hier komen promoties & acties

Shannon Cohn

Shannon Cohn - "The Most Common Disease You’ve Never Heard Of"

Wat is de meest voorkomende, slopende ziekte waar de meeste mensen nog nooit van gehoord hebben? Elk jaar worden talloze vrouwen gedwongen om de carrières waar ze hard voor werkten achter te laten, om hun dromen om kinderen te krijgen op te geven, en gaan hun sociaal, romantisch en seksueel leven gebukt onder onbeschrijfelijke en vaak onuitgesproken pijn. Endometriose: zo'n 176 miljoen meisjes en vrouwen worden erdoor getroffen. Eén op de tien vrouwen. Toch duurt het vijf à tien jaar en zijn er gemiddeld maar liefst acht dokters nodig om tot die diagnose te komen. Heel wat artsen en naasten vertellen hen "om zich niet zo aan te stellen", te leren leven met de pijn, of verkondigen zelfs zonder schroom dat het allemaal tussen hun twee oren zit. 

Filmmaker en ervaringsdeskundige activist Shannon Cohn onderzoekt dit verontrustende fenomeen en waarom lichamelijke pijn bij vrouwen vaak niet serieus genomen wordt. In haar documentaire Endo What? stelt Cohn twee pertinente vragen centraal: Wat zegt de wijdverbreide prevalentie van deze onderschatte, verschrikkelijke ziekte over de wereld waarin we leven? En wat zetten we op het spel door de stemmen van zoveel gepijnigde vrouwen te negeren?

Shannon Cohn is advocaat, documentairemaker en een ervaringsdeskundige activist die sensibiliseert rond endometriose en seksisme in de gezondheidszorg. Het afgelopen decennium maakte ze tal van televisieseries en bekroonde langspeelfilms. Haar recentste film is een documentaire over een onderbelichte en zodoende ook grotendeels onbegrepen ziekte die miljoenen vrouwen treft: endometriose.

Meer weten?

#RoSakijkt #TedxTalk #Endometriose #Menstruatie #Gynaecologie #Geneeskunde #Gezondheid #Onderzoek #Seksisme