hier komen promoties & acties

Richie Reseda

Amerikaanse feminist die zich inzet voor gendergelijkheid en gevangenishervorming in de VS

Richie Reseda is een Amerikaanse activist, feminist, muziekartiest en hervormer die zich inzet voor verschillende thema’s inzake sociale rechtvaardigheid in de VS. Zijn focus ligt enerzijds op hervormingen binnen het Amerikaanse gevangenissysteem, en anderzijds op het bevorderen van gendergelijkheid. Zijn benadering van deze kwesties is diep geworteld in zijn eigen ervaringen en wordt versterkt door zijn feministische principes. Reseda, een abolitionistische feminist, daagt traditionele genderstereotypen en repressieve opvattingen over mannelijkheid uit. Zijn eigen ervaring in het Amerikaanse gevangeniswezen maakt Reseda een bijzondere activistische leider, die aan de levende lijve heeft ondervonden wat de impact van detentie is op een persoon, en meer specifiek op mannen van kleur.

"We cannot challenge our harmful behavior without challenging patriarchy." Richie Reseda in een CNN-documentaire over Success Stories

Leven

Richie Reseda, geboren in 1991 als Richard Edmond Vargas, groeit op in Los Angeles, Californië, in een omgeving waar hij geconfronteerd wordt met armoede, beperkte kansen, criminaliteit en geweld. Op vijftienjarige leeftijd wordt hij gearresteerd en later veroordeeld voor een gewapende overval, wat resulteert in een gevangenisstraf van tien jaar. Vlak voordat hij vertrekt om zijn tijd uit te zitten, trouwt hij met Taina Vargas. Het is zij die hem voor het eerst in aanraking zal brengen met feministische literatuur.

In de gevangenis vraagt Reseda zijn partner namelijk om hem boeken te brengen, waarop Taina Vargas besluit hem te introduceren aan de feministische denker bell hooks. Haar boeken maken een grote indruk op Reseda en zullen zijn wereldbeeld fundamenteel veranderen. Hij bekijkt gangbare mannelijkheidsnormen voortaan in een ander licht en concludeert dat ze niet alleen individuele mannen - en zeker mannen van kleur zoals hijzelf - beperken en tekort doen, maar ook bijdragen aan structurele sociale ongelijkheid en geweld. Reseda is ondernemend en wil zijn inzichten inzetten om ook andere mannen aan te zetten om maatschappelijke normen kritisch te bevragen en zichzelf meer als vrij individu te leren kennen.

“Men who are not incarcerated are also living in a prison. [...] Those are chains we put on ourselves that we don’t have to have.” Richie Reseda in een CNN-documentaire over Success Stories

Dankzij zijn inzet voor en betrokkenheid bij verschillende educatieve en emancipatorische programma's in gevangenissen, maar ook verscheidene hervormingsinitiatieven, waaronder de lobby voor Proposition 57, komt Richie Reseda in 2018 vervroegd vrij, na ongeveer zeven jaar gevangenschap.

Werk, engagement en impact

Success Stories

In de gevangenis richt Reseda het programma Success Stories om mannelijke gevangenen te helpen hun ideeën over mannelijkheid te herzien door middel van workshops die kritisch denken en zelfreflectie bevorderen. De deelnemers worden aangemoedigd om traditionele genderrollen te heroverwegen, net als de maatschappelijke normen die geweld in stand houden. Reseda baseert het curriculum op feministische theorieën en boeken, onder meer van het feministische icoon bell hooks.

“Heck yeah, I am a feminist. I think it is important that men talk about feminism explicitly, talk about the patriarchy explicitly, and identify as feminists. We haven’t gone as far in Success Stories to be like ‘You should identify as a feminist’. We try to shell, not tell. But we are very clear about ‘this is feminist literature’, ‘this is a feminist perspective’. And dudes get crazy! We’re sensitive! We don’t like being challenged or being called out.” Richie Reseda in een CNN-documentaire over Success Stories

Success Stories wordt geprezen om zijn transformerende impact op de betrokken gevangenen en zijn bijdrage aan het verminderen van recidive. Maar ook buiten gevangenismuren is Reseda’s programma waardevol om jongens en mannen te betrekken bij feminisme en de strijd voor meer gendergelijkheid, evenals meer individuele vrijheid van gendernormen en - stereotypen.

Question Culture

Na zijn vrijlating zet Reseda zijn engagement voort door Question Culture op te richten, een non-profitorganisatie die culturele verandering nastreeft door de gendernormen uit te dagen via media. Question Culture produceert allerlei muziek, films en digitale content die sociale kwesties aan de kaak stellen en streven naar sociale gelijkheid.

In zijn werk met Question Culture gebruikt Reseda kunst en media als krachtige tools voor sociale bewustwording en verandering.

Erkenning

Reseda's werk heeft hem nationale erkenning opgeleverd als een innovatieve denker op het gebied van sociale rechtvaardigheid en gevangenishervorming. Hij is een veelgevraagd spreker en consultant voor organisaties die hervormingen nastreven op het gebied van strafrecht, het rechtssysteem en gevangenissen, evenals wat betreft  gendergelijkheid. Zijn bijdragen kwamen al aan bod in diverse media, waaronder populaire Amerikaanse nieuwsplatforms en televisieprogramma's, waar hij de noodzaak van een diepgaande hervorming van het gevangenissysteem bepleit en zijn visie inzake gender promoot.

Reseda's benadering van gevangenishervorming en zijn strijd tegen repressieve mannelijkheidsnormen hebben niet alleen invloed gehad op individuele levens, maar ook op het bredere maatschappelijke debat over deze onderwerpen.

Documentaire: The Feminist in Cell Block Y

In 2018 maakt de Amerikaanse nieuwszender CNN een documentaire over Richie Reseda en zijn feministische initiatief Success Stories in Soledad, een strenge beveiligde gevangenis in Californië. The Feminist in Cell Block Y volgt Reseda en zijn medegevangenen in hun zoektocht om kwetsbaarheid toe te laten en de grenzen van mannelijke normen te ontdekken door de lens van feministische theoretici zoals bell hooks. In het klaslokaal gaan de mannen in gesprek over vragen zoals: wat leren jongens van jongs af aan over wat het betekent om "een man te zijn"? Hoe belonen en vieren wij - als individu én als samenleving - de objectivering van vrouwen? Hoe is de objectivering van vrouwen een manier geworden om mannelijkheid te bewijzen? Hoe draagt dat bij aan verkrachtingscultuur? In dialoog met elkaar en met de hulp van feministische auteurs zoals bell hooks worden de dynamieken tussen patriarchale toe-eigening, machtsmisbruik en (al dan niet seksueel) geweld ontrafeld.