hier komen promoties & acties

Anna Jarvis

Amerikaanse activist en bezielster van Moederdag

De Amerikaanse Anna Jarvis groeide op met haar activistische moeder als voorbeeld, die zich inzette voor hulpbehoevende moeders en gewonde soldaten langs beide kanten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog van 1861-1865. Twee jaar na de dood van haar moeder, organiseert Anna Jarvis een herdenking waar meer dan 15.000 mensen op af komen. Het brengt haar op het idee om niet enkel haar moeder, maar alle moeders te herdenken en te eren. Na talloze speeches, campagnes en brieven keurt president Woodrow Wilson in 1914 een officiële Moederdag goed.

Anna Jarvis

Een ode aan alle moeders wereldwijd

Op 12 mei 1907 organiseert Anna Jarvis (1864-1948) in Philadelphia een herdenking voor haar moeder, Ann Maria Reeves Jarvis (1832-1905). Meer dan 15.000 mensen wonen de herdenking bij. Moeder Jarvis was dan ook niet de eerste de beste, maar een bekende activiste die in het bijzonder opkwam voor de rechten van arbeiders en kwetsbare moeders. Met haar Mother's Day Work Clubs bood moeder Jarvis hulpbehoevende moeders voedsel en medicijnen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog van 1861-1865. Daarnaast trachtte zij vrouwen te engageren om de gewonden - lange beide kanten van het conflict! - te verzorgen. Wanneer Ann Marie Reeves Jarvis in 1905 sterft, betekent dit een grote leemte voor dochter Anna Jarvis.

Bron foto: WikiCommons

Anna Jarvis blijft haar moeder jaarlijks herdenken met een sobere ceremonie. Omdat die herdenkingen steevast succesvol zijn, wil ze een officiële “Moederdag” in het leven roepen, om niet alleen haar moeder, maar ook alle andere moeders te herdenken en te eren.

Mother's Day is in honor of the best mother who ever lived - the Mother of your heart. ​Anna Jarvis

Anna Jarvis is overtuigd van haar zaak. Ze geeft speeches, schrijft brieven naar hooggeplaatsten en trekt zelfs naar D.C. Washington om politieke aandacht en steun te vragen voor haar feestdag. Die steun krijgt ze uiteindelijk van niemand minder dan president Woodrow Wilson en van het Congres. Op 8 mei 1914 wordt officieel aangekondigd dat de tweede zondag van mei voortaan “Moederdag” zou heten. Op de eerste officiële Moederdag draagt Wilson een witte anjer op zijn pak, de lievelingsbloem van Ann Maria Reeves Jarvis. Tot op de dag van vandaag wordt in de Verenigde Staten op Moederdag een witte anjer opgespeld voor alle overleden moeders en een roze anjer voor alle levende moeders.

Anna reist af naar andere landen om Moederdag in de kijker te zetten, wat haar nog lukt ook. Maar tot haar ontzetting krijgt Moederdag al gauw een commercieel karakter. De dag bedoeld om moeders te eren en herdenken wordt langzaamaan een dag die vooral de handel in postkaarten, bloemen en geschenken goed uitkomt.

A printed card means nothing except that you are too lazy to write to the woman who has done more for you than anyone in the world. And candy! You take a box to Mother—and then eat most of it yourself. A pretty sentiment. Anna Jarvis

Anna reageert woedend op de commercialisering van “haar” dag, die zoveel emotionele betekenis heeft. Ze trekt frequent de straat op om de ware boodschap achter Moederdag te verkondigen, ze maakt een badge met een witte anjer op als alternatief voor de commerciële cadeaus en lanceert een petitie om winkeliers en fabrikanten een hak te zetten. Tevergeefs.

Tot haar overlijden blijft ze strijden voor het vieren van Moederdag op een serene en ingetogen manier. Anna Jarvis sterft in 1948 en wordt begraven naast haar moeder, broer en zus in Philadelphia.


Meer lezen?

Aanraders in de RoSa-bibliotheek: