hier komen promoties & acties

Alexandria Ocasio-Cortez

Amerikaanse politica voor de Democratische Partij en het jongste vrouwelijke congreslid in de Amerikaanse geschiedenis

Leven

Alexandria Ocasio-Cortez is geboren op 13 oktober 1989 in The Bronx in New York, in een gezin van katholieke overtuiging met Puerto Ricaanse roots.

Ocasio-Cortez volgt les aan de Yorktown High School en is een goede student. Zo wint ze de tweede prijs in een wetenschapswedstrijd en krijgt ze daarom een planetoïde naar zich vernoemd: de 23238 Ocasio-Cortez. Ze is echter vooral geïnteresseerd in transnationale socio-economische thematieken en start een opleiding economie en internationale relaties aan Universiteit van Boston. Tijdens haar studies loopt ze stage bij het immigratiebureau van Democratisch senator Ted Kennedy, waar ze haar eerste stappen in de politieke wereld zet. In 2011 zwaait ze af met haar bachelorsdiploma op zak.

In 2008 overlijdt de vader van Ocasio-Cortez zonder een testament na te laten. Het regelen van zijn erfenis loopt uit op een lange juridische strijd. Ocasio-Cortez werkt als barvrouw in The Bronx om haar moeder te helpen de kosten te dragen. Later gaat ze als onderwijzer aan de slag bij het National Hispanic Institute. Ook richt ze een uitgeverij op voor kinderboeken die een ander, positief beeld tonen van The Bronx, de wijk waar Ocasio-Cortez opgroeit en waar veel mensen van kleur wonen.

Bron foto: nrkbeta, CC BY-SA 2.0, via WikiCommons

In 2016 ontdekt Ocasio-Cortez dat ze van de New Yorkse kiezerslijst is geschrapt en niet kan stemmen in de presidentsverkiezingen tussen Donald Trump en Hillary Clinton. Ze besluit zich als vrijwilliger in te zetten voor de verkiezingscampagne van Bernie Sanders. Na de verkiezingen, die Trump wint, trekt ze door Amerika. Ze bezoekt onder meer Flint in Michigan, waar inwoners te kampen hebben met een watercrisis, en Standing Rock, het reservaat waar Native Americans pogen de verwoestende bouw van de Dakota Access Pipeline tegen te houden. Deze ervaringen sterken Ocasio-Cortez in haar verlangen om zich in te zetten voor haar gemeenschap.

Politieke loopbaan

In 2018 stelt ze zich namens het veertiende congresdistrict van New York kandidaat in de Democratische voorverkiezing die vooraf gaat aan de verkiezing van een vertegenwoordiger in het Huis van Afgevaardigden. Daarmee is Ocasio-Cortez de eerste sinds 2004 die zittend afgevaardigde Joseph Crowley uitdaagt in een voorverkiezing. Crowley heeft veel steun in de Democratische Partij en een veel groter campagnebudget dan de relatief onervaren nieuwkomer Ocasio-Cortez. Ze wordt lid van de socialistische groepering Democratic Socialists of America en krijgt steun van groepen als Black Lives Matter, Democracy for America en van kandidaat-gouverneur Cynthia Nixon.

Ocasio-Cortez heeft uitgesproken sociale en groene standpunten. Ze zet zich in voor Medicare for All, om de Amerikaanse gezondheidszorg te democratiseren, betaalbaar en toegankelijk te maken.  Daarnaast pleit ze voor gratis hoger onderwijs en hogere belastingtarieven voor miljonairs. Ze streeft ernaar de wapenwetten te verstrengen, gevangenissen te deprivatiseren en de federale immigratiepolitie ICE af te schaffen.

Ocasio-Cortez en haar progressieve agenda winnen de voorverkiezing met 57,13% van de stemmen. Media noemen haar overwinning een verrassing. Ocasio-Cortez denkt dat haar campagne succes heeft omdat ze een uitgesproken sociale boodschap heeft en kiezers betrekt die zich in de steek gelaten voelen door politici. Op 6 november neemt ze het op tegen de Republikein Anthony Pappas om toe te treden tot het Huis van Afgevaardigden.

Ocasio-Cortez wint de verkiezing met een overweldigende 78% van de stemmen. Bij haar aantreden op 3 januari 2019 is ze het jongste vrouwelijke Amerikaanse congreslid ooit.

Als verkozen parlementslid is Ocasio-Cortez zeer actief, zowel in het Congres als op sociale media en in de reguliere pers. In februari 2019 stelt ze samen met 67 co-sponsors een resolutie voor om de federale overheid te wijzen op haar verplichting om een Green New Deal in het leven te roepen; een overheidsprogramma dat het milieu en het klimaat beschermt door te investeren in energietransitie en milieuvriendelijke infrastructuurprojecten. Tijdens hoorzittingen valt ze op door haar dossierkennis en het blijven stellen van pertinente vragen, bijvoorbeeld aan Michael Cohen of Mark Zuckerberg.

Seksistische aanvallen

Als jonge, succesvolle vrouw van kleur krijgt Ocasio-Cortez regelmatig met seksisme en discriminatie te maken. In juli 2019 valt president Trump, wiens afzettingsprocedure ze steunt, haar aan. In een tweet zegt hij dat de Democratische congresleden Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ayanna Pressley en Ilhan Omar Amerika haten en dat ze “terug moeten naar de totaal verwoeste en van misdaad vergeven landen waar ze vandaan komen, om daar bij te dragen aan de opbouw van deze landen, in plaats van de geweldige Amerikanen te vertellen hoe zij hun land moeten regeren.” In reactie hierop neemt het Huis van Afgevaardigden een motie aan waarin de tweet van de president wordt veroordeeld als racisme.

Als progressieve, vrouwelijke politici die bovendien alle vier tot etnisch-culturele en/of religieuze minderheden behoren, zijn Ocasio-Cortez, Tlaid, Pressley en Omar (door hun achterban ook wel “The Squad” genoemd) wel vaker het doelwit van seksistische, en vaak racistische aanvallen, van Trump. Wanneer deze laatste in een van zijn typerende tweets minachtend naar het Democratische viertal verwijst als “AOC plus three”, laat Ocasio-Cortez het er niet bij:

Als progressief icoon wordt Ocasio-Cortez wel vaker liefkozend AOC genoemd, iets waar ze tijdens haar verkiezingscampagne ook zelf op inzette. Het is echter ongepast, aldus Ocasio-Cortez, om door haar politieke tegenstanders of collega’s op zulke familiare wijze te worden aangesproken. “AOC is the name given to me by community and the people. Y’all can call me AOC,” zegt ze daarover. “Government colleagues referring to each other in a public or professional context (aka who don’t know me like that) should refer to their peers as 'Congresswoman,' 'Representative,' etc. Basic respect 101'.”

Eerder, in juli 2020, valt ook de Republikein Ted Yoho Ocasio-Cortez verbaal aan in een verhitte discussie over de hogere misdaadcijfers tijdens corona. Aan de trappen van het Capitool en voor de ogen van een reporter scheldt Yoho Ocasio-Cortez uit voor “a fucking bitch”. Hij noemt haar “degoutant, gek en gevaarlijk”. Wanneer het incident wordt opgepikt in de media, ontkent Yoho in alle talen dat hij Ocasio-Cortez uitgescholden heeft. Hij zegt dat hij dat nooit zou doen omdat hij “een vrouw en twee dochters heeft”, een excuus dat Ocasio-Cortez niet pikt.

De progressieve politica houdt vervolgens een speech in het Huis van Afgevaardigden waarin ze de uitspraken van Yoho veroordeelt en erop wijst dat seksisme een structureel probleem is in de Amerikaanse maatschappij die (verbaal) geweld tegen vrouwen normaliseert. “Deze kwestie gaat niet over één incident. Het is cultureel”, zegt Ocasio-Cortez hierover. Ook wijst ze Yoho erop dat hij zijn vrouw en dochters niet als excuus kan gebruiken: “Het hebben van een dochter maakt een man niet fatsoenlijk. Het hebben van een vrouw maakt een man niet fatsoenlijk. Mensen met waardigheid en respect behandelen, dat maakt een man fatsoenlijk.” Haar vlammend betoog gaat in een mum van tijd de wereld rond op sociale media.

Erkenning en prijzen

Ocasio-Cortez is in 2017 uitgeroepen tot Persoon van het Jaar door het National Hispanic Institute. In 2019 ontvangt ze de Adelle Foley Award en wordt ze benoemd tot een van de BBC 100 Women of 2019. Datzelfde jaar komt Knock Down the House uit, een documentaire geregisseerd door Rachel Lears, waarin de campagnes van de progressieve democraten Alexandria Ocasio-Cortez, Amy Vilela, Cori Bush en Paula Jean Swearengin gevolgd worden.

 

In de pers:

Meer lezen?

Aanraders uit de RoSa-bibliotheek: