Michael Kaufman & Michael Kimmel
The Guy’s Guide to Feminism
Berkeley: Seal Press, 2011. - 208 p.
feminisme / gids / humor / feministische mannen / mannen / boek
RoSa-ex.nr.: FII a/1086
Feminisme, waar staat dat voor? En is feminisme relevant voor mannen? Dat alles kom je op een leuke manier te weten met het humoristische boekje van Michael Kaufman en Michael Kimmel, The Guy's Guide to Feminism. De tweehonderd pagina’s lezen vlot en het boekje past zowaar in elke jaszak of handtas. Een echte pocketguide into feminism, dus. We wachten ongeduldig op een Nederlandse vertaling.
The Guy’s Guide to Feminism is opgebouwd als een verklarende woordenlijst met tachtig alfabetisch gerangschikte trefwoorden die kort en raak worden uitgelegd. Het boekje behandelt een vrij compleet spectrum aan feministische kwesties: van bh's verbranden (een mythe!) over genderquota tot seksistische reclame en ja, ook verschrikkingen als genitale verminking en verkrachting.
De verklaringen van de sleutelwoorden zijn naar de vorm erg gevarieerd. Soms verhalend, soms belerend, soms als examenvraag en –antwoord. Soms geformuleerd als een quiz, een zakelijke presentatie, een catchy oneliner of een uitgesponnen grap. Andere tekstjes hebben de vorm van een conversatie tussen psychiater en patiënt, of de reclametaal en lay-out van een advertentie. De auteurs houden duidelijk erg van ironie. Altijd is hun uitleg amusant geschreven, en een beetje stout.
Bij elk thema houden de auteurs rekening met een mannelijke lezer en lichten ze toe waarom feminisme ook voor mannen een goede zaak is. Tegelijk tonen ze aan dat gendergelijkheid een motief op zich is.
Kaufman en Kimmel weerleggen stuk voor stuk een hoop clichés en dooddoeners met valabele argumenten. Ze gaan in de tegenaanval met antwoorden die steek houden. Wie op zoek is naar een gevatte repliek op stereotiepe overtuigingen vindt in de The Guy’s Guide to Feminism voorbeelden genoeg. Enkele voorbeelden:
“Mysogyny is the attitude, sexism its social organization”
“Strong men aren’t afraid of strong women”
Ondanks het laagdrempelige en humoristische karakter, onderbouwen Kaufman en Kimmel hun stellingen met voldoende historische achtergrondinformatie en actuele cijfers. De bronnen vermelden ze allemaal samen op pagina 186 bij de "notes". De inhoudstafel is puur een alfabetische lijst van de trefwoorden die in het boekje aan bod komen.
Het laatste trefwoord is het lemma "zero", oftewel nul. Wat heeft dat met feminisme te maken, vraag je je af? Wel...
Een laatste hoofdstukje is gewijd aan beide auteurs. Michael Kaufman en Michael Kimmel, die naar zichzelf verwijzen als MK², profileren zich als twee van ‘s werelds grootste verdedigers van gelijke rechten voor vrouwen en mannen. Michael Kaufman geeft lezingen en opleidingen, en is auteur en publicist. Zijn activiteiten zijn erop gericht om mannen ertoe aanzetten op te komen voor gelijke rechten m/v en tegen geweld op vrouwen. Hij is medestichter van de Wittelintjescampagne, een wereldwijd actieplatform van mannen die zich inzetten voor het uitbannen van geweld tegen vrouwen. Michael Kimmel is een Amerikaans hoogleraar sociologie en wetenschappelijk onderzoeker. Hij publiceert bestsellers over mannen en hun strijd tegen seksisme, geeft lezingen aan universiteitsstudenten en is consultant voor ngo’s en overheidsinstellingen.
Hun gezamenlijke publicatie heeft alvast een beroemde fan in de feministische beweging. Niemand minder dan Gloria Steinem noemt het boek “A relevant, inclusive, funny, and straight-to-the-point explanation of how and why feminism improves life for the male half of the world, too.” Benieuwd? Op hun website vindt je alvast enkele fragmenten!