hier komen promoties & acties

Jianmei Guo

vrouwenrechtenactiviste en mede-oprichtster van het eerste juridisch adviesbureau voor vrouwen in China

De Chinese Jianmei Guo (1961) is mede-oprichster van het Women's Legal Research and Services Center aan de rechtsfaculteit van de Universiteit van Peking. Voor haar baanbrekend werk wordt Guo in 2005 genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede. Twee jaar later ontvangt ze de Global Leadership Award van Hillary Clinton, de Simone De Beauvoir Prijs in 2010 en de International Women of Courage Award in 2011.

Waarom leiden vrouwen zo'n miserabel bestaan?

Jianmei Guo groeit op in een boerengezin in de Chinese provincie Hunan. Haar grootvader is een autoritaire man die Guo's grootmoeder verafschuwt omdat ze hem geen zoon baart. Zijn meedogenloosheid leidt uiteindelijk tot de dood van haar grootmoeder. Op 41-jarige leeftijd komt ze om van de honger. Ze sterft nog 'liever' dan dat ze de gestoomde broodjes verorbert die ze bij heeft om te verkopen op de markt uit schrik dat haar echtgenoot haar zou slagen.

Getraumatiseerd door deze gebeurtenis maakt Jianmei Guo van de strijd tegen juridische genderongelijkheid in China haar levensmissie.

Na haar studies aan de prestigieuze rechtsfaculteit van de Universiteit van Peking, gaat ze aan de slag bij de Chinese Ministerie van Justitie, de Federatie Chinese Vrouwen en de Chinese Advocatenassociatie. In 1992 dient ze een eerste wetsvoorstel in om vrouwenrechten te bevorderen en te beschermen. Guo sticht en leidt ook verschillende organisaties die opkomen voor vrouwenrechten. Als China's eerste advocaat gespecialiseerd in mensenrechten, introduceert zij pro bono-werk in haar land. 

In 2005 richt Jianmei Guo the China Public Interest Lawyers Network op, een netwerk van meer dan 600 non-profit advocaten van een 200-tal advocatenbureaus die burgers over het hele land bijstaan. Samen met collega's stimuleert ze ook legaal onderzoek om de Chinese wetgeving te verfijnen en te verbeteren. 

Ze geeft een stem aan de stemlozen

Onder Guo Jianmei's toeziend oog groeit the Center for Women’s Law Studies uit tot een van de meest invloedrijke Chinese NGOs. Dit tot ongenoegen van de Chinese autoriteiten, die het Centrum prompt sluiten in 2010. De intimidatie heeft weinig effect op Guo, zij heropent het Centrum onder een nieuwe naam: Zhongze Women's Legal Counseling Service Center. Maar ook dit Centrum was hetzelfde lot bezegeld. Het werd gesloten in 2016. Guo blijft niet bij de pakken zitten, tot op vandaag verleent ze juridisch advies aan zij die er nood aan hebben via een nieuw opgerichte organisatie Beijing Qianqian Law Firm.

Sinds 1995 heeft ze samen met haar teams meer dan 120.000 vrouwen bijgestaan met gratis juridisch advies over gelijk loon voor gelijk werk, seksueel grensoverschrijdend gedrag, zwangerschapsdiscriminatie en verplicht vroegtijdig pensioen zonder compensatie. Veel van haar rechtszaken krijgen nationale persaandacht, waaronder de zaak van Li die haar gewelddadige echtgenoot vermoordt. Dankzij Guo wordt haar doodstraf nietig verklaard. Ze zorgt er ook voor dat zogenaamde 'seks met minderjarige prostituees' strafbaar wordt. In werkelijkheid gaat het over de ontvoering en verkrachting van 12- en 13-jarige meisjes. 

Gedaan met de patriarchale samenleving

Dankzij Guo en haar collega-advocaten wordt in 2016 de eerste wet rond huishoudelijk geweld goedgekeurd. Daarnaast houdt ze zich ook bezig met de landrechten van vrouwelijke landbouwers, die vaak geen compensatiegeld krijgen bij inbeslagname van hun landbouwgrond door de overheid of privé-ontwikkelaars. In 2007 slaagt Guo erin meer dan 9 miljoen yuan compensatiegeld te eisen voor 28 vrouwelijke landbouwers. 

Dankzij Guo's pionierswerk blijft de strijd voor gendergelijkheid een actueel thema in China en stimuleert ze collega-advocaten om de Chinese wetgeving te evalueren, te verbeteren en vrouwvriendelijker te maken. 


Aanraders uit de RoSa-bibliotheek