hier komen promoties & acties

Rebelle Tussen De Lakens

Podcast Rebelle tussen de lakens over de menopauze

In de categorie RoSa luistert raden we interessante podcasts aan over thema’s op het snijvlak van gender en/of feminisme. Ditmaal luisterden we naar de podcast Rebelle tussen de lakens, een podcast van – je raadt het al – Rebelle vzw over hormonen, vrouwen en seks. Wat betekent het om ‘last van je hormonen’ te hebben? Welke invloed heeft de pil op ons libido? Waar komen de blues na een bevalling vandaan, en is ons seksleven na de menopauze écht een soort van heet en droog woestijnlandschap? Het zijn maar enkele vragen die host Kirsten Lemaire aan haar gasten stelt in deze vijfdelige podcast.

In de podcast Rebelle tussen de lakens gaat het meer dan eens over het vrouwenlichaam, over hormonen die swingen ze dat het een lieve lust is, en over een vol goesting naar een libido in vrije val, en weer terug. Met haar podcast willen Rebelle het taboe rond vrouwelijke seksualiteitsbeleving doorbreken door vrouwen aan het woord laten - zonder filter, schaamte of stigma - over hun ervaringen met hun lichaam en seks. Host Kirsten Lemaire nodigt iedere aflevering zowel een expert als ervaringsdeskundige uit. Bijkomende, soms grappige maar steeds eerlijke getuigenissen van andere vrouwen komen tussendoor aan bod in korte geluidsfragmenten. Iedere aflevering behandelt een ander thema:

  1. Seks en de menstruatiecyclus
  2. Seks en anticonceptie
  3. Seks na de bevalling
  4. Seks en de menopauze
  5. Hormonale en vaginale kwalen.

  RoSa beluisterde de aflevering over seks en de menopauze, oftewel “de pauze waar niemand over praat”, maar in deze podcastaflevering gebeurt dat dus wel. Verschillende vrouwen getuigen over hun ervaringen met menopauze: van vapeurs en neerslachtigheid over een veranderend lichaam tot nieuwe en betere gewoontes op het vlak van sport en (nog altijd) bevredigende seks.

  Te gast zijn Virginie Colpaert en Ellen Janssen. Virginie Colpaert is menopauzeconsulent, die cliënten informatie geeft en taboes probeert te doorbreken. Ze vertelt over wat haar tot die opleiding bracht en de wondere wereld die voor haar open ging toen ze de opleiding startte. Ellen Janssen is de ervaringsdeskundige te gast tijdens deze aflevering. Zij vertelt openhartig over wat ze ervaarde, zowel fysiek en mentaal, wanneer ze vroegtijdig in de menopauze kwam. Ook blikt Ellen terug op een initieel hopeloze zoektocht naar experts ter zake en hoe ze uiteindelijk niet alleen steun, maar ook alle nodige informatie vond bij de mensen rondom haar. Intussen weet Ellen wat voor haar werkt, en die tips deelt ze in de podcast. Virginie geeft duidelijk bij wat de menopauze precies is (en je zal versteld staan), wat het met je doet en welke gewoonten of hulpmiddelen mogelijk ongemakken kunnen verhelpen.

  Benieuwd? 

  Credits

  Rebelle tussen de lakens is een podcast van Rebelle vzw i.s.m. Het Geluidshuis.

  Host: Kirsten Lemaire | Te gast: Virginie Colpaert en Ellen Janssen | Concept, regie en redactie: Leen Renders | Research en redactie voor Rebelle: Lien Willaert en Sara Van den Broeck | Jingel: Flor Van Praet en Bram Coumans | Geluidstechniek: Bram Coumans en Olivier Marga | Met extra steun van Ann Desmet, Marijke Guetens, Hebe Van de Veire en Laure Budts.

  #Podcast #Menopauze #Seks #Lichaam #Geest #Welzijn #Vrouwen #RoSaluistert