hier komen promoties & acties

Ilhan Omar

Somalisch-Amerikaanse, progressieve politica voor de Democratische Partij. Wanneer zij in 2019 toetreedt tot het Huis van Afgevaardigden, is zij samen met haar naaste collega Rashida Tlaib de eerste moslimvrouw in de Amerikaanse geschiedenis om de eed af te leggen met haar hand op de Koran

Leven

Ilhan Omar wordt op 4 oktober 1981 geboren in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië. Ze is de jongste van zeven kinderen. Haar familie ontvlucht het land tijdens de Somalische burgeroorlog. Vier jaar lang verblijft de familie in een Keniaans vluchtelingenkamp. Als Ilhan Omar twaalf jaar is, verhuist het gezin Omar naar Amerika. Ze vestigen zich in Minneapolis, Minnesota, een stad met een grote Somalische diaspora. In 1995 krijgt de familie asiel en wanneer ze zeventien jaar is, wordt Ilhan Omar officieel Amerikaanse staatsburger.

Als tiener raakt Omar, aangemoedigd door haar grootvader, gebiologeerd door politiek. Ze kiest voor de studies politieke wetenschappen en internationale studies aan de North Dakota State University en behaalt haar bachelorsdiploma in 2011.

Bron foto: Lorie Shaull, CC BY-SA 4.0, via WikiCommons

In de jaren die volgen werkt ze onder meer als buurtwerker in de voedingsleer voor de Universiteit van Minnesota, als coördinator van voedselhulpverlening voor kinderen voor het ministerie van Onderwijs van Minnesota en voor de gemeenteraad van Minneapolis. Ook is ze actief bij de Vote No Twice-campagnes om het probleem van kiezersonderdrukking in de VS te bestrijden.

In 2014 gaat ze aan de slag als senior beleidsmedewerker voor Andrew Johnson, gemeenteraadslid van Minneapolis. In 2015 is ze directeur beleidsinitiatieven van het Women Organizing Women Network, dat vrouwelijke leiders met Oost-Afrikaanse roots ondersteunt.

In 2020 verschijnt haar autobiografie This Is What America Looks Like: My Journey from Refugee to Congresswoman.

Politieke loopbaan en standpunten

In 2016 stelt Ilhan Omar zich kandidaat om in het Huis van Afgevaardigden van Minnesota te zetelen voor de lokale afdeling van de Democratische Partij. Omar wordt verkozen en wordt daarmee de allereerste Somalisch-Amerikaanse wetgever in het land. Ze zetelt van januari 2017 tot januari 2019 in het Minnesota Huis van Afgevaardigden en heeft een voortrekkersrol in de fractie. Ze schrijft 38 wetsvoorstellen.

In juni 2018 dient ze haar kandidatuur in om het vijfde congresdistrict van Minnesota – dat ook Minneapolis en de omliggende buitenwijken omvat – in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden te vertegenwoordigen. Op 14 augustus 2018 wint Omar de Democratische voorverkiezing met 48% van de stemmen. In de algemene verkiezing op 6 november 2018 wint ze van Jennifer Zielinski met 78% van de stemmen.

Die dag schrijven tal van progressieve vrouwen van de Democratische partij geschiedenis bij de tussentijdse Amerikaanse verkiezingen. Zo worden Ilhan Omar in Minnesota en Rashida Tlaib in Michigan ingezworen als eerste moslimvrouwen in het Huis van Afgevaardigden. Omar is bovendien de eerste vrouw van kleur die Minnesota vertegenwoordigt.

In het Huis van Afgevaardigden maakt Omar deel uit van de linkervleugel van de Democratische Partij. Speerpunten van Omar omvatten onder meer investeringen in kwalitatief en toegankelijk onderwijs, het kwijtschelden van torenhoge studieschulden, het veiligstellen van eerlijk minimumloon, het democratiseren van de Amerikaanse gezondheidszorg dankzij het programma Medicare For All, het creëren van een rechtvaardig immigratiesysteem en het aanpakken van klimaatverandering. Ze maakt zich sterk voor LGBT+ rechten en streeft ernaar conversietherapie te verbieden. Omar pleit voor een pluralistische, inclusieve en solidaire cultuur die meer Amerikanen aanmoedigt om actief te participeren in democratische beslissingsprocessen.

Als succesvolle en progressieve moslima met migratieachtergrond, is ze vanaf het begin van haar loopbaan doelwit van persoonlijke en islamofobe aanvallen van conservatieve media, extreemrechts en politieke tegenstanders. Ook ontvangt ze doodsbedreigingen. Omar zegt in een interview met Teen Vogue in 2018 dat ze weigert aandacht te besteden aan islamofobe haat.

In juli 2019 richt president Trump zich op Twitter tegen de Democratische congresleden Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ayanna Pressley en Ilhan Omar – ook wel liefkozend “The Squad” genoemd door hun achterban. Trump tweet dat het progressieve viertal Amerika haat en dat ze “terug moeten naar de totaal verwoeste en van misdaad vergeven landen waar ze vandaan komen, om daar bij te dragen aan de opbouw van deze landen, in plaats van de geweldige Amerikanen te vertellen hoe zij hun land moeten regeren.” In reactie hierop neemt het Huis van Afgevaardigden een motie aan waarin de tweet van de president worden veroordeeld als racisme.

In de pers:

Meer lezen?

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek: