hier komen promoties & acties

Geraldine Mock

De eerste vrouw die solo rond de wereld vliegt

Geraldine "Jerrie" Mock (1925-2014) wordt als Geraldine Fredritz geboren in Newark, Ohio in de Verenigde Staten. Nadat ze op 7-jarige leeftijd met haar vader mee mag vliegen in een Ford Trimotor is ze helemaal verknocht aan vliegtuigen. Gedreven door haar onstilbare honger naar kennis over de luchtvaart, zit ze in 1937 elke dag na school gekluisterd aan de radio te luisteren naar de verslagen van Amelia Earhart's poging om rond de wereld te vliegen. Earhart's toestel verdwijnt echter mysterieus boven de Stille Oceaan. Dit houdt Geraldine Mock niet tegen om op haar beurt  de dromen van een eigen vliegreis. Zou zij misschien de eerste kunnen zijn?

Reis rond de wereld

Dat Mock uiteindelijk kiest voor de richting Luchtvaarttechnologie aan de universiteit van Ohio is voor haar een logische stap. Dat is echter niet zo voor haar mannelijke medestudenten. Als enig meisje in de klas, draait de geruchtenmolen op volle toeren dat Geraldine Mock zich er inschreef om een levenspartner te zoeken. Ironisch genoeg ontmoet ze tijdens haar studies wel degelijk haar toekomstige echtgenoot, piloot Russell Mock. Geraldine neemt de achternaam van haar man over en stopt met studeren om een gezin te stichten, maar haar interesse voor vliegen neemt niet af. Integendeel, in 1958 behaalt ze haar vliegbrevet en maakt ze geregeld vliegtripjes met haar man. 

Door haar ontembare drang om de wereld te zien, plant Geraldine Mock om in navolging van haar idool Amerlia Earhart een vliegreis rond de wereld te maken. In de tijd van Earhart vormden vrouwelijke piloten nog een uitzondering. In 1960 daarentegen, kan Geraldine Mock zich één van de 12471 vrouwen in de Verenigde Staten noemen die een vliegbrevet op zak hebben. Ze is dan ook niet de enige vrouw met soortgelijke plannen. Haar landgenote Joan Merriam Smith koestert dezelfde droom. De twee vrouwen maken er niet meteen een wedstrijd van, maar toch. Op het moment dat Smith aankondigt dat ze de wereld wil rondvliegen in een sneller sportvliegtuigje, vervroegt Mock haar reis plots met twee weken. Uiteindelijk zal Smith alsnog twee dagen vroeger dan Mock vertrekken.

Vliegende huismoeder op zoek naar een record

Als moeder van drie kinderen beantwoordt Geraldine Mock (de ‘vliegende huismoeder’) niet aan het beeld van de doorsnee piloot. Hoewel ze nog nooit over water gevlogen heeft, kan ze bij de start van haar wereldrecordpoging wel 750 uren vliegervaring voorleggen en is ze in het bezit van een goed uitgerust vliegtuigje: The Spirit of Columbus

Twee dagen na het vertrek van Smith vanuit Californië begint Geraldine Mock op 19 maart 1964 ook aan haar grote avontuur. De eerste etappe verloopt allesbehalve vlekkeloos. In volle vlucht ontdekt ze dat de radio en het navigatiesysteem niet naar behoren werken, waardoor ze voorbij haar eerste stop vliegt. Gelukkig heeft Mock dit net op tijd door, keert ze terug en landt ze op Bermuda. Al bij het landen ondervindt ze ook daar heel wat problemen. De bijkomende harde windstoten en defecte remmen bemoeilijken haar landing.

Door het slechte weer kan Geraldine Mock pas een week later haar reis voortzetten. Joan Merriam Smith is dan al over Zuid-Amerika aan het vliegen. In Saoedi-Arabië wordt Mock vervolgens uitgejouwd door de mannelijke menigte omdat er geen man aan boord is. Ze laat het allemaal echter niet aan haar hart komen. Ze weigert haar droom op te geven, ook al stelt de maatschappij andere verwachtingen omdat ze een vrouw is.

In het volgende stuk van haar reis vliegt ze over Azië zonder veel problemen. “Oorlogen werden ginds uitgevochten, maar van bovenuit zag het er rustig en vredevol uit,” merkte Geraldine Mock op. In Manilla, op de Filippijnen, krijgt haar ‘Charlie’, zoals ze haar vliegtuigje noemt, een grondige onderhoudsbeurt ter voorbereiding op de lange reis terug naar de Verenigde Staten. Intussen liggen Smith en Mock nog maar een steenworp van elkaar verwijderd na een serieuze inhaalbeweging van die laatste. Russell Mock spoort zijn vrouw aan om direct door te vliegen naar Honolulu op Hawaï en zich van daaruit klaar te maken voor haar langste vlucht over de Atlantische Oceaan. Deze etappe is de meest cruciale, want in 1937 sloeg het noodlot voor Amelia Earharts toe boven de Nukumanu-eilanden nabij Hawaii. 

Op 14 april steekt Geraldine Mock het laatste stuk van de Atlantische Oceaan over naar Oakland (Californië). Drie dagen later landt ze terug in haar thuisstad Columbus na een vliegtrip van 36.788 km. Ze heeft Smith ingehaald. Smith zelf komt pas 25 dagen na Mock terug aan bij haar startpunt. Het is Mock gelukt: ze is de eerste vrouw die succesvol rond de wereld vliegt.

Het ene record na het andere

Met haar Spirit Of Columbus zal Geraldine Mock zeven wereldrecords vestigen. Zij wordt de eerste vrouw die solo rond de wereld vliegt, de eerste vrouw die de Atlantische en Grote (of Stille) Oceaan oversteekt, de eerste vrouw die de klus klaart in een eenmotorig vliegtuigje, de eerste vrouw die over de Atlantische Oceaan vliegt van de Verenigde Staten naar Afrika en de eerste vrouw die de Grote (of Stille) Oceaan oversteekt van west naar oost. Geraldine "Jerrie" Mock zal ook het vrouwelijk record voor het snelst rond de wereld vliegen vestigen. Ze doet dit in een type C1-c vliegtuigje (dat minder dan 1626 kg weegt).

Op 4 mei 1964 onvangt Geraldine Mock de Federal Aviation Administration’s Exception Service Decoration van de Amerikaanse president Johnson voor haar uitzonderlijke prestatie. Datzelfde jaar is ze de eerste vrouw die de Louis Blériot Silver Medal van de Amerikaanse Federal Aviation Administration in ontvangst mag nemen. Ze neemt daarop afscheid van The Spirit of Columbus en doneert het sportvliegtuigje aan de US National Air and Space Museum.

Later vestigt Mock nog een aantal snelheidsrecords, maar op het einde van de jaren ’60 zal vliegen te duur worden voor haar. In 1970 schrijft ze uiteindelijk haar vliegavonturen neer in het boek Three Eight Charlie. Daarna gaat ze officieel met vliegpensioen.

De vliegpassie die Geraldine Mock lange tijd met haar echtgenoot deelt, zal niet genoeg zijn om hun huwelijk te redden. Uiteindelijk gaan ze uit elkaar.

Geraldine "Jerrie" Mock sterft in oktober 2014 op 88-jarige leeftijd in haar huis in Quincy, Florida.


Aanraders uit de RoSa-bibliotheek