer kunnen leggen, kunnen de aandacht voor gelijke kansen integreren in hun dagelijkse takenpakket: door bepaalde gegenderde items juist wel of niet aan te kopen, je partner/familie/vrienden bij bepaalde taken te betrekken of hen bekend te maken met het bestaan van Internationale vrouwendag. 

Voor wie het werk wel kan neerleggen: onder meer in Brussel, Gent en Antwerpen komen de vrouwen op straat (cf. supra). Ook RoSa sluit op 8 maart de deuren van zowel de bibliotheek als het kantoor. 

Meer lezen over het hoe en waarom van de staking op Vrouwendag? Begin februari wijdde RoSa Gender in de Pers volledig aan de Vrouwenstaking

Let’s Push it Up! #nomoretietloze party

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag, organiseren RoSa vzw, Femma, Onder Stroom en Foxy Monkey Food op vrijdagavond samen met met heel wat artiesten ‘Let’s Push it Up’: een feest met enkel vrouwelijke muzikanten en dj’s. Dit gebeurt in navolging van RoSa’s oproep om meer vrouwelijke artiesten in 'De Tijdloze' van Studio Brussel te krijgen.

De avond in de gloednieuwe zaal Onder Stroom start met live performances van Hind Eljadid, Mel Ross en Hinda House. De DJ line-up bestaat uit DJ Hottits, La Twix en The Ovulations (Deejay Schwarzkopf & mlle Decibelle). Je zal ook feministische merchandise kunnen kopen van KinArmat, die organic en unisex streetwear verkopen met een boodschap.

Wil je RoSa vzw graag steunen? Kom dan op zondag 10 maart naar de International Women's Day Charity Brunch 2019 in Brussel en geniet mee van een lekkere brunch en interessante feministische talks om onze vzw een duwtje in de rug te geven. 

Week van de rechten van de vrouw

Van 6 tot en met 15 maart 2019 organiseert de Stad Brussel de Week van de rechten van de vrouw. RoSa sloeg in het kader van deze week de handen in elkaar met het feministisch artistiek collectief Just for the Record om een aantal affiches te creëren die de objectivering van de vrouw in de kijker zetten.

De affiches werden samengesteld door Just for the Record met materiaal uit de RoSa-collectie. Ze kaderen de strijd tegen de objectivering van de vrouw binnen het feminisme van vroeger en nu. Gangbare denkpatronen worden in vraag gesteld en de veelzijdigheid van de strijd voor gelijke rechten voor de vrouw komt aan bod. De affiches zijn tot eind maart te bezichtigen in de RoSa-bibliotheek. Op vrijdag 15 maart kan je vanaf 16u in de RoSa-bibliotheek terecht voor de officiële vernissage van het project. Er zal tekst en uitleg bij de affiches worden voorzien en je mag je eigen exemplaar meenemen naar huis. Uiteraard kunnen drank en versnaperingen daarbij niet ontbreken. 

#meervrouwopstraat

Onder de hashtag #meervrouwopstraat roept Productiehuis De Chinezen op om vrouwennamen te nomineren om het m/v-onevenwicht in de straatnamen in Vlaanderen en Brussel aan de kaak te stellen én er iets aan te doen. Samen met Sofie Lemaire en Canvas stelt het productiehuis, dat ook ten rade ging bij RoSa vzw, de komende maanden een eregalerij van indrukwekkende vrouwen uit de Belgische geschiedenis samen. Alvast acht grote steden (Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Oostende, Leuven, Mechelen en Hasselt) hebben zich achter die oproep geschaard.

Het verslag van de campagne volgt volgend jaar op Canvas, en op straat. Suggesties van vrouwen die volgens jou echt wel een straat verdienen, kunnen doorgespeeld worden via cnv.as/meervrouwopstraat.

Ook bij VRT NWS zetten ze in op Internationale vrouwendag. Later deze week kan je een podcast verwachten waarin dieper wordt ingegaan op de vraag waarom een dag als vrouwendag nog steeds belangrijk is. We doen alvast een poging:

Feminisme gaat niet enkel over de rechten van vrouwen, maar over rechtvaardige genderverhoudingen waarbinnen iedereen vrij en gelijkwaardig is en eigen keuzes kan maken, los van sociale druk en culturele normen. Feminisme gaat niet alleen over individuele mannen en vrouwen, het is een politieke strijd voor gelijke verdeling van macht en middelen.

In de pers:

Bron hoofdafbeelding: Collecti.e.f 8 maars

Bron banner: The Pencils of Eline

Op de hoogte blijven van RoSa thema's en actua?

Ontvang onze tweewekelijkse Pers:pectief waarin we een actueel of onderbelicht thema bespreken vanuit een genderperspectief, of kies voor onze driemaandelijkse Uitgelezen met tal van boekrecensies, interviews, de nieuwste aanwinsten in onze almaar groeiende collectie en nog veel meer, telkens rond één specifiek thema.

Schrijf je in